1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yeni Bir Eve Taşınmanın 15 Altın Kuralı!

Yeni evinize taşınma heyecanı içindesiniz ve bir an önce orada yaşamak istiyorsunuz artık. Ama, bu telaşlı taşınma aşamasında bazı noktalara dikkat etmezseniz, huzurunuz kaçabilir. İşte huzurlu taşınmanın 15 altın kuralı…

Bahar aylannda hareketlenen konut sektörü bir yandan yeni temel atma törenlerine ve satışa çıkan projelere sahne olurken diğer yandan da biten konut projelerinin teslimine sahne oluyor. Etrafı yeni eve taşınmanın heyecanı sarınca yapılmayı bekleyen işlerin bir kısmı da ister istemez unutuluyor yada öteleniyor. İşte tam bu aşamada yapılacak bir takım hataların geri dönüşü zor oluyor.

Bu konuda uzman isimler arasında yer alan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bir eve taşınırken dikkat edilmesi gereken konuları ‘yasal olarak yapılacaklar’ ve ‘konutu teslim alırken yapılması gerekenler’ olarak iki ana başlık altında topladı.

TAPUDA BUNLARA DİKKAT!
KABA İNŞAAT AŞAMASINA DİKKAT

İnşaat henüz proje aşamasındayken ya da kaba inşaat halindeyken, satın aldığınız gayrimenkulun tapusunu almayın, inşaat devam ederken yapılan satışlarda eğer kat irtifakı arsa tapusu’ alınmışsa bu gibi durumlarda da alıcının, arsa tapusunu aldığı yılın sonuna kadar ilgili belediyeye, emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor.

EĞER TAPU VERİLMEMİŞSE
Diğer yandan evin bedelinin, kısmen ya da tamamen ödenmiş olmasına karşın, inşaat bitmediği için tapu verilmemişse, daire alıcısının beklemekten başka bir seçeneği bulunmuyor. Konutun tapusu alınmadığı için de emlak vergisi ödemesi veya beyanname verilmesi gerekmiyor.

ANAHTARI ALIRKEN İLK YÖN TAPU MÜDÜRLÜĞÜ
Anahtarı teslim alma aşamasında mülkün bağlı bulunduğu tapu genel müdürlüğünü mutlaka ziyaret edin.

UZMAN BİRİYLE BİRLİKTE HAREKET EDİN
Eğer, bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz, yanınızda bu durumlar hakkında tecrübe sahibi birisim bulunmalı. Ya da doğrudan doğruya bir değerleme uzmanıyla birlikte hareket edin.

BİLGİLER EŞLEŞİYOR MU? KONTROL EDİN
Konutun tapuda yer alan bilgilerle birebir eşleşip eşleşmediğini kesinlikle kontrol edin. Dikkat etmeniz gereken noktalar mülkünüzün yasal projedeki yeriyle sizin teslim aldığınız yerin aynı konutta veya katta olup olmadığı yönünde olmalı.

SINIRLAMA YA DA İPOTEĞİ VAR MI?
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta mülkün üstünde sizin bilmediğiniz bir takyidat, daha Türkçe deyişle sınırlama ya da ipotek kalıp kalmadığı konusudur.

YÖNETİM PLANINA DİKKAT!
Tapu Genel Müdürlüğü’nde iken ‘yönetim planı’nı mutlaka almalısınız. Yasal yönetim planı ile gayrimenkulü size teslim eden firmanın size teslim eden firmanın size verdiği yönetim planın aynı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

10 MADDELİ REHBER…
1 – GÖRMEDEN TESLİM ALMAYIN

Teslim alacağınız konutu mutlaka görmeniz gerekiyor. İçinde kullanılan ve teslim edilecek malzemelere bakın. Varsa gömme dolap, kombi, kullanılan malzeme ve beyaz eşyalar markası gibi..

2- SÖZLEŞMEYİ DİKKATLİ OKUYUN
Anahtarı teslim almaya giderken size söz verilenlerin, yani sözleşmenizde yazanları dikkatle okuyun. Sözleşmede yazanlarla size teslim edilenler arasında ciddi bir kontrol yapın.

3- TESLİMDE FOTOKOPİ ALIN
Bu aşamalardan sonra anahtarınızı ve tapunuzu teslim alabilirsiniz. Teslim sırasında bir evrak düzenlenmesi talep etmeyi ihmal etmeyin. Bunlarla birlikte teslim esnasında bina site yönetim planı fotokopisini de istemelisiniz.

4- İSKÂN ALINIP ALINMADIĞINI ÖĞRENİN
Mülkün iskân alıp almadığını ve henüz iskân alınmadıysa ” ne zaman alınacağını teslim sırasında öğrenin. Eğer eksik teslim varsa veya bazı unsurlar tam bitmeden anahtar teslim ediliyorsa teslim dokümanı yapıp onun üstüne nelerin teslim alınmadığını yazmanızı öneririz. Bu noktada iskândan da bahsedilebilir.

5- MUHATAP OLACAĞINIZ BİRİ OLMALI
Doğalgazı açtırmak için başvuruda bulunurken veya başka durumlarda sizden evraklar ve projeler isteyebilirler. Bu nedenle daha sonra ortaya çıkabilecek sorularınız için muhatap isim ve telefonlarınızı öğrenmelisiniz.

6 – KİRAYA VERECEKSENİZ…
Bu aşamalardan sonra tapunuzla ve nüfus cüzdanınızla elektrik, su, doğalgaz, gibi resmi bağlantıların adınıza yapılabilmesi için resmi dairelere gitmeniz gereklidir. Eğer evi kiraya verecekseniz bunu yapmanıza gerek yoktur.

7 – BORÇ BİTMİŞSE İPOTEĞİ KALDIRIN
Taşınırken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da eğer konutu teslim aldığınızda banka borcu bitmişse banka ile irtibata geçerek ipoteğin kaldırılması için gereken girişimlerde ve başvurularda bulunmanız.

8- EMLAK VERGİSİ BEYANINDA BULUNUN
Bir de işin belediye tarafı vardır. Tapuyu devraldığınız andan itibaren ilgili yıl içinde belediyesine giderek formları doldurmanız ve malik olarak emlak vergisi beyanında bulunmanız gereklidir.

9- DASK POLİÇESİNİ UNUTMAYIN
Mülkün deprem sigortası için Doğal Afet Sigortalan Kurumu (DASK) poliçesini yapmalısınız.

10 – DOSYALAMA İŞİ ÖNEMLİDİR
Genellikle göz ardı edilir ama, bu son nokta en önemli aşamalardan biridir. Tüm yaptığınız işlemleri evraktan ve belgeleri, sözleşmeleri özenle dosyala malısınız.

Milliyet Emlak

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

“Almanya’da Konut Krizi Göründüğünden Daha Derin”

Alman Emlak Federasyonu (ZIA) Alman hükûmetinin yıllık yeni konut inşaatı hedefini 2024’te önemli ölçüde tutturmayacağını …