1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kentsel Dönüşüm’de İlk Uygulama Bitti

Deprem referanslı Kentsel Dönüşüm’de ilk uygulama bitti, halk yeni evlerinin anahtarlarını Başbakan Erdoğan’ın elinden alacak…

kentsel-donusumde-ilk-uygulama-bitti

Türkiye’de deprem referanslı kentsel dönüşümde ilk uygulama Zeytinburnu’nda tamamlandı. Kentsel dönüşümün sembolü “Sümer Projesi” kapsamında inşa edilen 455 dairenin anahtar teslimi, “İktidarımıza da mal olsa çürük binaları mutlaka yıkacağız” diyerek kentsel dönüşümde geri adım atılmayacağının mesajını veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Sümer, 200 milyon liralık bir proje ve vatandaşımızdan 5 kuruş almadık” dedi.

Marmara’da 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremden hemen sonra pilot bölge ilan edilen Zeytinburnu’nda, deprem referanslı kentsel dönüşümün ilk projesinde sona gelindi. Sümer Mahallesi’nde ilk etapta inşa edilen 455 daire ve 29 iş yerinin anahtarı, 23 Şubat’ta düzenlenecek törenle, Başbakan Erdoğan tarafından hak sahiplerine teslim edilecek.

Uzun ve yorucu bir yolculuğu mutlu sonla noktaladıklarını anlatan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın “Tüm siyasi riskleri göze alarak Marmara depreminin hemen ardından Zeytinburnu’nu pilot bölge ilan ettirdik. O dönemde İstanbul’da birçok belediye, ilçelerinin depremle anılmasını istemedikleri için pilot bölge olmaktan kaçtı” dedi.

– “O dönem bizi yuhalayanlar şimdi boynumuza sarılıyor”

Zeytinburnu’ndaki pilot bölge çalışmaları sonunda yaklaşık 2500 binanın olası büyük bir depremde yıkılacağının tespit edildiğini ifade eden Başkan Aydın, şunları söyledi:

“Risk oranı Sümer Mahallesi’nde daha yüksekti. Bu nedenle ilk çalışmayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle burada başlattık. KİPTAŞ Genel Müdürümüzle birlikte 25 ayrı apartmanda 250 aileyle toplantılar düzenleyerek projeyi bizzat anlattık. Tüm görüşmelerimizi görüntülü olarak kayıt altına aldık. Eğer salt çoğunluk ‘hayır’ deseydi bu projeyi başlatmayacaktık. Görüşmeler sırasında birbirinden ilginç talepler ve engellemelerle karşılaştık. Çürük dairesinde ‘Allah’ın işine siz ne karışıyorsunuz, öleceksem ben öleceğim’ deyip karşı çıkanlar da vardı, ‘Benim site aidatımı kim ödeyecek?’ diyenler de. Ancak tüm provokatif engellemelere rağmen projenin startını verdik. 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ile birlikte temelini attığımız Sümer Projesi, Türkiye’nin tamamlanan ilk deprem referanslı kentsel dönüşüm projesidir. O zaman bizi yuhalayanlar şimdi boynumuza sarılıp teşekkür ediyor. Bu aynı zamanda muhalefet partilerinin Zeytinburnu halkına her seçim döneminde ‘sizi burudan sürecekler’ iddialarına verilmiş en güzel cevaptır. Ayrıca 1999’dan bu yana Zeytinburnu’nda yaklaşık 1500 bina yıkılıp, deprem yönetmeliklerine göre yeniden inşa edildi.”

– “Modern Robin Hood’luk yaptık”

Sümer projesi için eski Bozkurt Fabrikası’nın bulunduğu arsanın sahibi Koç Grubu ile uzun bir görüşme dönemi yaşandığını belirten Aydın “Sümer projesi, modern Robin Hood’luktur. Zenginden alıp fakire vermektir. Bu kapsamda spor alanı olarak kamuya kazandırdığımız 7 bin metrekarelik, 50 milyon lira değerindeki bir arsa ile beraber proje için toplamda 200 milyon liralık bir kaynak oluşturduk” dedi. Belediyenin kasasından ve vatandaşın cebinden 5 kuruş çıkmadığını ifade eden Aydın, “Tam aksine kamuya 7 bin metrekare arsa kazandırdık. Vatandaşımıza da maksimum 100 bin lira değerinde olan 100 metrekarelik çürük daireye karşılık, piyasa değeri 250-300 bin lira arasında değişen daireler verdik” şeklinde konuştu. Hak sahiplerinin yeni dairelerine taşınmalarının ardından boşaltılacak olan yaklaşık 500 bağımsız birimin yıkılarak Sümer Kentsel Dönüşümün 2. etabının başlayacağını belirten Başkan Aydın, “Zeytinburnu’nu 30 yılda tamamen yenileyeceğimizi söyledik; 10 yılı gitti. 20 yıl sonra yepyeni bir Zeytinburnu olacak” diyerek sözlerini tamamladı.

– “Evim artık tabutum olmayacak”

Proje kapsamında eski evini bırakıp yeni evine taşınan 62 yaşındaki Ahmet Salih Kalyon, “Toplamda 252 metrekare 3 tane dairem vardı. Yeni bloklardan 192 metrekare 2 tane daire verdiler. 1 metrekareyi ise borçlandım. Şu andaki oturduğumu yere trilyonlar verseler vermem” dedi.

İnsanın evinin kendisine tabut olacağını bilerek yaşamanın zorluğunu çok iyi bildiğini anlatan Kalyon “Eski evimin önünden araba geçerken bile korkuyordum, her an yüreğim ağzımda dolaşıyordum. Psikolojim bozulmuştu, ömrümün yarısı rahat uyku yüzü görmeden geçti. Ama Allah’a şükürler olsun şimdi kafam rahat, keyfim yerinde” diye konuştu. Kalyon sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın başbakanım ‘iktidarımıza da mal olsa kentsel dönüşümü bitireceğiz’ demişti. Sümer Projesi tamamlandı, eminim ki Türkiye’nin her yerinde bu çalışmalar bitirilecektir. Allah ömür verirse kendisini daha uzun yıllar iktidarda göreceğiz demektir.”

Eşi Nermin Kalyon (56) ise projeden memnuniyetini “Şimdi çayın tadı daha güzel” diyerek dile getirirken “Eski evimde her an ölüm korkusuyla yaşıyordum. Her sarsıntıda yüreğim ağzıma geliyordu. İnsanın evinin kendi tabutu olacağını bilerek yaşaması kadar kötü bir şey yok. Sokaklar bizim için daha güvenliydi. Sayın şimdi tek bir isteğim var o da; ayın 23’ün sayın Başbakanımızı evimde misafir edip demli bir bardak çay ikram etmek” şeklinde konuştu.

– Rakamlarla Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi

Projenin gerçekleştirilmesi için yüzde 75 kat karşılığı modeli benimsendi. Buna göre 100 metrekarelik dairesi olana 75 metrekare daire ile 25 metrekare otopark alanı bedelsiz olarak verildi. Koç Grubu’na ait olan eski Bozkurt Fabrikası’nın bulunduğu alana inşa edilen The İstanbul Veliefendi Projesi’nin bir bölümü, hemen yanında yer alan 16 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilen Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etabı için kullandırıldı. 100 metrekare dairesine karşılık yine 100 metrekare daire isteyenden 25 metrekarelik fark, 10 yıllık banka kredisi kullandırılacak.

– Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etabı (23 Ocak’ta teslim edilecek alan)

Parsel alanı : 15.792,73 m2
Toplam İnşaat Alanı : 92.406 m2
KAKS (Emsal) : 4.23
Toplam daire adedi : 654 adet (455’i kentsel dönüşüm için kullanılacak)
Toplam dükkan adedi: 29 adet

– Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etabı

Yaşayan Nüfus : 3.494 kişi
Net Arsa Alanı : 26.291 m2
Yoğunluk (net) : 1.329 Kişi/Ha’dır.
Toplam İnşaat Alanı : 89.587 m2
Mevcut KAKS (Emsal) : 4.2
Ruhsatlı Bağımsız Bölüm Sayısı : 813 Adet (%65)
Ruhsatsız Bağımsız Bölüm Sayısı : 437 Adet (%35)

Kaynak: Emlakofis

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ev Kiraları Daha Fazla Düşer Mi? Emlak Uzmanı Değerlendirdi

İlan sitelerine yönelik denetimlerin artırılması ve konut arzını artırıcı uygulamaların ardından kiralarda yaşanan düşüş, gerilemenin …