1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Köydeki Evinde İşinin Patronu Oldu!

Osmaniye’de köyde yaşayan 39 yaşındaki Zeliha Bozdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Genç Çiftçi Hibe Projesi”nden faydalanarak, merakla başladığı kültür mantarı yetiştiriciliğinde 4 kişiyi istihdam eder hale geldi.

koydeki-evinde-isinin-patronu-oldu

Osmaniye’de köyde yaşayan bir çocuk annesi Zeliha Bozdoğan, merakla başladığı kültür mantarı yetiştiriciliğinde devletin hibe desteğiyle kendi işinin patronu oldu.

Çevresindeki kişilerin de etkisiyle kültür mantarı yetiştiriciliğine merak duyan 39 yaşındaki Bozdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca genç çiftçilerin desteklenmesi için uygulanan “Genç Çiftçi Hibe Projesi”ne başvuru yaptı.

Başvurusu bir süre önce kabul edilen ve 30 bin lira hibe desteği alan Bozdoğan, Akyar köyündeki evinin 100 metrekarelik bodrum katını, mantar yetiştiriciliği için hazır hale getirdi.

Aldığı mantar kompostlarını evinin bodrum katında yerleştirerek adeta çocuğu gibi bakan Bozdoğan, eylül ayından bu yana ürettiği mantarları kilogramı 9 liradan satmaya başladı.

Aile bütçesine katkı vermeye başlayan Bozdoğan, 4 kişiye de iş imkanı sağladı.

“Kadınlar iş konusunda hiçbir zaman karamsar olmasın”

Üretici Bozdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki odada toplam 700 kompostla üretime başladığını ifade ederek, bir merakla başlayan bu süreçte ailesinden büyük destek gördüğünü söyledi.

Mantar işine 100 metrekarelik alanla başladığını fakat hedefinin daha büyük bir alanda üretim yapmak olduğunu dile getiren Bozdoğan, şöyle devam etti:

“Kadınlar iş konusunda hiçbir zaman karamsar olmasın. Evde boş oturmaktansa aile bütçesine katkıda bulunmak için mantar yetiştiriciliği gibi işlerle uğraşmalarını isterim. Ben yılmış olsaydım evimde oturuyor ve ailemin yardımına ihtiyaç duyuyor olacaktım ama şu an kendi işimi kurdum. İlerleyen zamanlarda daha güzel para kazanıp aileme ve ihtiyaç sahiplerine destek olacağım. Benimle beraber 4 kişi ailesine maddi katkıda bulunuyor. Bu durum hem beni hem onları mutlu ediyor çünkü burada hem zamanımız boşa gitmiyor hem de para kazanıyoruz.”

Yaptığı işin zorluğuna rağmen çok zevkli olduğunu belirten Bozdoğan, “Mantarların toplanması, kesimi kısaca emeğimin karşılığını almak çok güzel.” dedi

Bozdoğan, bu işe başladıktan sonra yaptığı ilk kırımda bir tona yakın üretim sağladığını anlatarak, üretim miktarını zamanla daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.