1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Beylikdüzü Metrobüs Hattı 1 Milyon Yolcu Taşıyacak!

Avcılar-Söğütlüçeşme arasında günde ortalama 700 bin kişiye hizmet veren metrobüs hattı, Beylikdüzü’ne ulaştığında günde bir milyon yolcu sistemden yararlanacak

İstanbul trafiğine soluk aldıran metrobüs hattının Beylikdüzü’ne uzatılması çalışmalarındaki gecikme rekora koşuyor. İhalesi 2011 yılı Ocak ayında yapılan ve temeli 15 Mart’ta atılan hattın çalışmaları 16 aydır devam ediyor. Temel atma töreninde, 29 Ekim 2011’de devreye gireceği söylenen, daha sonra bitiş tarihi aralık ayına ertelenen, o tarihten de 2012 yılı Şubat’ına ertelenen hat temmuz ayının ortalarına gelinmesine rağmen tam anlamıyla bitirilemedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, pazartesi günü başlatacağını duyurduğu Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattı ilk deneme seferini 1 işçinin öldüğü kaza sebebiyle perşembe gününe erteledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 yılında yapımına başladığı ve ilk 3 etabını verilen sürelerde hızla tamamladığı metrobüs hattının Beylikdüzü etabında işler istendiği gibi gitmedi. Hattın açılışı için verilen tarihin üzerinden 8 aylık süre geçmesine rağmen işler bir türlü bitirilemedi. Hattın ulaşıma açılamaması sebebiyle Avcılar-Beylikdüzü üzerindeki trafik yoğunluğu vatandaşları çileden çıkarıyor.

78 milyon 780 bin TL ile hattın ihalesini kazanan Nas-Özyurt inşaatın sözleşmesi geçtiğimiz aylarda feshedilerek yeni bir firma ile anlaşma yapıldı. Beton ve asfalt işlemi tam bitmişken hattın altındaki kanalizasyon borularının hasar görmesi üzerine beton ve asfalt kırılarak yeni kanalizasyon boruları döşendi. Şubat ayının başında başlayan kanalizasyon borularının değiştirilme çalışması nedeniyle hattın açılışı uzadı. Hat üzerinde yürütülen çalışmaların yüzde 99’luk kısmı bitirildi. Son olarak Avcılar’da sadece metrobüsün kullandığı araç üstgeçidinin kaldırılmasına başlandı. Bunun yanında hattın 10 istasyonunda bulunan duraklarda çalışmalar da sona gelindi. İstanbul’un trafik problemine çözüm için geliştirilen metrobüs sisteminin çalışmalarına 2007 yılı Ocak ayında başlandı. Kentin en önemli ulaşım aksı E-5 üzerinde planlanan metrobüste 1. etap 18,6 kilometre uzunluğa ve 14 istasyona sahip Topkapı-Avcılar olarak hazırlandı. 8 ay gibi kısa bir sürede inşaat çalışmaları bitirilen hat 17 Eylül 2007’de açıldı. 67 dakikalık Topkapı-Avcılar arası mesafe 22 dakikaya indi. Hat yaklaşık 156 milyon TL’ye mal oldu. Bu maliyet, metrobüs hattı, yan yollar yapılması, D-100 Karayolu’nun düzenlenmesi, ek köprülerin yapılması, kavşakların düzenlenmesi, yaya üst geçitlerinin yapılması, aydınlatma, peyzaj, altyapı tesislerinin yapılması ve durakların yapılmasını içeriyor.

Bunun ardından hattın uzatılması kararlaştırıldı. Topkapı-Zincirlikuyu olarak 2. etap planlandı. 77 günlük rekor bir sürede tamamlanan metrobüs hattının 2. etabı 10,4 kilometre uzunluğunda ve 11 istasyona sahip. 8 Eylül 2008’de açılışı yapılan hat Avcılar-Zincirlikuyu arası mesafeyi 38 dakikaya indirdi. Hat 120 milyon TL’ye mal edildi. E-5 trafiğinde toplu ulaşımı kullanan vatandaşlara ciddi katkılar sağlayan hattın Avrupa’dan Asya yakasına geçişi için de yeni bir plan hazırlandı. Bu kapsamda Zincirlikuyu’dan 11 kilometrelik bir hatla sistem Söğütlüçeşme’ye uzatıldı. 7 istasyon bulunan ve Eylül 2008’de başlayan metrobüs hattının 3. etap çalışmaları 6 ay sürdü. 3 Mart 2009’da açılan Söğütlüçeşme hattının tüm işleri 90 milyon TL tuttu.

Rakamlarla metrobüs sistemi
Beylikdüzü-Söğütlüçeşme 50 km

Hattın toplam maliyeti 441 milyon TL

Toplam 43 istasyon

Yolculuk 83 dakika

Günlük 400 araç

Ortalama 4.400 sefer

Günlük taşınan yolcu 1 milyon

Topkapı-Avcılar inşaatı 8 ay

Topkapı-Zincirlikuyu inşaatı 77 gün

Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme inşaatı 6 ay

Avcılar-Beylikdüzü hattının yapımı

16 aydır devam ediyor.

Beylikdüzü ile hat uzunluğu 50 km olacak

10 kilometre uzunluğundaki metrobüs yolu inşaatı kapsamında; 11 bin metre 2 şeritli metrobüs yolu, 11 bin metre 2×3 şeritli anayol, 10 bin 615 metre kuzey yönü 2 şeritli yanyol, 10 bin 763 metre güney yönü 2 şeritli yan yol, 5 bin 767 metre yan yol bağlantıları, Ambarlı, Hadımköy ve Birlik Sanayi olmak üzere toplam 3 adet köprülü kavşak, 2 adet yan yol köprüleri, Beylikdüzü’nde 9 bin 600 metrekarelik meydan, 2 bin 93 metre istinat duvarları, 21 bin 866 metre yağmur suyu kanalı, 15 bin 764 metre fore kazık, 10 adet metrobüs istasyonu, 9 adet yaya üst geçidi, 5 adet alt geçit, 21 adet İETT durağı ve toplam 500 bin metrekare yol alanı inşa edildi. Hattın inşaat çalışmalarının yüzde 100’e yakını tamamlanmış durumda. Beylikdüzü ile Avcılar’ı 10 kilometrelik bir güzergâhla bağlayacak hatta 10 durak yapılacak. Sefer aralığı ortalama 32 saniye olarak düşünülen hattaki istasyon sayısı ise 43’e çıkacak. Avcılar-Söğütlüçeşme arasında günde ortalama 700 bin kişiye hizmet veren metrobüs, Beylikdüzü’ne ulaştığında günde bir milyon yolcu taşıyacak.

‘Trafik içinde çalışıyoruz’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde metrobüs sistemini 2009 yılı Haziran ayında Beylikdüzü’ne ulaştıracakları sözünü vermişti. Büyükşehir 2009 yılı yatırım programında 100 milyon TL kaynak ayırdığı 12 km uzunluğundaki Avcılar-Beylikdüzü metrobüsü için ihaleye bile çıkamadı. Büyükşehir Beylikdüzü metrobüs sistemini 2010 yılı yatırım programından çıkardı. Hattın ihalesi Ocak 2011’de yapılabildi. Hattın 8 ayda tamamlanmasını planladıklarını belirten Topbaş, hattın 29 Ekim 2011 tarih tarihine yetiştirileceğini söyledi. Ne var ki, açıklanan 29 Ekim tarihine yeni metrobüs güzergahı yetişmedi. Başkan Kadir Topbaş, 6 Aralık’ta metrobüs çalışmalarını yerinde inceledi. Yolun bir bölümünü test eden Başkan Topbaş, çalışmaların şubat ayında bitirileceğini duyurdu. Kadir Topbaş, 3 Ocak’ta katıldığı bir televizyon programında şunları söylemişti: “Beylikdüzü metrobüs hattının yıl sonunda bitirileceğine söz vermiştim. İlk kez ‘asla şubat ayını bulmayacak’ diye büyük konuştum ve ilk defa böyle bir hata ettik. Ama trafiğin içinde çalışıyorsunuz. Bazı aksaklıklar oldu ve süreç uzadı. Ben bu yüzden İstanbullulardan özür diliyorum. Çalışmanın şubat sonuna yetiştirilmesi için uğraşıyoruz. Orada insanların trafikte ne ızdırap çektiğini çok iyi biliyorum. Ama insanlar lütfen kızmasınlar, bunları çekeceğiz ve sonrasında rahat edeceğiz.”

Yasin Kılıç / ZAMAN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Karayolları Genel Müdürü’nden Trafik Çilesine Çözüm: İstanbul’u Terk Edin!

Hafta başında köprüdeki tadilat ile başlayan trafik çilesine çare arayan İstanbullular’a en çarpıcı öneri Karayolları …