1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yapı Denetimi İle İlgili Merak Edilenler

2011 yılından itibaren faaliyete geçen yapı denetim sistemini ARC Yapı Denetim firması kurucularından Mimar Mehmet Şükrü Şirin ile görüştük.

Yapı denetimi nedir?

M. Şükrü ŞİRİN: Yapı denetimi; Binaların temelinden ve projesinden başlayarak, anahtarının teslim edileceği ve iskânının alınacağı süreye kadar, tüm kontrollerinin yapıldığı bir sistemdir.

2001 yılında 19 pilot ilde uygulaması yapılan yapı denetim sistemi, 01.01.2011 tarihinden itibaren Türkiye’nin bütün illerinde uygulamaya geçmiştir. Bu tarihten itibaren belediyelerce imara açılan veya imara açılması öngörülen parsellerde yapılacak olan ve 200 m2 geçen bütün yapılar yapı denetim kuruluşlarınca denetlenir.

Yapı denetimin görevleri nelerdir?

M. Şükrü ŞİRİN: Yapı denetim sisteminde; projelerin onay safhasında kontrolleri yapılır ve ilgili yönetmelikler ile imar kanuna uygunluğu onaylandıktan sonra ruhsatları alınan bütün projeler, inşaat mahallinde; hafriyatından aplikasyonuna, demir, kalıp, beton ve ısı yalıtımına kadar tüm kontrollerini yapıp, anahtar teslimini gerçekleştirir.

Yapı denetimin sorumlulukları nelerdir?

M. Şükrü ŞİRİN: Yapı denetim firmaları; sorumlu oldukları yapıların ince işlerinden 2 yıl, kaba işlerinden de 15 yıl sorumludur. Bu süreçte yapıda oluşabilecek herhangi bir hasarda bütün sorumluluk projeci ve yapı müteahhitten önce yapı denetim firmasındadır.

Yapı denetime nasıl başvuru yapılır?

M. Şükrü ŞİRİN: Mal sahibi projelendirme aşaması bittikten sonra, inşaatını yapacağı proje ve ekleriyle beraber bir yapı denetim firmasıyla anlaşır. Yapı denetim firması proje uygunluğunu inceledikten sonra ilgili idareye ruhsat başvurusunda bulunarak inşaatın başlamasına izin verir.

Yapı denetimin tüketici için faydaları nelerdir?

M. Şükrü ŞİRİN: Tüketici ciddi bir yapı denetim firması tarafından kontrolleri yapılmış bir yapıda gönül rahatlığıyla oturabilecek. Bu çerçevede can ve mal güvenliğinden endişe duymadan, kalite standartlarına uygun, daha az hata ile yapılmış binalar da yaşamak mümkün olacak.(UrfaHA)

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Müstakil Evlere de Denetim Uygulanacak

Anayasa Mahkemesi, tek parselde bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam 200 metrekareyi …