1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bebek Odası Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin odası için alışverişe çıkmadan önce; renkli, yaşanası, kullanışlı ve güvenli bir şekilde oda dekore etmenin püf noktalarını gözden geçirin..

Bebek ve çocuk odaları için ebeveynler ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışsa da, bazı önemli noktalar zaman zaman gözden kaçabiliyor. Miniklerin huzuru ve mutluluğu için onların odasını hazırlamadan önce aşağıdaki önerilere göz atmanızda yarar var…

ODADA ZAMAN GEÇİRİN
Mobilya siparişi verilmeden önce anne mutlaka boş odada zaman geçirmeli, günün farklı saatlerinde ışığın gelişini gözlemlemelidir. Böylelikle mobilya alırken gün ışığından maksimum yararlanmayı sağlayacak seçimler yapılabilir.

Karyola, annenin kapıdan baktığında bebeği kolaylıkla görmesini sağlayacak şekilde konumlandırılmalıdır.

LOŞ IŞIK KULLANILMALI
Çok katlı evlerde bebek odaları ebeveynle aynı katta olmalıdır. Gerektiğinde annenin bebeğe müdahalesi kolay ve hızlı olmalıdır.

Odayı birden fazla çocuk paylaşacaksa, çocuklar arasındaki yaş farkı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Farklı yaşlar farklı ilgi alanları ve farklı ihtiyaçlar demektir. Yaşları yakın çocuklara ise birlikte zaman geçirebilecekleri ortak oyun alanları yaratılmalıdır.

Bebek odalarında ışığın direkt yüze vurmaması için loş aydınlatmalar daha uygundur.

OYUNCAK ULAŞILIR OLMALI
Odanın dekorasyonunu, çocuğunuzun boyunu ve onun ulaşım seviyesini dikkate alarak yapmalısınız. Eşyalarını raflara onun kullanımına uygun olarak yerleştirin. Mesela oyuncak kutusuna bir yerlere çıkması gerekmeden ulaşabilmelidir. Kullanacağı çekmece ya da rafta duran kutuları, içini görebileceği yükseklikte tasarlayın. Sık kullandığı ürünleri alt seviyeye, daha az kullandığı eşyaları üst seviyelere yerleştirin. Tek tip oyuncak depolaması yapmanıza gerek yok. Odanın daha şirin ve dekoratif gözükmesi için odada hem oyuncak sepeti, hem tavandan sarkan bir oyuncak filesi kullanabilirsiniz. Raf yerine, içi doldurulacak kutular tercih edebilirsiniz. Bu kutuların büyüklük ve ağırlığını çocuğunuzun taşıyabileceği kapasitede seçmeye özen gösterin.

BEBEĞİNİZ RAHAT VE GÜVENDE UYUMALI
Bebek yatağında malzeme seçimi önemli noktalardan biridir. Karyolanın malzemesi doğal olmalıdır. Yatağın tüm bölümlerinde bebeğe zarar vermemesi için yuvarlak hatlar kullanılmalıdır. Karyola butonları bebeğin ulaşamayacağı noktalara yerleştirilmelidir. Güvenlik için karyola parmaklık aralıkları bebeğin başının geçemeyeceği sıklıkta olmalı, boyu ise ayağa kalktığında sarkmasını engelleyecek kadar yüksek olmalıdır.

YASTIKLARIN ETİKETLERİNİ KESİN
Annenin rahatı açısından kademeli yataklar tercih edilmelidir. Yatak seçiminiz mutlaka karyolanın ölçülerine uygun olmalıdır. Bebeğin, yatakla karyola arasında oluşabilecek boşluklara sıkışmaması için yatağı karyolanın içine oturtmak önemlidir. Zamanla sünger yatakların köşeleri yıpranarak tehlikeli boşluklar oluşturabilir. O yüzden süngerin aşınıp aşınmadığını kontrol etmelisiniz. Sünger seçimini anti bakteriyel olanlardan yapmalısınız. Karyolanın iç kenarlarını arkadan parmaklıklara bağladığınız yastıklarla kaplayın. Bebek, nevresimlerin etiketlerini ağzına alabileceği için onları kesmelisiniz.

OKUL ÇAĞINDA ODA SEÇİMİ
Okul çağına gelmiş çocukların odalarında mutlaka değişim yapılmalıdır. Artık odasının uyuma ve oyun alanı dışında, ona çalışma ortamı sağlamak gibi bir fonksiyonu daha olmalıdır. Çocuğunuz için öncelikle kendisine ait rahat bir çalışma masası ve ileriye dönük ihtiyaçlarını karşılayacak bir kitaplık gerekecektir. Aynı zamanda boş zamanlarında eğlenebileceği bir odayı özleyecektir. Bu nedenle odası geniş olmalıdır.

RENK UYUMU ŞART
Bebek odalarında renk düzeni de önemlidir. Fazla renkli bir ortam huzursuzluğa yol açabilir. Renksiz ortam ise sıkıntı verebilir. Bu yüzden mobilyalar, duvar kağıtları ve duvar rengi birbirine uyumlu bir kontrast yaratacak şekilde seçilmelidir.

Perde ve store seçimi yaparken öncelikle dikkat edilmesi gereken husus, dışarıdaki ışık ve ısının içeriye gerektiği kadar yansıtılmasıdır. Fazla ışık ve ısı çocuğu huzursuz edeceği gibi, ona zarar da verebilir. Gündüzleri çocuğun öğlen uykusuna kolay dalabilmesi için, gerektiğinde karanlık ortam yaratabilen bir store seçilmelidir.

Sabah

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.