1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mantolama Yasaklanıyor, Fugalı EPS ve Taş Yünü Levhaları Kullanılacak!

Evinizde binanızda ısı yalıtımı hem kışın soğuktan hemde yazın sıcaktan korunmanız için oldukça önemlidir. Basit hususlara dikkat edilerek ve yapınıza yapılacak iyi bir yalıtımla %60 a varan oranlarda tasarruf sağlayabilirsiniz. Binanıza yaptıracağınız yalıtım aynı zamanda evinizin değerinide artıracaktır.

dış cephe mantolama fiyatları, dış cephe mantolama malzemeleri, fugalı dış cephe mantolama, fugalı mantolama, fugalı mantolama fiyatları, fugalı mantolama nasıl yapılır, fugalı mantolama nedir, fugalı mantolama uygulaması, fugalı mantolama video

Isı Yalıtımı Yapılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler :

1. Yalıtım malzemesi her ne olursa olsun ne kadar kalın malzeme kullanırsam o denli tasarruf ederim mantığı çok yanlıştır. Tüm yalıtım malzemeleri belirli bir kalınlığa kadar tasarruf yüzdesini artırırken belirli -optimal bir değeri geçtikten sonra tasarruf yüzdesini düşürecektir -cebinizden çıkacak malzeme parasıda cabası. Yalıtım malzemenizin kalınlığı ne çok fazla ne çok düşük olmalıdır.

2. Yalıtım yapacağınız malzemeyi önceden belirleyin. Malzeme hakkında doğru bilgi edinin. Kullanacağınız malzemeye göre kalınlığı hesaplayın yada hesaplattırın. Yalıtım malzemesi seçimine aşağıda değineceğiz.

3. Binanızda en yüksek ısı kaybı resimde görüldüğü gibi binanızın kuzey duvarından ve çatısından gerçekleşir. Bu nedenle binanızın kuzeyi rüzgara açıksa daha kalın yalıtım malzemesi kullanmanızı tavsiye ederiz.

4. Binanızın pencerelerini çift camlı yalıtımlı pencerelerle değiştirerek %10-15 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz. Evinizde uzun süredir pimapen varsa contalarını kontrol edin. Aşınma ,sertleşme yada yarılma gibi sızdırmazlığı engelleyecek sorunlar varsa contalarınızı değiştirin.

5. Çatınızın yalıtımı en önemli hususlardandır. Herşeyden önce çatınızda herhangi bir akıntı olmadığından emin olun. Hangi yalıtım malzemesi olursa olsun ıslanması verimini ciddi oranda düşürecektir. Herşeyden önce tavanınız kuru olmalıdır. Varsa kırık kiremitlerinizi değiştirin. Çatı yalıtımında sıklıkla kullanılan cam yünü ve taş yünü malzemelerinin üzerine basıldığında yalıtım özelliğini yitirdiğini unutmayın. Yalıtım malzemesinin üzerine kesinlikle basmayın. Çatı yalıtım malzemesi için taş yününü öneririz. Hem cam yününden daha verimlidir hemde yanmaz. Bu nedenle binanız için daha güvenilirdir.

6. Binanızın kuzey cephesi rüzgara açıksa yüksek ve sık dallı ağaçlar dikerek kuzey rüzgarlarını kesmeniz binanızı nispeten rahatlatacaktır.

7. Isı yalıtım levhalarının sağlayacağı verim hakkında imalatçı firmalar labaratuar ortamında yapılan deney raporlarına dayanarak %50-60 gibi rakamlar vermektedir. Ancak gerek mantolama sırasındaki işçilik hataları ,gerekse bölgelerin iklimi gibi etmenlerin labratuar ortamına uymaması gibi nedenlerle asla bu oranlar yakalanamamaktadır. %60 Tasarruf sağladığı iddea edilen pekçok ürün pratikte %40 larda kalmaktadır. Hesaplarınızı yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Mantolama üzerine ısı yalıtım boyaları kullanmanızı öneririz. Aksi halde montolama üzerindeki file ve sıva deforma olma özelliğine sahip olduğundan ve yinde dübellerin ısı farkından dolayı sıvanın dökülmesi mümkün olacak ve yapılan masraflar boşa gitmiş olacaktır. Devlet vatandaşı korumak için “montolama” sistemini yasaklamayı düşünmektedir.

Isı Yalıtım Malzemeleri :

EPS : Günümüzde kullanılan mantolama sistemleri ve yalıtım levhaları arasında, en popüler olanı EPS (Ekstrüde Polistiren) mantolama ve yalıtım levhasıdır. Oldukça düşük bir ısı iletkenlik (0,031 W/mK)değerine sahip olan EPS’yalıtım levahları yangın sınıfı B-1 (Zor alevlenici) ve min.20 Kg/m³ yoğunluktadır. Ülkemizde, dış cephe ısı yalıtımında, çoğunlukla 3 cm kalınlığında, binili tipleri kullanılmakla birlikte, teras yalıtımı, özel işlemler veya istenildiği durumda, 5 cm kalınlığında mantolama levhalarıda kullanılmaktadır. Nefes aldığı iddea edilsede taş yünü kadar rahat nefes almadığı kesindir.

XPS : Ekspande Polistiren. Birim hacim kütlesi 16 Kg/m³ ve Isı iletkenlik değeri 0,040 W/mK’dır. EPS levhalara göre daha ekonomik olan XPS mantolama yalıtım levhaları B-1 yangın sınıfına girerler. Malzeme her ne kadar yanmaz görünsede yangın sırasında oldukça zehirli bir duman vererek boğulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle AB ülkelerinin çoğunda yasaklanmıştır. Beyaz köpük olarak da bilinir. Nefes almaz. Bunun anlamı özellikle nemli bir bölgede yaşıyorsanız evinizde rutubet sorununuz olacaktır. XPS levhaların yasaklanması muhtemeldir. XPS levhalardan yapılan ve genelde halk arasında “mantolama” diye adlandırılan sistemin denetimlerden geçerek ısı karnesi alması zordur. bundan dolayıdır ki önerilen EPS fugalı levhalar dır.

Taşyünü : Isı yalıtımı ve ses yalıtımı amacı ile kullanılan taşyünü, diğer yalıtım ve mantolama, levhalarına kıyasla daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Doğal yapısı nedeni ile yangın sınıfı A (Yanmaz) olan taşyünü 0,040 W/mK ısı iletkenlik değerine sahiptir. Nefes alan bir malzemedir. Nemli ve rutubetli bölgeler için tavsiyemiz taş yününden yanadır. Yanma ve duman sorunuda yoktur. Yüksek ses yalıtımı sağlar. Cadde üzeri binalarda tavsiyemizdir. Nispeten pahalıdır.

EPS ve Taş yünü ile uygulama yapacaksanız bilmelisinizki işçilik çok önemlidir. Eğer işçilik iyi yapılmazsa 10-15 yıl zarfında binanızın sıvaları dökülmeye başlayacak ve yüksek onarım masrafları oluşturacaktır. Bu nedenle üçün beşin hesabını yapmadan uzman ekiplerle ve kaliteli malzemelerle çalışmanızı öneririz. Duvarı iyi temizleyerek dübel kullanımına son vermeniz lazım. Çünkü dübeller ısı yalıtımı farkından dolayı ileride sıkıntı olabilir.

Isı Yalıtım Sıvaları : Son dönemde teknolojik gelişmeler yalıtımlı sıvalar üretilmesine olanak sağlamıştır. Bu sıvalar hem yanmaz ,hem ses yalıtımı sağlar hemde nefes alabilir. Ancak bu sıvaların etkin kullanımı ve istenilen verimi verebilmeleri için hem iç hemde dış cephede kullanılmasını öneririz. Bu sayede %60 ısı yalıtımına ulaşabilir ve ses kirliliğinden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Özellikle binanızı yeni yapıyorsanız bu ürünleri öneririz. Hem iç hem dış sıva olarak bu ürünler kullanıldığında sadece dış gürültülerden değil ,evinizin içerisindeki odalar arası seside kesmiş olursunuz.

Isı yalıtım Boyaları : Bu ürünler yüksek teknolojinin nimetlerindendir. Havası tamamen alınmış silisyum -seramik parçacıklarının boya ile seyreltilmesi ile imal edilir. Bu boyalar tek başına bile %10-20 oranlarında yalıtım sağlayabilmektedir. Fugalı EPS levhalarının üzerinde bu boyaları kullanmanızı öneririz.

Son zamanlarda mantar levhalar ,cam köpüğü ,fenol köpüğü gibi oldukça çeşitli yalıtım malzemeleri piyasaya sürülmüştür. İlgilendiğiniz malzemeleri kıyas yaparken aklınızda aşağıdaki kriterler bulunsun :

1. Isıl iletkenlik değerine bakın. Isıl iletkenlik değeri ne kadar düşükse size o denli yüksek yalıtım sağlayacaktır. Buna göre EPS levhalar en fazla ısıyalıtımı yapan malzemelerdir.

2. Malzemenin nefes alabilirliğine bakın. Nefes almayan malzemeler özellikle nemli bölgelerde ciddi yoğuşma ve rutubet sorununa neden olur.

3. Malzemenin yangın sınıfına bakın. Ancak yanmaz sözüne inanmakla kalmayın. Pek çok malzeme yanmaz olmasına rağmen ısındığında duman oluşturarak yanmadığı halde boğulmalara neden olmaktadır.

4. Malzeme ne kadar ses yalıtımı sağlıyor kıyaslayın. Ses yalıtımı evinizin konforunu ciddi oranda etkileyecektir.

5. Bakım periyotlarını kıyslayın. Örneğin XPS ile yapılan bir mantolama bölge şartlarına ,kullanılan malzemeye ve işçiliğe bağlı olarak 10-20 yıl sonra sıvasını atmaya başlayacaktır. Oysa FUGALI EPS ve taş yünü levhalarının böyle bir masrafı yoktur, bir defa yapılır.

Uzmanların uyarılarına aldırmayan uygulamacıların bu tavrından dolayı Mantolama sisteminin yasaklanması veya deforme olarak duvardan düşmesi veya denetimlerden geçememiş olması vatandaşı zor durumda bırakacaktır. Vatandaşlarımızın zarar görmemesi için ısıyalıtımı yaptırmadan önce piyasa araştırması yaparak ve meseleyi öğrenerek yaptırmasında yarar vardır.

Kaynak: Mustafa Koyun

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Dış Cephe Malzemeleri ve Uygulamaları

1-SİLİKON ESASLI BOYA: Akrilik bağlayıcıların silikon ilavesi ile güçlendirilmesi sonucu elde edilen son derece dayanıklı …