1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mimar Sinan Büyük Ödül Sahibi Mimar Şevki PEKİN’i Kaybettik!

Mimarlığı bir yaşayış biçimi olarak içselleştirmiş, hayatını “mimarlık” düşünmeye adamış, kendi mimari dilini oluşturmuş, hem mimarlık eğitimi hem de mimarlık kuramı konusunda çalışmalarda bulunmuş, mütevazı kişiliğiyle mimarlık camiasında saygın bir yer edinmiş, Mimar Sinan Büyük Ödülü sahibi Şevki Pekin 4 Şubat 2020 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Cenazesi 6 Şubat 2020 tarihinde Zincirlikuyu Camisi’nden öğle namazını müteakiben kaldırılacaktır.

Ailesine, yakınlarına ve mimarlar topluluğuna başsağlığı diliyor, kendisini saygıyla anıyoruz.

Sinan Ödüllü Mimarlar Programı kapsamında 7 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen “Şevki Pekin Mimarlığı” başlıklı panel ve sergi, Pekin’in mimarlığına yakından bakmamızı sağlamış, panelistler ve kendisinin katkılarıyla mimari pratiğine daha yakından tanık olmuştuk. Etkinlik kaydı www.mimarist.tv/sinan-odullu-mimarlar-programi-2018-2020-sevki-pekin-mimarligi büzerinden izlenilebilir, etkinliğin ardından kaleme alınan yazı Mimarlık dergisinin 410. (Kasım-Aralık 2019) sayısında okunabilir.

2018 yılında düzenlenen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programı Seçici Kurul’u Şevki Pekin’i şu sözlerle gündeme taşımıştı: “Profesyoneller arasında amansız bir tanıtım savaşının öne çıktığı zamanımızda, sessiz sedasız işini yapan, 1970’lerden bugüne tasarlayan ve inşa eden, nicelikten ve boyuttan çok, mimarlığa olan bağlılığıyla kendini meslek çevresine kabul ettirmiş, saygın bir isimdir Şevki Pekin. Onun ürünlerinin ardında, gündelik eğilimlerin ve çarpıcı biçimlerin peşinde sürüklenmeyi değil, tasarıma verdiği emeği görürüz. Kendinden ve birikiminden yola çıkarak ‘arayış’ onun ürün toplamında öne çıkan kavramdır. Her işinin ardında, sabırla en doğrusu aranan, giderek olgunlaşan bir tasarım süreci vardır. Bu nedenle yapıları ve tasarımları, ancak mimarca bir okumayla ve zaman içinde kendini ele verir. Mimarlığın onu üreten özneyle telaşsız ve sessizce oluşan bir bağı olduğunu bize hatırlatan ve kişiliğiyle de bu alçak gönüllüğü yansıtan, ŞEVKİ PEKİN’e Mimar Sinan Büyük Ödülü verilmiştir.”

Mimar Şevki PEKİN BİYOGRAFİ

1946 yılında İstanbul’da doğan Şevki Pekin, orta öğrenimine Galatasaray Lisesi’nde başladı, ABD’de devam etti ve İstanbul’da Robert Koleji’nde tamamladı. Mimarlık eğitimini Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Viyana Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Okulu’nda tamamladı. 1965-1966 yıllarında İstanbul AKM (Atatürk Kültür Merkezi) projesinde ve sonrasında Viyana’da, 1966-1974 yılları arasında öğrencilik süresince çeşitli mimarlık bürolarında çalıştı. 1974 yılında Türkiye’ye dönüş yapan Pekin, bir süre Aydın Boysan’la çalıştıktan sonra aynı yıl kendi ofisini kurarak mesleki çalışmalarına sürdürdü. Halen çalışmalarını kurucusu olduğu mimarlık ofisi çatısı altında sürdüren Pekin, Bursa Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde atölye yürütücüsü ve jüri üyesi olarak mimarlık eğitimine katkı sağladı. Çeşitli mesleki kurum ve derneklerin, kuruluşların, üniversitelerin düzenlediği çok sayıda konferans, söyleşi ve panelde davetli konuşmacı olarak yer aldı. Yapıları ve projeleri, Türkiye mimarlık dergilerinin yanı sıra Avusturya ve Japonya gibi yabancı ülkeler başta olmak üzere birçok yurtdışı mimarlık yayınlarında basıldı. 1999 yılı “Türk Mimari Yıllığı” isimli almanak çalışmasında iki yapısı yayımlandı. V. Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde (1996) Bodrum’da Konut eseriyle Yapı Dalı’nda, Vakko Ek Tesisi ile Proje Dalı’nda, VII. Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde (2000) Kocaeli Sanayi Odası Sosyal Tesisi ile Yapı Dalı’nda, VIII. Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde (2002) Değirmendere Ahşap Heykel Müzesi ile Proje Dalı’nda ödüle layık görüldü. Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği mesleki çalışmalarını 2007 yılında Şevki Pekin Mimari Çalışmaları ismiyle kitaplaştırdı. Pekin’in mimarlık çalışmalarını sürdürdüğü yıllarda oluşmuş düşüncelerinin derlendiği yeni kitabı ise 2019 yılında Yirmibirinci Yüzyıl için Mimarlık Tarihi ismiyle okuyucuyla buluştu.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da Ev İçin Metrekare Başına 2 Bin Lira Ödeniyor

Yapı, gayrimenkul, inşaat, tasarım ve mimarlık alanlarının önde gelen temsilcilerinin bir araya geldiği “6. Konut …