1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yapı Denetim Uygulaması Ek Bir Maliyet Getirmeyecek!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, yapı denetim uygulamasının, denetim hizmeti açısından yapı sahibine ilave bir maliyet getirmeyeceğini bildirdi

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık tarafından yürütülen ve ülke genelinde 1 Ocak 2011 tarihinde uygulamaya başlanacak olan Yapı Denetimi Kanunu ile 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan İmar Kanunu’nun Yapı Müteahhitliği ve Şantiye Şefliği ile ilgili maddelerine ilişkin bazı basın yayın organlarında, yeni yapı denetimi sisteminin ilave bir ücret artışına yol açacağı, inşaat maliyetlerinin yüzde 10 artacağı ve müteahhit firma olmadan inşaatların yapılamayacağı şeklinde yazılara ve haberlere yer verildiği kaydedildi.

Açıklamada, yapı denetimi sisteminin 200 metrekare ve üstü yapılarda geçerli olacağı belirtilerek, tek parseldeki bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapıların yapı denetimine tabi olmayacağı ifade edildi.

Köy yerleşik alanlarındaki ruhsata tabi olmayan yapıların yapı denetimi kapsamı dışında olduğu kaydedilen açıklamada, bu yapıların denetiminin 3194 sayılı İmar Kanununun 30’uncu maddesi uyarınca İl Özel İdarelerince gerçekleştirileceği belirtildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Kendi arsası üzerinde yapı inşa etmek isteyen vatandaşımıza herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir. Ancak 500 metrekareyi geçen yapılarda mevcut imar kanunu hükmü çerçevesinde şantiye şefi bulundurma zorunluluğu getirilmektedir.

Yapı denetim uygulaması, denetim hizmeti açısından yapı sahibine ilave bir maliyet getirmemektedir. Mevcut mevzuat gereği, yapıların inşası sürecinde Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS) ruhsata tabi yapılarda zorunlu durumdadır. TUS için verilmesi gereken fenni mesuliyet ücreti, yaklaşık yapı maliyetinin yüzde 3-5 aralığında değişmektedir. Yapı denetiminde ödenecek ücret ise inşaat maliyetinin yüzde 3’ü olacaktır.”

Açıklamada, yapı denetim hizmet bedelinin ilave bir maliyet getirmeyeceği vurgulanırken, buna rağmen bazı kesimlerce kamuoyunda “Yapı denetim hizmet bedeli ilave maliyet getirecek” söylentisinin çıkartıldığı ve bu nedenle belediyelere yoğun ruhsat başvurusunda bulunulduğunun ifade edildiği kaydedildi.

Ruhsat alınmış olsa dahi yeni yapılacak inşaatlarda binaların imara uygunluğunun Bakanlık tarafından denetim altına alınacağı belirtilerek, “Vatandaşlarımızın daha güvenli, imara uygun ve sağlıklı bir yapıda iskanının sağlanması ve oturduğu sürece yapının imalatından kaynaklanan sorunların çözümü ile sorumluların belirlenmesi açısından yapı denetim sisteminin daha elverişli olduğu anlaşılacaktır. Böylece gelişmiş tüm ülkelerdeki denetim sistemlerine uygun süreç ülkemizde de başlamış olacaktır” denildi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

B.Çekmece Yat Marinası Hazine’ye Devrediliyor!

T.C. Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürülüğü, Büyükçekmece Yat Limanı kullanma izin sözleşmesini iptal …