1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Balıkesir Üniversitesi’ne Türkiye’nin En Büyük Kampüs Camisi Yapılıyor

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ)’nin Bigadiç yolu üzerinde bulunan Çağış Kampüsü’ne, 4 bin 126 kişilik Türkiye’nin en büyük kampüs camisi yapılıyor. Geçen nisan ayında temeli atılan caminin kaba inşaatının yüzde 90’lık kısmı tamamlandı. İçinde kütüphane, berber ve toplantı salonuyla sosyal faaliyet merkezlerinin de yer alacağı cami, modern mimarisiyle dikkat çekiyor.

BAÜ Kampüs Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. İsmail İnci, kampüste 17 bin öğrenci ve 2 bin civarında personel olduğunu belirterek, ciddi anlamda ibadethane ihtiyacı bulunduğunu söyledi. İnci, bunun yanında önümüzdeki yıllarda kampüste iktisat fakültesi, beden eğitimi ve spor yüksekokulu, veteriner fakültesi, bin yataklı tıp fakültesi hastanesi ve 2 bin kişilik öğrenci yurdunun da hizmete girmesiyle sayının daha da artacağını vurguladı. İbadet yapmak isteyen öğrenci ve personelin, 5 kilometre uzaklıktaki en yakın yerleşim yerine gittiğini anlatan Dernek Başkanı İnci, “Buraya en yakın yer, Paşa ve Çağış köyleridir. Mesafe çok uzak. Özellikle cuma namazı için en yakın yerleşim noktasına gitmeye çalışan öğrenciler sıkıntı çekiyordu. Çoğu zaman derslerine veya sınavlarına yetişemiyorlardı. BAÜ, 1992 yılında kuruldu. Yaklaşık 20 yıldır burada bir ibadethane sorunu vardı. Bazı sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldik ve çözüm için çalışma başlattık.” dedi.

Derneklerinin geçen ocak ayında kurulduğunu belirten Av. İnci, BAÜ kampüsünün küçük bir ilçe görünümünde olduğunu vurguladı. Kuruluşun ardından 28 Mart 2011’de caminin temelinin atıldığını ifade eden İsmail İnci, “Sekiz ayda kaba inşaatın yüzde 90’lık kısmı bitti. Camimizin toplamda 2 bin 732 metrekare kapalı alanı bulunuyor. Bodrum katını, bu sene ramazan ayında ibadete açtık. Tamamlandığında, 4 bin 126 kişilik kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük kampüs camisi olacak. Bu haliyle üniversitemizin ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte. Bu süre zarfından Balıkesir halkı, hayırsever vatandaşlar ve Diyanet İşleri Başkanlığı, maddi ve manevi desteklerini esirgemediler.” şeklinde konuştu. İnşaat için şu ana kadar 1 milyon lira harcandığını kaydeden İnci, bunun yarısının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hibe edildiğini, kalanınınsa hayırseverlerin bağışları olduğunu bildirdi. İnşaatın tamamlanması için 1,5 milyon liraya daha ihtiyaç duyulduğunun altını çizen İsmail İnci, şunları söyledi: “İnşallah seneye Kurban Bayramı’na kadar tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. İmamlığı şimdilik gönüllü olarak elektrikçi kardeşimiz Hakan Erkekoğlu, müezzinliği ise babası Alkan Erkekoğlu yapıyor. Bu arada camimizin ısıtma problemi var. Uzun zamandır doğalgaz bağlatmak istiyoruz ancak halledemedik. Bu konuda belediyemizden yardım bekliyoruz.”

Projesi Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gönül Evyapan tarafından çizilen caminin kubbesi, çelik konstrüksiyon üzerine renkli camla yapılacak. Caminin toplam kapalı alanı 2 bin 732, açık alanı bin 240 metrekare olup 4 bin 126 kişi aynı anda ibadet edebilecek. Dikkat çeken diğer bir özelliği ise 45 metre yüksekliğindeki minarenin, kûfi yazıyla “Allah” lafzı şeklinde olması.

Cihan Haber Ajansı

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Fipa Ekolojik Tarım Şirketi Krizlere İnat Yatırım

Akıncı Group Bünyesinde faaliyet gösteren Fipa Ekolojik Tarım Şirketi’nin Genel Müdürü Mustafa Bülent Akıncı, tarım …