1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbullu Müteahhit Anadolu’da Başarır Mı?

Gaziantep’teki GYODER zirvesi, yerel ve ulusal müteahhitlerin çekişmesine sahne oldu. Taraflar İstanbullu müteahhitlerin Anadolu’daki başarısını örnekler üzerinden tartıştı…

Hızla büyüyen konut sektörü Gaziantep’te masaya yatırıldı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen organizasyonda İstanbullu müteahhitlerin Anadolu’daki başarısı tartışıldı. Zirve bir anlamda yerel ve ulusal müteahhitlerin çekişmesine sahne oldu. Anadolu Yapı Müteahhitleri Birliği Başkanı Rıdvan Köksüzer dışarıdan gelen müteahhitlerin bölgenin ihtiyaçlarını alamadığını söylerken, şehirde 3 bin 400 konutluk yatırım gerçekleştiren Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, “Gençlerin talepleri dikkate alınmıyordu. Birkaç ayda 700 konut satmamız bunun kanıtı” dedi.

BÜYÜK BALKON ÖNEMLİ
Tartışmayı yapıların yaşam alanları üzerinden sürdüren Rıdvan Köksüzer, “Biz buranın insanını çok iyi tanıyoruz. Her gün konut sattığımız insanların talebini alıyoruz. Büyük balkon ve büyük salonlu olmayan evlerde bizim halkımız yaşamaz. İstanbul’da mimari projeler yaptıralım dedik. Gelen projelerin burada uygulanmasının imkânı yok. Dışarıdan gelen yatırımcı açısından bunlar bir risk. Sosyolojik durumu çok iyi tahlil etmek gerek” diye konuştu. Köksüzer, uluslarası market zincirlerinin de aynı şekilde bölgeyi tahlil etmeden yatırım yaptığını ancak son birkaç yılda hepsinin bölgeden çıktıklarını anlattı.

‘BİZ BAŞARILI OLDUK’
Sinpaş Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik ise “En başta bize ‘Antep’te bir projeye başlayalım’ dediklerinde sıcak bakmadık. Şirketten arkadaşlarımızı şehre göndererek ekonomik ve sosyal bir analiz yaptırdık. Getirdikleri rapor benim yanıldığı gösteriyordu.. Madem öyle başlayalım dedik. Gaziantep bölgenin en gelişmiş kentlerinden biri. Cari açık vermeyen bir şehir. Ancak gayrimenkule dar noktadan bakıyor. Örneğin gençlerin talepleri dikkate alınmıyor. Biz kısa sürede 700’ün üzerinde konut satışı gerçekleştirdik” diye konuştu.

Arazi fiyatları artıyor
Gaziantep’li yatırımcılar şehirde son birkaç yıl içinde arazi fiyatlarının aşırı artışından şikâyetçi. Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, üç yıl önce metrekaresi 1.5 TL olan şehrin en değersiz yerindeki arazi fiyatlarının metrekaresinin 10 TL’ye ulaştığını kaydetti. Arsa fiyatlarında aşırı artış olduğunu belirten Güzelbey, imara çıkaracakları 3 bölge ile bu fiyatlarda nispeten bir düşüş beklediklerini kaydetti. Güzelbey, İbrahimli’de 4 milyar metrekarelik arazinin yasal altyapısının hazırlanmış olduğunu ancak planlamaların sürekli iptal edilmesi nedeniyle yatırımcılarda da bir güvensizlik oluştuğunu vurguladı.

‘Yatırımcı dolara göre hareket ediyor’
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği Başkanı (GYODER) Işık Gökkaya ise “İnsanlar yatırımda güvenli liman arıyor. Gaziantep bir ticaret kenti. Parası olan sanayiye yatırıyor. Ancak yatırımcıları tek etkileyen şey dolardaki yükseliş. Ne euro, ne altın, ne faizler bunların hiçbiri o kadar etkilemiyor. Dolarda en ufak bir hareket olursa yatırımcı durup beklemeye geçiyor” diye konuştu.

Dilek Taş/Sabah

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yabancıya Satışta “Değerleme” Oyunu

Türkiye’de yabancılara konut satışı son yıllarda hızla arttı. Şu an 400 bin dolarlık gayrimenkul alan …