1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İsmail Bayram: Düzce’de Hasarlı Bina Var!

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Van’da yaşanan depremin ardından, deprem gerçeğinin tekrar gündeme oturduğunu söyledi. Düzce’nin de 1999 yılında 3 ay arayla büyük depremler geçirdiğini anımsatan Bayram, o günden bugüne çok şeyin değiştiğini, buna rağmen halen kentte depremin izlerinin olduğunu kaydetti. Düzce’de depremden sonra yapılan binalarda güvenlik açısından herhangi bir problemin olmadığını düşündüklerini kaydeden Bayram, şöyle konuştu:

ONARIM SÜRECİ BİTMEDİ
‘Çünkü depremden sonra çıkarılan İmar Yönetmelikleri, yapılan binaların eskiye oranla teknik olarak çok daha sağlam olduğunu gösteriyor. Ancak bizim en büyük sıkıntımız iki büyük depremi geçiren şehirde hasarsız, az hasarlı ve orta hasırlı diye sınıflandırılmış binaların var olması ve bu binalarda da yaşamın devam ediyor olmasıdır. Hatta orta hasarlı binalarla ilgili onarım süreçlerinin henüz bitmemiş olması. Zannediyorum şehrimiz açısından en büyük problem bu.’ Sağlam olmayan binaların istimlak edilmesi gerektiğini, ancak bunu belediye olarak yapma imkanı olmadıklarını belirten Sağlam, ‘O nedenle en büyük sıkıntı bu. Ancak depremin orta ve uzun vadede gidermek adına yapılabilecek şeyler var. Tabii ilk etapta insanların barınma ve yaşamlarını sürdürmek açısından birtakım ihtiyaçları karşılanıyor ama bu noktada şehrin sosyal ve kültürel anlamda faaliyetlerinin arttırılması gerekiyor’ diye konuştu.

HALK BİLİNÇLENDİ DAHA DİKKATLİ
Düzce Valisi Vasip Şahin, depreminin 12. yıldönümünde ‘İnşallah kısa zamanda Düzce, mevcut sıkıntılarını da aşacaktır’ dedi. Düzce’de 12 yıldan bu yana çok şeyler yapıldığını ifade eden Şahin, öncelikle insanların bilincinde değişikliklerin olduğunu söyledi. İnsanların artık binaları çok daha dikkatli ve özenle yaptığına işaret eden Şahin,’Kontrol kurumları da bunu azami derecede tetkik ediyorlar. Kuralların yerli yerince uygulanıyor” dedi.

3 kattan fazlasına imar izni verilmiyor
Düzce, 12 kasım depreminin ardından kötü anıları silip, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda yeniden doğdu. 17 Ağustosta merkez üssü Gölcük olan ve birçok ilde yıkıma neden olan 7.4 büyüklüğündeki deprem, diğer illeri olduğu gibi Düzce’yi de etkiledi. Düzce, bu depremin yaralarını sarmaya çalışırken, 12 Kasım’da bu kez 7.2 büyüklüğündeki depremle tekrar sarsıldı. Resmi verilere göre, depremde bin 100 kişi yaşamını yitirdi. Adeta yerle bir olan kentte 26 bin 704 ağır, 37 bin 825 orta, 40 bin 944 hafif hasarlı yapı tespit edildi. Kurulan prefabrike konutlarda yaşayan vatandaşlar için il merkezinin kuzeydoğusundaki Nalbantoğlu ve Sallar köyleri arasında 329 hektar alanda 8 bin kalıcı konut inşa edildi. Depremden önce 6 kat olan imar izni belediyle olarak önce 2’ye indirildi, ardından tekrar meclis kararıyla 3’e çıkarıldı. Düzce Belediyesi tarafından kurulan ekipler kaçak yapının tamamen önüne geçti. Kent 2004’te Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamına alındı. Teşvik sonrası kentte 100’ü aşkın fabrika kuruldu, 20 binin üzerinde yeni istihdam sağlandı. Düzce hem sanayide hemde sosyal alanda kendisini sürekli yenileyerek geleceğe umutla bakar hale geldi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

150 Milyon Liralık Emlak Vurgununa 30 Gözaltı

Açtıkları sahte emlak ofisiyle internet ve radyo ilanları ile ulaştıkları vatandaşları dolandırarak 150 milyon lira …