1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Torun: Yabancılara Odaklanacağız!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, ”GYODER olarak yabancı yatırımcıya odaklanacağız” dedi.

torun-yabancilara-odaklanacagiz

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, dernek olarak, gayrimenkulde yatırım ortamının ve mevzuatın iyileştirilmesi yönünde çaba sarf edeceklerini belirterek, ”Özellikle Türkiye’yi tercih edecek yatırımcıyı hedefliyoruz. GYODER olarak yabancı yatırımcıya odaklanacağız” dedi.

Four Seasons Hotel’de GYODER’in yeni yönetim yapısının, 2013-2014 hedeflerinin ve çalışma programının ele alındığı toplantıda, GYODER Başkanı Aziz Torun ve Başkan Yardımcıları ile Yönetim Kurulu üyeleri hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Torun, GYODER’in kuruluşundan bu yana ulusal ve uluslararası tartışma platformları yarattığını dile getirerek, şöyle devam etti:

”GYODER tarafından hazırlatılan araştırma raporları, gayrimenkul sektöründe bir referans noktası haline gelmiştir. Resmi verilerin ve sayısal göstergelerin güncel olarak sunulduğu bu çalışmalar ile sektör için çok önemli bir veritabanı oluşturulmaktadır. Ayrıca GYODER, dünyanın lider online bilgi servis sağlayıcısı olan REIDIN.com ile birlikte konut ve ofis sektörlerine ilişkin farklı tip ve içeriklerde özel gösterge endekslerinin oluşturulmasına yönelik işbirliği yapmaktadır. Reidin.com-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin sonuçları, 2011’nin Ocak ayından bu yana aylık periyotlarda kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Reidin.com-GYODER Ofis Fiyat Endeksi’nin çalışmaları ise devam etmektedir.”

Torun, GYODER’in 2000’den bu yana düzenlediği sektörde ilk ve tek olan Gayrimenkul Zirvesi’ni, her geçen yıl artan başarısıyla gayrimenkul sektörünü bir araya getiren en önemli platformlardan birisi olduğunu söyledi.

GYODER’in, 2009 itibariyle de Türkiye’nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul fuarını sektöre ve Türkiye’ye kazandırdığını vurgulayan Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

”GYODER, gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak ve bu kentlerin sesini ulusal ve uluslararası alanlarda duyurmak, gelişmeye açık, vizyon sahibi ve önemli potansiyel barındıran kentlere yatırım yapılmasına ön ayak olmak amacıyla ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ düzenleme kararı almıştır. Gelişen Kentler Zirvesi’nin ilki Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Bursa’da, ikincisi ise Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Konya’da gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayelerinde devam ettirilen zirvenin üçüncüsü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Gaziantep’te, dördüncüsü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 15 Ocak 2013’te İzmir’de düzenlendi.”

Torun, GYODER’in ayrıca, SPK işbirliği ile 15 Aralık 2011’de Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Konferansı düzenlediğini hatırlatarak, Türkiye’de ilk kez düzenlenen konferansta ”GYO’lara ilişkin mevzuat”, ”Değerleme işlemleri”, ”Yerli ve yabancı yatırımcılar” ve ”GYO’ların halka açılma sürecinde edindiği deneyimler” gibi konuların ele alındığını belirtti.

GYODER’in, kurulduğu günden bu yana yürüttüğü başarılı ve kapsamlı faaliyetleriyle, sadece adında yer alan GYO’lara değil, gayrimenkul sektörünün tamamına, kamuya, tüketiciye, yatırımcıya ve tüm ülkeye önemli katkılarda bulunan ”Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu” haline geldiğini söyledi.

Torun, bugüne kadar başarı ile sürdürülen zirve, fuar, konferans, seminer, panel, eğitim, endeks, rapor gibi çalışmaların daha da çeşitlendirileceğini belirterek, şöyle konuştu:

”GYODER, gayrimenkul sektöründe sorunların giderilmesi ve ihtiyaçların karşılanması yönünde, diğer STK’lar, reel sektör, kamu ile işbirliği içerisinde bulunarak çalışmalarını yürütecek, her türlü gelişmeye koşulsuz destek verecektir. GYODER, gayrimenkulde yatırım ortamının ve mevzuatın iyileştirilmesi yönünde çaba sarf edecek ve yabancı yatırımcıya odaklanacaktır.

Yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin yasal düzenlemenin, oturma izni, konut kredisi kullanımı, vergiler gibi tamamlayıcı unsurlar ve tüm gerekli yasal düzenlemeler konusunda, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm bakanlıklarla ve SPK, İMKB, Başbakanlık Tanıtım ve Yatırım Ajansı gibi tüm kuruluşlarla, işbirliği esaslı, etkin ve verimli çalışmalarımız devam edecektir.”

-”Sektörün tanıtım ve pazarlamasına ağırlık verilecek”-

Torun, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün tanıtılması maksadıyla 2012’de Londra’da başlatılan road show’lara, Singapur, Malezya ve Katar’la devam edileceğini vurgulayarak, yabancılara gayrimenkul satışının yarattığı yabancı sermaye girişinin bir ihracat kalemi olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.

GYO sayısının artırılması ve mevcut sektör hacminin büyütülmesi hususunda etkin çalışmalarını sürdüreceklerine dikkati çeken Torun, ”Bu amaçla, Antalya ve İstanbul’da fuarlar düzenleyeceğiz, İngilizce, Rusça ve Arapça bilgilendirme kitapçıkları yayınlayacak ve havayolu şirketleri aracılığıyla bu kitapçıkları dağıtacağız. Şeffaf bir yönetim anlayışıyla ilerleyeceğiz. Her yıl hesap verip Genel Kurul’un onayına başvuracağız. Bu arada medya ile kamuoyunu düzenli bir şekilde bilgilendireceğiz” diye konuştu.

-”2013, inşaat sektörü için 2012’den daha iyi olacak”-

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Torun, ”KDV oranındaki artış sektörü nasıl etkiler ve 2013 yılı beklentiniz nedir?” sorusuna şöyle cevap verdi:

”KDV çok tartışılan bir konuydu, nihayet bir düzenleme yapılarak belirsizlik ortadan kalkmış oldu ama bu düzenlemenin sektör için gereken hakkaniyette olduğuna inanmıyoruz. Uzun yıllar kayıt dışında kaldıktan sonra büyük çabalarla kayıt içine alınan sektörün tekrar kayıt dışına itilmemesi için KDV oranın yüzde 8’lere inmesi daha olumlu olacak.

2012’de sektör Türkiye’nin genel büyümesinin altında kalmıştı. Oysa inşaat sektörü yan sektörleriyle birlikte lokomotif bir sektör. 2013 için inşat sektörünün KDV oranlarının ve konut kredisi faiz oranlarının düşmesinin bir talep yaratacağına inanıyoruz. 2013’ün inşaat sektörü için 2012’den daha iyi olacağını ve mütekabiliyetle birlikte yabancı yatırımcıların da gelmeye devam edeceğini düşünüyoruz.

”Sektörde bazı iflaslar oldu bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?” sorusuna, ”Her sektörde olduğu gibi bizde de iflas isteyen şirketler olabilir. Bu anlamda tüketicinin de bilinçli olması gerekir. Görünen köy kılavuz istemez kabilinde reklamlara ve sponsorluklara çok büyük para veren şirketler var ama ortada bir proje yok. Tüketicinin biraz basiretli olması lazım” şeklinde cevap verdi.

Torun, kentsel dönüşüm ile ilgili bir soru üzerine ise şunları kaydetti.

”Arsa sahiplerinin kanaatkar olması lazım. Bir kamu otoritesinin bu konuda düzenleyicilik yapması gerekiyor. Yoksa daha nasıl nemalanabilirim fikri hakim olursa kentsel dönüşüm zorlaşır.”

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İMKON YK Üyesi Avcıl: İnşaatta Denetim İçin Müteahhitler Odası Kurulmalı

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) YK Üyesi Avcıl, depremlerde ilk olarak müteahhitlerin suçlandığını, inşaatlarda denetim …