1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kooperatifler Ortaklarının Menfaatini Korumak İçin Kurulur!

Kooperatifler konusunda sık sık söylediğim bir söz var. Kooperatifler ortaklarının menfaatini korumak amacı ile kurulur. Mevzuatın da yardımı ile kooperatifler ortaklarının menfaatini değil, yönetenlerin menfaatini korur,geçimini temin eder hale gelmişti

İhtilaflı bir süreç yasayan bir kooperatife ortak oldum, ihtilaf o kadar derin ki eski başkan odasında öldürüldü. Arsa sahibi ile ihtilaf var, ödemelerde ihtilaf var… Şu anda arsa sahibine daireleri teslim edilmiş, ancak 150 civarında üyenin 20’sinin kat irtifak tapusu var, bunlardan biri de benim. Bu halde ben istifa etsem dairem elimden alınır mı?

Kooperatifler konusunda sık sık söylediğim bir söz var. Kooperatifler ortaklarının menfaatini korumak amacı ile kurulur.Ancak günümüzde, mevzuatın da yardımı ile kooperatifler ortaklarının menfaatini değil, yönetenlerin menfaatini korur,geçimini temin eder hale gelmiştir. Bundan kurtulmak şarttır. Şimdi bu bakış açısı ile konuya gelirsek. 13 Haziran 2010 tarihli Kooperatifler Kanunu değişikliğinden önce dahi ben, tapusunu almış kimsenin kooperatif ortaklığından ayrılabileceği görüşünde idim. Bu görüşümü birkaç akademisyen de desteklemişti ama mahkemeden aksine karar çıktı ve Yargıtay’da da onandı. Bu şok bir karardı.

Tapusunu almış birinin elinden dairesi alınamaz, halen de savunurum, kararın yanlış olduğunu iddia ederim. Neticede 13 Haziran 2010 tarihinde Kooperatifler Kanunu’nda değişiklik yapıldı ve denildi ki “Amacına ulaşılarak dağılma sürecine girmiş olan kooperatiflerden çıkan veya çıkarılan ortağın konutu veya işyeri çıkma veya çıkarılma sebebi ile geri alınamaz.”Bu cümleye dahi gerek yokken bu cümle yasaya (mağdur isyanı sonucu) sokuldu.

Peki şimdi de okuyucumun sorusuna yanıt arıyoruz. Okuyucum çok haklı olarak soruyor. Tapusunu almış, ama geride tapusunu almamış 130 kişi var, şimdi yasadaki şart gerçekleşti mi? Benim görüşüm evet gerçekleşti. Çünkü yasa değişmeden önce dahi hukuki görüşüm bu idi. Ancak tatbikatta hiç kimse “Tamer Heper’in görüşü bu, öyleyse buna göre karar verelim” demiyor. Bakılacak şey yerleşmiş kararlar. Bizler yasanın detayı ve uygulaması için Yargıtay kararlarına bakarız. Okuyucumun sorusunun yanıtı da önümüzdeki günlerde yayınlanacak Yargıtay kararlarında olacak. İşi sağlama bağlamak bakımından çıkacak kararları beklemesini tavsiye edeceğim. Henüz bu konuda detaylı kararlar çıkmadı.

Posta

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Fiyapı, Beşiktaş İnönü Stadı Sponsorluğundan Vazgeçti!

Fiyapı, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile İnönü Stadı ile ilgili yaptığı sponsorluk …