1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Vergi Az Ödemek İçin Arazi Fiyatını Düşük Gösterdiler!

İstanbul-İzmir otoyolunda önceden ucuz arazi kapatan Karayolları bürokratları, vergiden kaçmak için satın aldıkları yerlerin fiyatını da düşük gösterdi. Milletvekillerinden tepki geldi

Resmi plakayla köyleri gezen bürokratların ‘Güzergah değişti’ deyip sonra da arazileri ucuza kapattıkları ileri sürüldü

İstanbul’u İzmir’e 3.5 saatte bağlayacak olan Gebze-Orhangazi İzmir Otoyolu Projesi’ni önceden bilen karayolları bürokratlarının ucuza arazi kapattığını belgeleriyle ortaya koyan haberimiz ses getirdi. Bu yatırımcıların, ucuza kapattıkları arazilerin vergisini az ödemek için arazilerin fiyatını inanılmaz düşük gösterdikleri de ortaya çıktı. Çiftlikköy Belediyesi sınırları içerisinde toplam 405 dönüm arazisi olduğu belirlenen Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan’ın eşi Meral Turhan’ın çalıştığı EMAY adlı inşaat şirketinin sahibi Hamdi Aydın’ın ‘vergi’sini ödemediği belirlendi.

DEĞERİNİ 1 TL GÖSTERDİ
405 dönüm arazinin 308 dönümünün vergi beyanının yapıldığı anlaşılırken, beyannamede metrekare değerinin 1 lira gösterildiği de tespit edildi. Aydın’ın Laledere ve Kılıç Köyleri’nde 10 parça ayrı tapularla arazisi bulunuyor. Arazilerin en küçüğü 5, en büyüğü ise 150 dönüm. Körfez geçiş projesinin hemen yanı başında bulunan her iki köyde de arazi fiyatlarının metrekaresi 25 ile 30 lira arasında değişiyor. Aydın’ın aldığı arazilerin 2009 ve 2010 vergilerinin belediyeye ödenmediğini belirten Çiftlikköy Belde Belediye Başkanı Metin Dağ, “308 dönüm arazinin 650 TL emlak bedelinin ödenmediği görünüyor” dedi. Rantın nasıl sağlandığıyla ilgili de ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bölgeyi iyi bilen işadamı Burhan Kazmalı, “Son dört yılda birçok köye resmi plakalı araçlarla giden görevliler, ‘Güzergah buradan geçmeyecek, değişti’ diye spekülasyon yapıyorlardı. İki gün sonra emlakçılar köye gelip, ‘aklınızı kullanın satın’ diyerek arazileri ucuza topluyordu” dedi. En çok arazinin el değiştirdiği yerler ise şöyle: Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine bağlı, Laledere, Yalakdere, Kızderbent, Valideköprü, Aktoprak köyleri. Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı, Tavşanlı beldesi, Ayazma, Ahmediye, Fulacık, Çamdibi, Hersek, Fevziye, Subaşı köyleri. Çiftlikköy ilçesinin, Kılıçköy, Denizçalı, Gacık, İlyasköy, Kabaklı ve Yalova merkeze bağlı Soğucak, Sugören, Güneyköy köyleri ile Süpürgelik Mevkii.

RESMİ PLAKALI SPEKÜLATÖR
Yetkililerin verdiği bilgiye göre güzergahın geçtiği Karamürsel, Yalova ve Altınova’da birçok köyde son dört yılda arazilerin yüzde 80’i el değiştirdi. Projede ilk güzergaha göre bazı değişikliklerin yapıldığını belirten Belediye Başkanı Metin Dağ, “Mevcut proje güzergahı ile eski güzergah arasında farklılıklar var” dedi. Köprü güzergahının geçtiği bölgelerde yaşanan emlak spekülasyonu nedeniyle birçok arazinin el değiştirdiğini belirten Yalova Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Adem Şen ise arazilerin değerlerinin vergi beyannamelerinde düşük gösterilmesiyle ilgili Bursa Gelir İdaresi Başkanlığı’nın duruma el koyduğunu söyledi. Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Eylül’de arazilerin gerçek değerlerinin tespit edilmesi için Yalova Emlak Komisyoncular Odası’na “Yapılmakta olan bir inceleme nedeniyle bölgenin tamamında bulunan arazilerin gerçek emlak değerlerinin tespit edilerek 15 gün içerisinde tarafımıza bildirilmelidir” diye yazı yazdı.

BÜROKRATLAR DA ALDI
Gelir idaresinin bu yazısı üzerine Yalova Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Adem Şen ve yönetim kurulu üyeleri, köyleri tek tek dolaşarak gerçek değer tespitlerini yaptıklarını belirtti. Şen şunları söyledi: “Bölgede maalesef kara parçası kalmadı. Hem Karayolları’nda hem de Yalova’da bürokratların büyük bölümü arazi aldı. Bazıları büyük holdinglere rehberlik edip, emlakçılık yaptılar. Araziler şimdi üçüncü şahıslarda. Temel geçiş projesinin temelinin atılmasıyla birlikte şimdi kaymak yeme zamanı geldi. Biz bir çalışma yaparak rapor hazırlayıp, söz konusu arazilerin gerçek değerlerini tespit edip gönderdik. Asıl amaç vergi kaçakçılığını önlemek. Arsa spekülasyonlarından dolayı kontrol etmek istiyor devlet. Arkadaşlarımızla birlikte günlerdir dağ, bayır dolaşıyoruz. Lüks arabalarla kahve ve köyleri dolaşıp arazi kovalayanlar hayli fazla.”

UYARDILAR ANCAK…
Otoyol güzergahının geçtiği ve arazilerinin büyük bölümü el değiştiren Kılıçköy, Laledere ve Denizçalı köylerinin muhtarları da SABAH’a konuştu. 250 hane, bin nüfusun yaşadığı Kılıçköy Muhtarı Nedime Er şunları söyledi: “Dönemin Yalova Valisi Yusuf Erbay, CHP Milletvekili Muharrem İnce ve Ak Parti Milletvekili İlhan Evcin belli aralıklarla bizzat köye gelerek, ‘Spekülatörlere kanmayın, arazilerinizi satmayın’ diyerek uyardı. Bu uyarılara rağmen köylünün büyük bölümü arazilerini ucuza sattı. Şu an satılacak yer kalmadı. Satanlar ise çok pişman. Uyanık yatırımcılar galip geldi.” Karayolları Bölge Müdürlüğü’nde çalışanların arazi aldığı Eski Denizçalı Muhtarı Zeki Erüstün ise, “130 hane 300 nüfuslu köyümüzde el değiştirmeyen arazi kalmadı. Yol güzergahında metrekaresi 100 liraya çıkan arsalar var. Uyanık yatırımcılar 10 lira, 5 liraya topladı. Emlakçının olmadığı köy yok neredeyse güzergahta” diye konuştu. Laledere Köyü eski Muhtarı Nadir Nadi Günay ise, “Köyümüzde 1.5 yıl önce köye emlakçı açıldı. Köylüleri kandırdılar. Kahvelerde, evlerde tek tek toplantı yapıp anlattım. Köylüler bize değil emlakçılara inandı” diye konuştu. Bölgeden arazi alanların büyük paralar kazandığına dikkat çeken Yalova Emlak’ın sahiplerinden Aydın Tekiner, “Metrekare fiyatları köprü inşaatının tamamlanmasıyla birlikte 150 liraya çıkacak. İsmini açıklamak istemiyorum ama bir işadamı 1500 dönüm yer aldı. Bölgede 50 bin dönüm arazi el değiştirirken bunların büyük çoğunluğu üçüncü şahıslarda. Köylü ciddi sıkıntı çekerken, rantı başkaları kazandı” dedi.

İLHAN EVCİN / Ak Parti Yalova Milletvekili
İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

Yalova’nın 1/25 binlik planlarının belirlendiğine dikkat çeken Ak Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcin şunları söyledi: “Bu bölgeden arsa alanlar boşuna heveslenmesin. Çıkarılan 25 binlik planda konut, tarım, sanayi arazileri tek tek belirlendi. Proje İstanbul’a mesafeyi oldukça kolaylaştırmıştır. Son yıllarda Yalova bölgesinde özellikle ciddi bir el değiştirme yaşanıyordu. Bölgede bulunan köylere her gittiğimde onlara, ‘Spekülatörlere kanmayın. Beklerseniz proje başlangıcından sonra en yüksek fiyatlara satabilirsiniz. Ucuza satmayın’ diye uyarılarım oldu. Yatırımcılar bölge planını iyi incelemeliler. Kimse kafasına göre arazi alıp imar beklentisi içerisine girmesin. Bu konunun takipçisi olacağım.”

MUHARREM İNCE / CHP Yalova Milletvekili
YAPTIKLARI AHLAKİ DEĞİL
Çalıştıkları kurum sayesinde zenginleşen çok sayıda bürokratın arazi kapattığına dikkat çeken CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, şunları söyledi: “Yıllar önce Yalova’da bir yerel gazetede köşe yazarlığı yaparken, yazımın bir başlığını ‘Satılık Köy’ idi. Bugün SABAH’ta yapılan haberi okuyunca 20 yıl öncesinde yazdığım o yazı geldi aklıma. Türkiye maalesef, ‘Sülün Osman’ların çoğaldığı bir dönemi yaşıyor. Bahsi geçen köyleri tek tek dolaşıp günlerce, ‘satmayın’ telkininde bulundum. Tüm uyarılarımıza rağmen köylüler üzerinden zengin olanların oyununa geldiler. Uyanıklar benim arkamdan gidip, köylülere canlı para gösterip onları kandırıyorlardı. Arazi kapatanların arazi alma işlemleri hukuki olabilir, ama ahlaki bir yönü yoktur. Çalıştıkları kurum sayesinde sahip oldukları bilgileri kişisel zenginleşmelerinin aracı olarak kullandıkları anlaşılıyor. Bu konunun takipçisi olacağım.”

Sabah/Erhan ÖZTÜRK

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.