1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

“Eğitim Vadisi” Çekmeköy’ü Uçuracak

Belediye Başkanı Ahmet Poyraz İstanbul’un son gözdesi Çekmeköy’ün “gelişimini” anlattı.

BARIŞ BALCI /Aktüel
baris.balci@sabah.com.tr

İstanbul’un değeri en çok artan ilçelerinden Çekmeköy, Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın “eğitim vadisi” vizyonu ile sürdürülebilir büyümenin kriterlerini yazacak. İlçeye üç sene içinde gelecek metro da büyüme hızını artırıyor.

Ekonomik krizle birlikte dünyada şehirlerin ve daha küçük yerleşim birimlerinin büyük yükseliş ve çöküş hikâyeleri kulağımıza daha çok çalınır oldu. ABD’de geçtiğimiz yüzyılın yıldızı sanayi şehirleri iflas etti, kimi yerleşim yerleri de krize dayanıklı çıktı. Harvard Üniversitesi’nin kent ekonomisi alanında uzmanlaşmış profesörü Edward Glaeser, orta sınıfın nüfusta ağırlıkta olduğu ve eğitim-sağlık gibi sektörlerin güçlü olduğu kentlerin krize dayanıklı olduğunu ortaya çıkardı.

İşte İstanbul’da sadece üç sene önce ilçe belediyesi olan Çekmeköy de, tam da global kriz zamanında bu sac ayakları üstünde yükseliyor. İlçede yüksek gelir sahibi bir sınıf ikamet ediyor. Öte yandan Çekmeköy’ün kurucu Belediye Başkanı Ahmet Poyraz da isabetli bir şekilde ilçenin vizyonunu eğitim vadisi olarak çizmiş durumda. Dahası 38 ay gibi kısa sürede yapılacak metro Çekmeköy’e büyük çarpan etkisi yapmaya başladı bile. sahibinden.com’un araştırmasına göre Çekmeköy’de ortalama daire fiyatları bir sene içinde 135 bin TL’den 185 bin TL’ye çıkarak yüzde 33 ile artış şampiyonu oldu. Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ile yakaladığı bu ivmenin nasıl korunacağını ve sürdürülebilir hale getirebileceğini konuştuk.

– Çekmeköy’ün giderek markalaşması çekim merkezi olması vizyonunuzu nasıl etkiliyor?
Çekmeköy’ün yeni olmasının dezavantajlarını avantaja çeviriyoruz. Nişantepe mahallesinde arsa değerleri 3 sene önce 100- 200 TL arasındaydı. Şu anda bu mahallede 1000 TL’nin üzerinde… Üç yılda değer olarak nereye geldiği ortada. Bu katma değeri yaratan en önemli faktör o mahalleye üniversite gelmesiydi. 19 Temmuz’da açacağımız Özyeğin Üniversitesi bölgenin değerini artırdı. Bir başka ilginç örnek de metro inşaatı çerçevesinde gerçekleşti. Bir arkadaşımız metro inşaatından önce daire almak istemiş. Vatandaş inşaat başlamadan önce 175 bin TL fiyat verirken inşaatın başlamasından sonra 225 bin TL’ye yükseltmiş. Sonuçta ulaşım bir ilçe için en önemli unsurlardan biri. Çekmeköy’ün kendi içinde trafik sorunu yok. Trafiği olmayan, metro bittiğinde İstanbul’un tüm ulaşım akslarına bağlantısı olan bir ilçe olacağız.

– İlçeyi eğitim vadisi olarak da konumlandırıyorsunuz. Bu ilçeye ne katacak?
İstanbul’un diğer ilçeleri gibi tarihi bir dokumuz olmayabilir. Dedik ki eğitim ve kültür vadisi olarak öne çıkalım. Bununla ilgili çok kapsamlı bir çalışma yaptık ve ilk attığım imza da ilçeye çok modern bir Anadolu lisesi kazandırmaktı. İçinde 500 kişilik salonu da bulunan Anadolu lisesini açacağız. Devlet okullarının yanı sıra 9 tane okulumuz var. Üçünü belediye olarak yaptırdık, dördüncüsü yolda. Bunların yanında özel okullarımız da var. Öne çıkan her özel okulumuzun ilçemizde ya okulları var ya da arsaları hazır, okul yapacaklar.

– Uzun vadede ilçedeki üniversite sayısında da artış beklenebilir o halde…
Birçok üniversitemizin kampuslarının bir kısımlarını Çekmeköy’e getirmek için gayretleri var. Çünkü İstanbul merkezine çok yakınız. Muazzam bir ulaşım avantajımız var.

– Metro inşaatının üç yıl gibi kısa sürede bitecek olması projeleriniz nasıl etkiliyor?
Bizim dönemimizde böyle bir projenin temeli atılıyor olması büyük bir sevinç. Bu metro ilçemizin değerini katladı. Eylül ayında devlet hastanemizin temelini atıyoruz. Üsküdar’daki GATA’nın buraya gelme ihtimali var. Çekmeköy kışlasının içinde bu yönde çalışmalar var.

” Çekmeköy ormanıyla, askeri alanlarıyla korunmuş bir ilçe. Bizim yapacağımız tek proje bu alanlara sahip çıkıp korumak.”

– Yeşil ağırlıklı bir ilçe olarak yeşil belediyecilik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Çekmeköy ormanıyla, askeri alanlarıyla korunmuş bir ilçe. Bizim yapacağımız tek proje bu alanlara sahip çıkıp korumak için tüm tedbirleri almak. Vatandaşın arsası varsa, “sen buraya hiçbir şey yapma” demek çözüm değil. O zaman kaçağa teşvik ediyorsunuz. Planınızı buna göre yaparsanız yeşili koruyarak devam edersiniz. Ama her şey para değil. Sonuçta ben 50 dönümü koruyarak üzerime düşeni yapıyorum. Buraya kent parkı yapıyoruz. İçinde şelale akacak, yaşlılarımız için kafeterya yapıyoruz. Emeklilerimiz yürüyüşünü yapacak, torunuyla gezecek. Bu yeşili sevmenin göstergesi. Bu yıl içinde Çekmeköy’e 3800 ağaç diktik.

– Akıllı belediyecilik alanında da çalışmalarınız var…
Belediye olarak “akıllı kalem” uygulamamız yakında başlayacak. Vatandaşların sorularını bu kalemlerle not aldığımızda, vatandaşların cep telefonuna “sorunuzu aldık” mesajı düşecek ve soruyla ilgili müdürümüzün bilgisayarına düşecek. “Sorununuzu bir saat içinde çözeceğiz” ya da “gerekli mercilere ulaştıracağız” diyeceğiz. Bilişim teknolojisini bu anlamda vatandaşın sorunlarını çözmek için kullanacağız. Tabii Özyeğin Üniversitesi’nin de teknoloji alanında gayretleri var. Bu amaçla ilçemizde yer aldılar. Uluslararası öğrencileri de bu bölgeye getirilecek.

BAŞKANDAN 2B ARSA SAHİPLERİNE KRİTİK ÖNERİLER
Çekmeköy 2B arazileriyle de dikkat çeken bir ilçe. Öte yandan ilçedeki müthiş değer artışı vatandaşları evlerini yenilemeye yöneltmiş, ilçeyi de “akışına göre” giden bir kentsel dönüşüme yönlendirmiş. “Dönüşümümüzü kendi içimizde çok rahat yapıyoruz. 2011 yılında ilçedeki vatandaşlarımız 650 yıkım ruhsatı almış, eski binalarını yenilemek için. Eğer insanlar üç dairenin değerini alabilecekse yıkıp yenisini yapıyor. Yoksa içinde duruyor maalesef. Metronun yarattığı değer artışıyla dönüşümümüz hızlanacak, yeni konut üretimi artacak. Bir mahallemizin tamamı 2B. Toprak sahipleri ile anlaşmaları halinde büyük firmalar talep eder bu bölgelere girerlerse ilçemizin marka değerine katkıda bulunacaktır.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

2. Hızlı Tren Geliyor!

Sincan Çayırhan İstanbul demiryolu projesinin yapımı için düğmeye basıldı. TCDD tarafından yapımı üstlenen Sincan – …