1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kamuda Çalışan İnşaat Mühendislerinin Maaşları

2010 KPSS sınavının açıklanmasıyla birlikte adaylar da girebilecekleri devlet kadrolarını araştırmaya başladı. Yazılı medyada insanları tatmin edecek bir kaynak olmadığı için biz de internette bulabildiğimiz bilgiler ışığında, inşaat mühendislerinin kamuda girebilecekleri bir kaç kurumu ve bu kurumlarda alabilecekleri maaşları sıraladık.

Tabi buradaki bilgiler yanlızca sizlere genel bir fikir verebilmek için yazılmıştır ve herhangi bir kesinlikleri yoktur. Bu nedenle girmek istediğiniz kurumları belirledikten sonra bu kurumlara bilgi amaçlı başvurursanız daha kesin verilere ulaşabilirsiniz.

Bilindiği gibi kamuda inşaat mühendisleri çok çeşitli kurumlarda, farklı statülerde çalışabilmektedirler. Biz de çok dallandırıp budaklandırmadan, A sınıfı kadrolar (uzman,uzman yardımcılığı, müfettişlik v.s.), 4B statüsündeki memurluklar ve diğer kalkınma ajanslarındaki atamalardan ziyade 657’ye ve 399’a tabi memurlukları mercek altına aldık. Bu tür memurluk için de ÖSYM tarafından KPSS puanlarına göre doğrudan atama yapılabilinir. Ancak yazacağınız kurumun özel şartlarını taşıyıp taşımadığınızı mutlaka kontrol etmelisiniz; çünkü herhangi bir yanlışlıkta tercih ettiğiniz kuruma giremeseniz bile bu puanınızı ÖSYM atamalarında tekrar kullanamazsınız!

657’ye tabi atamalar Bakanlıklar, Karayolları, Devlet Su İşleri ve Bayındırlık gibi kurumları kapsarken 399’a tabi atamalar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gibi Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ni (Kit’ler) kapsamaktadır. 657’ye tabi memurluklarda ÖSYM tarafından kadrolu olarak atanırsınız ancak Kit’lere kadro karşılığı sözleşmeli olarak işe başlarsınız ve beli bir süre sonra kadroya geçersiniz. Kit’lerde mühendis maaşları (A sınıfı mühendislikler hariç) diğer kurumlardan daha fazladır ancak çalışma saatleri ve iş yükü de çalıştığınız kuruma göre değişebilmektedir. Bu kurumlar arasındaki farkları daha iyi anlamanız açısından aşağıdaki başlangıç maaş bilgilerine (yaklaşık maaşlardır,kesinlikleri yoktur) göz atabilirsiniz.

Devlet Su İşleri (DSİ) Maaşları: 1925 TL + 3 ayda bir 325 TL + 150 TL (merkezde yok, yanlızca bölge müdürlüklerinde geçerlidir)

Bayındırlık İl Müdürlükleri Maaşları: 2050 TL + 3 ayda bir 325 TL (Bu kurumlar ilçelerde bulunmamaktadır, yanlızca il merkezlerinde vardır)

TCDD Mühendis Maaşları: 2200 TL + 6 ay sonra %8 zam + KPDS puanınıza göre dil tazminatı (A – 200 TL, B – 110 TL, C – 40 TL)

DHMİ Mühendis Maaşları: 2280 TL + 6 ay sonra %8 zam + KPDS puanınıza göre dil tazminatı

Yukarıdaki ilk iki kadro 657’ye tabi, diğer ikisi ise 399’a tabi Kit’ler içindir. Farkı kurumlarda farklı uygulamalar (mesai, ikramiye,arazi yolluğu vb) olmasıyla beraber 657 ve 399’a tabi memurların durumu yukarıdaki örneklerle benzerlik göstermektedir. Zaten herhangi bir kurum seçmeden önce gerçekte nerde çalışmak istediğinizi (il ve kurum) ve muhtemel giderlerinizi de hesaba katmanız, kurumun yükselmenize müsait olup olmadığını göz önüne almanız yararınıza olacaktır.

Hazırlayan: www.ModernMimari.com

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yargıtay: “Bilirkişi Raporu Hakimi Bağlamaz”

Bursa’da, kiracı ile mülk sahibi arasında 7 yıldır süren alacak davasına son noktayı koyan Yargıtay, …