1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Müteahhitlik Standartları Acilen Belirlenmeli!

MERYAP Başkanı Ekinci Van’da yaşanan deprem üzerine yaptığı açıklamada, “Aynı sarsıntıya eşit şiddette maruz kalan iki binadan birisi ayakta kalıyorsa eğer, yıkılan binanın inşa niteliğini sorgulayabiliriz” diye konuştu

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, Van depremi ile ilgili, aynı sarsıntıya eşit şiddette maruz kalan 2 binadan birisi ayakta kalıyorsa, yıkıan binanın inşa niteliğinin sorgulanması gerektiğini bildirdi.

Ekinci, yazılı açıklamasında, Marmara depreminin üzerinden 12 yıl geçmiş olmasına rağmen, Van’da da aynı hataların tekrarlandığını, kamuoyunun da haklı olarak son üç gündür sorunun nedenlerini ve suçlularını aramaya başladığını belirtti.

Sorunun doğru tespitinin çözümü de beraberinde getireceğine işaret eden Ekinci, “Van depreminde yıkılan binalara baktığımızda, yan yana yapılmış iki binadan birisi tuzla buz olurken diğeri ise sağlam ayakta kalmış. Aynı sarsıntıya eşit şiddette maruz kalan iki binadan birisi ayakta kalıyorsa eğer yıkılan binanın inşa niteliğini sorgulayabiliriz. Söz konusu binaları inşa eden müteahhidin iş ahlakına ne derece sahip olduğu sonuçtan bellidir. Müteahhitlik standartlarının bir an önce belirlenip, yönetmeliklere uygun hale getirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Ancak depremde yaşanan trajedinin nedenini sadece müteahhitte aramanın da hata olacağını savunan Ekinci, şöyle devam etti: “Yıkımın sorumluluğu tek bir adreste aranmamalı. Depremde yaşanan yıkımları sadece müteahhit üzerinden açıklamaya çalışmak sorunu çözmemektedir. Depremde yıkılan binalarda izni veren kamu görevlisinden, inşaatı yapan firmaya, evi alan vatandaşa kadar herkes sorumludur. Van da meydana gelen depremde yıkılan binalar müteahhit hatası olduğu gibi mühendislik hatasıdır, denetimsiz malzeme hatasıdır ve yanlış yer seçimi hatasıdır. Özellikle vatandaşlarımızın ev alırken çok seçici davranmaları, kamuoyuna kendini ispatlamış firmaları tercih etmeleri gerekmektedir. Türkiye’nin en kısa zamanda tektonik haritasının çıkarılması gerekmektedir.”

Planlaması yanlış ve yapı denetimi eksik ortamlarda sağlıklı yapıların olamayacağını aktaran Ekinci, şunları kaydetti: “Sisteminin sağlıklı bir şekilde uygulanması, yapı malzemelerinde kalite standartlarının belirlenmesi gerekmektedir. Müteahhit bir maestrodur, inşa eylemi ile ilgili bütün unsurları yöneten kişidir. Bina yaptığı arsanın hangi fay hattı üstünde olduğunun hesabını müteahhit yapmaz. Bunu Belediyeler, devletin bilmesi ve ona göre izin vermesi gerekir. Betonun kalitesini, demirin kalitesini devlet belirlemek ve kontrol etmek zorundadır. Yıkılan binalar müteahhit hatasıdır, ancak depreme direnen, yıkılmayan yan yatan binalara ne demeli? Tamamen yer seçimi ve zeminle ilgili sorundandır. Yeterli denetim sisteminin olmaması, yerel yönetimlerin görevlerini yerine getirmemiş olmaları yaşanın acının nedenidir.”

Mersin’de de aynı büyüklükteki olası depremde, can kaybının çok yüksek olacağı yönünde kaygı taşıdıklarını vurgulayan Ekinci, bir an önce tedbirlere başlanmasını ve acil eylem planı doğrultusunda yapılacak düzenlemelerin hayata geçirilmesini istedi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yargıtay’dan Emsal “Deprem Sigortası” Kararı

Konut kredisi kullandığı bankanın, süresi bitmesine rağmen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigorta poliçesinin yenilenmesi …