1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

50 Bin Seramik Ustasına İhtiyaç Var

Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Genel Müdürü Bülent Öcal, Türkiye’de tüketilen seramikleri döşemek için en az 50 bin seramik ustasına ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Öcal, Türkiye’de tüketilen seramiğin döşenmesi için 50 bin seramik ustasına ihtiyaç olduğunu ancak bu rakamın çok çok altında eğitimli seramik ustası bulunduğunu söyledi. Öcal, bu nedenle Türkiye’de kaldırım ustasının (seramikçiyim) diye ortaya çıktığını savundu.

1980’li yıllardan sonra yapılaşmanın artması, lojman ihtiyaçlarının ortaya çıkması ve toplu konut yapılaşması nedeniyle yoğun şekilde seramik ustalarına ihtiyacın gündeme geldiğini belirten Öcal, “Eskiden seramik ustası ahilik sistemine göre, usta çırak ilişkisine göre yetişiyordu. Bir seramik ustasının yetişmesi için en az iki yıl gerekiyordu ancak seramik ustası ihtiyacı ortaya çıkınca bu tip meslek elemanlarının hızlı yetişmesi gündeme geldi” dedi.

Seramik ustası ihtiyacının karşılanmaması nedeniyle önüne gelenin teknik yetersizliğine rağmen bu işi yaptığını kaydeden Öcal, “Böyle olunca iş yaptıranlardan anormal şekilde şikayet gelmeye başladı. Seramikle ilgili gelen şikayetlerin yüzde 96’sı ustalık şikayeti idi. Birazcık eline malayı alan (ben de bu işi yaparım) diyordu. Bunun yüzeysel görünüşü değil altı önemli. Biz bu nedenle, seramik ustaları yetiştirmek için yola çıktık” diye konuştu.

2 YILDA YETİŞEN USTAYI 7 HAFTADA YETİŞTİRDİLER

Kaleseramik olarak 1989 yılından bu yana seramik ustası yetiştirdiklerini belirten Bülent Öcal, yetiştirdikleri ustaların bilinçli yetiştiğini söyledi. Eğitimde yaptıkları hızlı gelişme ile eğitimin kalitesini artırıp, süresini kısalttıklarını vurgulayan Öcal, şöyle konuştu:

“350 saatlik eğitim veriyoruz. Eğitimle 7 haftada birinci sınıf usta çıkıyor. Bunların hata yapma olasılığı çok düşük. Verdiğimiz belge Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, Türkçe ve İngilizce. Bu belge ile Avrupa Birliği ülkelerinde istediğiniz yerde çalışabilirsiniz. Almanya’da seramik döşemenin metrekaresi 20 Avro. Bu işte iyi para var.

Seramik ustası kursuna katılacakların en az ilköğretim mezunu olmasını istiyoruz. Meslek hesapları, geometrik hesaplar var. En az ilköğretim mezunu olsun istiyoruz. Kurslara üniversite mezunlarından da ilgi var. 1989 yılından beri yaptığımız 206 kursta 4 bin 95 seramik ustası yetiştirdik. Bu işi yapan seramik ustalarını da teknik olarak eğiterek 8 bin kursiyere ulaştık.”

Adalet Bakanlığı’nın, cezaevlerinin rehabilitasyonu konusunda mesleki eğitime önem vermesi gerektiğini de kaydeden Bülent Öcal, Ankara Sincan Cezaevinde üç seramik kursu açtıklarını her birinde 30’ar mahkumu iş sahibi yaptıklarını anlattı. Kurs verilecek mahkumları tahliyesine yakın olanlardan seçtiklerini belirten Öcal, “O mahkumlar cezaevinden meslek sahibi olarak çıkıyor. Bir görseniz o mahkumlar etrafımda nasıl pervane oluyor. Kader mahkumlarının kaderini değiştiriyoruz, meslek sahibi yapıyoruz” diye konuştu.

“KURS ALAN ÇOCUKLAR 15 GÜN İÇİNDE BALİ KOKLAMAYI BIRAKTI”

Aynı kursu İzmir Buca Çocuk Islahevi ve Ankara Çocuk Islahevinde açtıklarını kaydeden Bülent Öcal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuklar 15 gün içerisinde bali koklamayı bıraktı, kavga dövüşü bitti. O zaman Adalet Bakanlığı’ndan sosyal hizmet uzmanları geldi ve (siz ne yaptınız) dedi. Biz onları rehabilite ettik, meslek eğitimi verdik. 17 yaşındaki çocuğu 2 bin 500 lira para kazanacak hale getirirseniz ona umut veriyorsunuzdur,”

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘Çiçekleri Soldurmayalım’ projesinin ortağı olduklarını da ifade eden Öcal, sokakta çalışan ya da çalıştırılan çocukları meslek sahibi yaptıklarını belirtti.

Kaleseramik’in seramikte en eski marka olduğunu vurgulayan Bülent Öcal, 5 kıtaya ihracat yaptıklarını anlattı. Üretilen seramiğin yüzde 50’sini ihraç ettiklerini kaydeden Öcal, “Üretimde dünya üçüncüsüyüz. Üretimin yüzde 60-65’ini Batı Avrupa, Amerika ve Kanada’ya yapıyoruz” dedi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.