1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mimaride Ahşap Kullanımı Neden Artıyor?

Çünkü ahşap sağlıklıdır: Ahşap toz çekmez, mekandaki rutubeti emip, salarak bir tür nem düzenleyici görevi görür. Ahşap ısının transferini engelleyen, havayla dolu hücreleri sayesinde alternatifi olan malzemelerden daha yüksek ısı yalıtımı sağlar. Ahşabın ısı iletkenliği 0,13 W/mK gibi çok düşük değerlerde seyreder. Bu nedenle, kibritlerin, mekanik aksam donanımının saplarının, tavanların ve duvar süslemelerinin yapımında ahşap kullanılır. Ahşabın belirgin ısısı ise oldukça yüksektir. Bu bir kilogramlık ahşabın ısısının artırılması ve azaltılması için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulması anlamına gelir. Ahşap, taşlardan ve betonlardan neredeyse iki kat daha fazla ısı enerjisine; benzer bir şekilde, çeliği ısıtmak ve soğutmak için kullanılan ısı enerjisinin üç katına ihtiyaç duyar.

Çünkü ahşap ekonomiktir: İnşaat malzemesi olarak ahşabın ömrü 80 ila 100 yıl olarak öngörülmekle birlikte ortaçağdan kalan birçok ahşap bina bu sürelerin çok üzerine çıkılabildiğini göstermektedir. Ahşabın sık sık bakım gerektirdiğine dair önyargılar, insanların ahşabın dış yüzeyini boyayarak kapatmaları gerektiğini düşündükleri zamanlara aittir.

Çünkü ahşap rakipsiz teknik özelliklere sahiptir: Malzemeler, sıcaklığın artmasıyla genleşirler. Genişleme malzemelerin gücünde azalmaya neden olur. Çelik inorganik ve yanımsız olması nedeniyle yanmaya karşı avantajlıdır. Ama, binalarda kullanıldığında, ısıdaki artmanın bir sonucu olarak genleşir ve göçer. Ahşap ısıya karşı neredeyse hiç genleşmez. Tam tersine, ısının etkisiyle, kurur ve güç kazanır.

Çünkü ahşap ses izolasyonunda da üstündür: Ses izolasyonu yüzeyin kütlesini temel alır. Ahşap, ses emilimi için idealdir. Ahşap eko ve gürültüyü emerek engel olur. Bu yüzden çoğunlukla konser salonlarında kullanılır. Ses iletimi hızı, ahşapta gazlardan ve sıvılardan daha hızlıdır ve metallerdeki ses iletim hızına çok yakındır. Sürtünme neticesinde oluşan ses enerjisi kaybı da ahşapta hafifliği ve yapısıyla da ilintili olarak belirgin bir şekilde düşüktür. Buna benzer özellikler yüzünden ahşap çoğunlukla müzik enstrümanlarında kullanılır.ev2 212×300 MİMARİDE AHŞAP KULLANIMI NEDEN ARTIYOR?

Ahşap çevre dostudur: Ahşap, üretiminde atık gaz olarak saf Oksijen salınan tek yapı malzemesidir. Alternatifi olan yapay malzemelerin üretimlerinde doğaya nelerin salındığını merak ediyorsanız tıklayınız.

Çünkü ahşap güzeldir: Ahşap estetik bir malzeme olarak ele alındığında dekoratif bir malzemedir. Her ağacın kendine has doğal olarak oluşmuş rengi, dokusu, hare yapısı hatta kokusu vardır. Bir ağacın yapısı kesilme şekline göre değişir. Dizayn ve renk tercihine göre farklı ahşap malzemelerini bulmak mümkündür. Kullanım süresince daha koyu renklere boyanabilir ya da verniklenebilir ve açık ya da koyu tonlar verilebilir. Tüm bunlar ahşap ürünleri kullanıcıya özgü, bireysel ve yegane hale getirir. Kullanıcılar kişisel tarzlarının farklı pencere tasarımlarıyla, yaşanan cephelere yansımasından mutluluk duyarlar. Ahşap pencere ve kapılar parke ve mobilya gibi diğer mimari elemanlarla birlikte iç mimaride estetiğin temel öğeleridir.
Ahşap, Doğu’dan Batı’ya tüm kültürler için geleneksel yapı malzemesidir. Değeri, insanların bilinçaltına yazılmış olduğundan, her kültürden insan için ortak bir sıcaklık kaynağıdır. Ahşap pencere, hem eski hem de modern çağın malzemesi olduğundan restorasyon projelerinden avangard yapılara kadar en doğru seçimdir.

Ahşap geleneksel doğrama malzemesi olmakla birlikte son 20 yılda yerini büyük oranda PVC ve bir ölçüde de aluminyuma kaptırda. Son yıllarda ise Arbor Ahşap Yapı Ürünleri gibi endüstriyel üreticiler ülkemizde de ahşap doğrama üretimini olması gereken yere getiriyor. Endüstriyel ahşap doğrama kapı ve pencere hakkında dah fazla bilgi için

www.arbor.com.tr

Kaynak: YapıHaberleri

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ev-ofis’ler Nasıl Olmalı?

Teknolojinin hızlı gelişimi sayesinde artık işler ev-ofislerden yürütülüyor.İşte evini ofis olarak kullananlara çalışma alanlarını dekore …