1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Karaköy ve Galata’da Metrekare Fiyatları 50 Bin TL’ye Ulaştı!

İstanbul’un her dönem ilgi gören tarihi semtleri Karaköy ve Galata’da yerli-yabancı yatırımcıların merceği altında

galata han, Galataport, Galataport İhalesi, Karaköy, Karaköy Limanı

Galataport ihalesi ile yeniden gündeme gelen Karaköy Limanı’nın yarattığı ticari zenginlikle bölgenin otel ve ofis projelerinin üssü haline geldi. Semtte metrekare fiyatları 50 bin TL’lere kadar ulaşabiliyor.

Galata ve Karaköy, her dönem İstanbul’un önemli semtleri arasında yerlerini aldılar. İstanbul’un tarih kokan semtlerinden olan, taş binaları ile öne çıkan Karaköy ve Galata, son dönemde yatırımcıların gözde semtleri arasına girdi. Öyle ki bölgede yer bakan birçok işadamı ofis ve otel açma konusunda neredeyse birbirleriyle yarışıyorlar.

Geçtiğimiz yıllarda ihalesi iptal edilen Galataport projesinin yeniden gündeme gelmesi Karaköy’de harekediliği artırmış durumda. Bölgedeki metrekare fiyatların 9 bin TL ile 50 bin TL arasında değiştiği belirtiliyor.

Butik otel yapmak üzere 40 yatırımcının otel ruhsatı için başvurduğu bölgede, el değiştiren yerler ise tekrardan satılıyor.

Özellikle Perşembe Pazarı’nın önümüzdeki dönemde turizm bölgesi ilan edilmesi konusunda yapılan çalışmaların sonuçlanmasıyla bölgenin İstanbul’un otel bölgesi olarak bilinen ikinci Talimhanesi olması da bekleniyor.

Önceki yıllarda Galataport projesiyle birlikte bölgede metrekare fiyatları 4 bin-5 bin TL seviyelerindeydi. Ancak son bir yılda proje ile ilgili beklentilerin artmasıyla bölgede metrekare fiyatları ortalamada 9 bin TL’ye kadar yükseldi.

Karaköy Bankalar Caddesi, Perşembe Pazarı ve Galata bölgesinde son iki yılda otel yatırımlarına hız verildi.

Fiyatlar şişti
Galataport ihalesinin yeniden gündeme gelmesiyle artan fiyatlarla birlikte, bölgede alım yapan birçok grubun da aldıkları binaları yeniden satışa çıkardığı belirtiliyor.

Bölgede faaliyet gösteren Falls in Galata emlak ofisinin sahibi Vildan Şelale, bölgedeki birçok gayrimenkulün yeniden satışa çıkarıldığını söylüyor.

Örneğin, geçen yıl 1 milyon 650 bin dolara satılan 750 metrekarelik kullanım alanına sahip Galata Han birkaç ay önce 2 milyon 600 bin dolardan yeniden satışa çıkarılmış.

Bölgedeki fiyatların şiştiğine dikkat çeken Şelale, “Bölgedeki fiyatlar şu anda doyum noktasına ulaşmış durumda. Mal sahipleri proje yaklaştıkça fiyatları artırıyor” diyor. Global Holding tarafından Alkoçlar Otelcilik’e satılan Veli Alemdar Han da yeniden satışa çıkarılan yerler arasında bulunuyor. Gate Emlak’tan Kemal Ayaşlıoğlu, bölgede artan turizm iskân ruhsatına karşı hâlâ satışı beklenen birçok gayrimenkul olduğuna dikkat çekiyor.

Bölgedeki metrekare fiyatlarının 9 bin TL seviyelerine kadar ulaştığını belirten Ayaşlıoğlu, buraya sadece iş dünyasının ünlü isimlerinin değil bölgedeki yatırımcıların da ilgi gösterdiğini, bölgede bin metrekarelik küçük otellerin açıldığını da söylüyor.

Tarihi hanlar otel oluyor

Son yıllarda yatırımcıların akın ettiği Karaköy, yeni otel ve ofis bölgesi olma yolunda hızlı adımlar atıyor. Tarihi hanların otele dönüştürüldüğü semtte, birçok yeni otel açılıyor. Aynı zamanda alternatif ofis bölgesi olmaya başlayan semtte, şirket merkezini taşıyan ve ofis açan şirketlerin sayısı hızla artıyor.

Cihangir, İstiklal Caddesi, Galata, Tünel’le başlayan hareketlilik Karaköy’e de sıçramış durumda. İstanbul’un tarihi semtlerine gösterilen ilginin neticesinde Karaköy de yatırımcılar tarafından adeta yeniden keşfediliyor.

Tarihi atmosferi ve merkezi konumunun yanı sıra Galaport Projesi’nin tekrar gündeme gelmesi nedeniyle semt oldukça revaçta. Farklı sektörlerden birçok yatırımcı bölgeye adeta akın ediyor.

Karaköy’de, en gözde yatırım, eski binaları satın alıp otele dönüştürmek ya da ofis binası haline getirmek. Bu sebeple semtte tarihi hanlar, iş merkezleri bir bir satılığa çıkartılarak otele ya da şık ofis merkezlerine dönüştürülüyor.

Bölge Galataport Projesi ve hayata geçecek turizm, gayrimenkul ve kültür- sanat projeleriyle İstanbul’un en önemli semtleri arasında yer almaya hazırlanıyor.

İşadamlarının yatırım alan
Karaköy’de yatırım yapan işadamları arasında Yılmaz Ulusoy da var. Karaköy-Bankalar Caddesi’ndeki tarihi Sümerbank binasını Simurg Turizm’den 9 milyon dolara alan Ulusoy, binaya butik otel yapıyor. Restorasyon çalışması başlayan binanın, iki yıl sonra hizmete açılması planlanıyor.

Karaköy’de yeni açılacak en iddialı otel projelerinden bir diğeri Hakan Madencilik’e ait.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Karaköy’deki eski binası ve bitişiğindeki Kozluca Han’ı 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle alan Hakan Madencilik, toplam 3.5 dönümlük arazide 5 yıldızlı 200 yataklı bir otel açacak.

Butik otellere ilgi
Semtte, açılacak otellerden biri de Taksim’deki Savoy Otel’in ardından Gümüşsuyu’ndaki Park Otel’i alarak dikkatleri üzerine çeken CVK Group’un sahibi Mahmut Çevik. Tophane’deki Bilgi Üniversitesi yurdunu 9.5 milyon dolara alan Çevik, burasını 2013’te turizme açacak. Çevik bir yandan da uluslararası zincirlerle görüşme halinde. Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı işadamı Nizam Hışım ise, 1.5 milyon dolara satın aldığı Bankalar Caddesi üzerindeki Bereket Han’ı 18 odalı butik otele çeviriyor. “Yine Tophane’deki nargilecilerin bulunduğu eski Amerikan Pazarı’nın karşısındaki Türkbank’m binasını TMSF’den ihale yoluyla satın alan Torunlar, burada otel yapmaya hazırlanıyor. Torunlar’ın patronu Aziz Torun, binayı butik otel yapmak istediklerini, bunun için Anıtlar Kurulu’na izin almak için başvuracaklarını söylemişti.

Semtte, otel ve ofis yatırımının yanı sıra alım- satım yapan işadamları da bulunuyor. Kurtuluş Faktoring’in sahibi Salvo Taragano ise kısa bir süre önce Yaşar Keçeli’den Keçeli Han’ı satın almış, ardından 2.5 milyon TL’ye Birlik Rulman’a satmıştı. Binanın yeni mülk sahiplerinin ise burayı otel olarak değerlendireceği belirtiliyor.

Yatırımcı Ergin İren ise semtte, hamam yatırımına soyunanlar arasında. Bölgedeki Kılıç Ali Paşa Hamamı’m 2 yıl önce alan Ergin, restorasyon çalışmalarının ardından hizmete açacak.

Pak Holding’in sahibi Engin Pak, Tophane Mühürdar Caddesi üzerinde şirket merkezi bulunan Ece Türkiye’nin kiracısı olduğu binanın sahibi. BASF firmasından bu binayı 4.4 milyon dolara satın alan Pak, Ece Türkiye’ye merkez ofis olarak kiraladı.

Şirketlerin ofis merkezi
Son yıllarda şirket merkezini Karaköy’e taşıyan ya da ofis açan şirket ve holdinglerin sayısında da artış yaşanıyor. Merkezi konumunun yanı sıra ulaşım imkanlarının iyice artması nedeniyle Karaköy’ün yeniden gözde olduğunu belirten BGate Emlak ve Danışmanlık’m sahibi Kemal Ayaşlıoğlu, “Özellikle reklamcılık başta olmak üzere,’medya, gayrimenkul, finans gibi sektörlerin yanı sıra hukuk firmaları bölgedeki tarihi binalara yoğun bir talep gösteriyor. Satın alıyor ya da kiralıyor” diyor.

Ayaşlıoğlu, Karaköy’ün merkezi konumuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde Levent, Maslak ve Ümraniye gibi ofis merkezlerine alternatif hale gelebileceğini de belirtiyor.

Ayaşlıoğlu, “Levent, Maslak ve Ümraniye gibi ofis bölgelerinden yüksek kira fiyatları ve ulaşım nedeniyle dönüş olacak. Bunun için en uygun yerlerden biri Karaköy. Bölge zaten oldukça stratejik bir konumda. Gümüşsüyü Tünel geçidi ve metronun Tünel-Şişhane’ye kadar uzaması ulaşımı iyice kolaylaştırdı” diyor.

Semtte talebin artmasıyla harekeüiliğin en yoğun olduğu yer Bankalar Caddesi’yle Rıhtım Caddesi- Meclis-i Mebusan Caddesi arasındaki arterler ile Kemeraltı Caddesi. Son dönemlerde birçok şirket bu caddelere taşınmış durumda.

Tünel’deki hareketliliğin Bankalar Caddesi’ne yansıdığını vurgulayan Ayaşlıoğlu, “Galata Kulesi’nden aşağıya doğru çok ciddi bir hareketlilik vardı. Bu iyice arttı. Bankalar Caddesi Tünel bölgesiyle birleşir hale geldi. Burada birçok kafe ve restoran müze ve galeri açılıyor.” diyor.

Remax Mozaik’ten Feyza Önkol ise Rıhtım Caddesi’ne ilgi olduğunu söylüyor.

Bu caddeye paralel olan Denizciler Sokak, Galata Şarap İskelesi Sokak’ta da hareketlilik var.

Kimler yer aldı?
•Ferit Şahenk – Galata Kuledibi’nde bina
•Faruk Eczacıbaşı-Galata Kuledibi’nde bina
•Kerim Kamhi-Kastro Apartmanı
•Hakan Madencilik-Rıhtım Caddesi’nde han

Yapılar el değiştiriyor
•Banker Han (Bankalar Caddesi) Papko Dış Ticaret
•Veli Alemdar Han Alkoçlar Turizm (Yeniden satışta)
•Balıklı Rum Han House Hotel m Kozluca Han Akfen Karaköy Yatırımları
•Sümerbank binası Yılmaz Ulusoy A.Ş.
•Generali Sigorta binası Koçak Gold

Ekonomist/Levent Gökmen

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Galataport’un Yeni İmar Planı Onaylandı!

İstanbul’un tek kruvaziyer limanı olan Galataport’un yeni imar planı Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylandı… İstanbul’un …