1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Üniversitelinin Barınma Sınavı Başladı

Oturdukları şehrin dışında üniversiteyi kazanıp kayıt yaptıracak öğrencilerin sıradaki zorlu sınavı barınma sorununu çözmek olacak.

universitelinin-barinma-sinavi-basladi

Özellikle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (YURTKUR) yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin bir an önce özel yurt ya da kiralık ev bulması gerekiyor. Öğrencilere bu zorlu süreçte yardımcı olmak adına üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı illerdeki barınma olanaklarını gözler önüne serdik.

uni_barinmaÜniversite eğitimi için şehir değiştiren öğrencilerin, en önemli sorunlarından birini barınma oluşturuyor. Öğrencilerin çok az bir kısmı devlet yurtlarından yararlanabilecek. Durum böyle olunca geriye kalan öğrenciler için alternatifler, özel yurtlar ya da kiralık evler olacak. Yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce üniversite kazandığı şehirde evde kalmayı planlayan öğrencilere yardımcı olmak adına ülkemizin büyük şehirlerindeki (İstanbul, Eskişehir, Adana ve Konya) emlak temsilcilerine sorduk: “Öğrenciler ne tür ev arıyorlar, en çok hangi semtleri tercih ediyorlar, ev sahiplerinin ev kiralamadan önce ne gibi şartları oluyor?” İşte emlak temsilcilerinin görüşleri…

İSTANBUL’DA GECEKONDULAR BİLE 1.000 TL’YE KİRALANIYOR
İstanbul’da öğrencilerin kiralık ev bulma sıkıntısının olduğunu belirten İstanbul Emlakçılar Derneği Başkanı E.Yaşar Ovalı, “Zamanla evde yaşayan kişi sayısının artması ve evi kötü kullanmaları neticesinde öğrenciye hiçbir ev sahibi ev kiralamak istemiyor. Kiralasa bile mutlaka bir ailesinden birini kefil istiyor” dedi.

Öğrenciye en uygun evin metro güzergahında ya da tek bir otobüsle okula ulaşabildiği semtlerde olması gerektiğini dile getiren Ovalı, üniversitelere yakın olması ve ulaşım kolaylığı sebebiyle İstanbul’da okuyan öğrencilerin en çok Beşiktaş ilçesinde bulunan evleri tercih ettiğini ifade etti.

Geçen seneye göre İstanbul’da ev kiralarının %25 oranında bir arttığını belirten E. Yaşar Ovalı, “Gecekonduları bile 1000 TL’den aşağı vermiyorlar artık. Beşiktaş’ta bodrum katında, bir insanın yaşamayacak kadar kötü durumda olan eski evler 800-900 TL arasında değişen ücrete kiralanıyor” dedi.

ESKİŞEHİR’DE ÖĞRENCİLERİN KİRALIK EV BULMA SIKINTISI YOK
Eskişehir’de öğrencilerin kiralık ev bulma sıkıntısının olmadığını ifade eden Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, “Bünyesinde iki tane üniversite olan bir öğrenci şehriyiz. Eskişehir’deki üniversitelerde açık öğretim hariç 150 bin civarında öğrenci eğitim görüyor. 10 yıldan beri öğrencilerin barınma sorunu gidermek için yatırımlar yapılıyor. Son 5-6 yıldan beridir de hiçbir öğrenci dışarıda kalmıyor” dedi.

Öğrencilerin genellikle 1+1 daire, 50-55 metrekarelik evleri tercih ettiğini ifade eden Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Bu evlerde iki kişi kalabiliyor. Bu evlerin yaklaşık fiyatı 300 – 700 TL arasında değişiyor. 700 TL olan evlerde eşya da oluyor. Böyle olunca ev için ekstra harcama da yapmamış oluyor öğrenciler. Ulaşım ücreti de ödemiyorlar, üniversiteye yakın çevreden tutunca. Ayrıca internet parası da ödemiyorlar.”

Öğrencilerin daha çok üniversitelere yakın yerlerdeki evleri tercih ettiğini söyleyen Çelik, “Eskişehir zaten tek merkezli, 1 milyon nüfusu olan bir şehir. İki üniversitemiz var. Mesela Anadolu Üniversitesi’nin çevresinde yer alan Bağlar Mahallesi en çok tercih edilen yerlerden biri. Hoştepe ve Kızılcık mahalleleri de yine üniversiteye 15 dakika mesafesinde. Buralarda evler 350-500 TL arasında değişiyor. Kiralarda geçen yıllara göre bir artış ise söz konusu değil” diye konuştu.

Öğrencilerin ev kiralarken 1 aylık depozito ve kirayı peşin verdiğini belirten Çelik, bazılarının da bu depozitoyu senet yapabildiğini ifade etti. Gazi Çelik, ayrıca öğrencilerin yanlarında annesi babası varsa onları kefil göstererek depozito almadıklarını da dile getirdi. Gazi Çelik, ev kiralamak isteyen öğrencilerin ‘ayakçı’ denilen kişilere karşı dikkatli olması gerektiğini söyleyerek, ofisi olan emlakçıları tercih etmelerini söyledi.

ADANA’DA DEVLET MEMURU KEFİL İSTENİYOR
Şehir dışından Adana’ya öğrenim görmek için gelen öğrencilerin Baraj Yolu ve Beyazevler bölgesinde, okula kolay ulaşımı olan, tek vasıta ile gidebileceği yerlerde konaklamalarının daha iyi olacağını belirten Adana Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, ildeki barınma olanaklarıyla ilgili şunları söyledi: “Baraj Yolu ve Beyazevler yoğun öğrenci bölgesi… Bu bölgelerde kiralık evlerin ücreti, ortalama 500 TL’den aylık 1000 TL’ye kadar çıkıyor. Bunun yanı sıra bu bölgelerde çok sayıda yurt da var. Apart şeklinde evler ise son zamanlarda yapılmaya başlandı, öğrenciler bunlardan da yararlanabiliyorlar.”

Yoğun Suriyeli akımından dolayı kira fiyatlarının oldukça yükseldiğini ifade eden Uçar, “Suriyelilerden dolayı kiralık ev bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Öğrencilerimizde gerçekten zor durumda kalıyorlar” dedi.

Rabia Ülkü Uçar, öğrencilerin genellikle 1+1 daire istediğini, ancak bu özellikteki dairelerin çok fazla olmadığını söyledi. Ev sahiplerinin ev kiralarken öğrencilere getirdiği şartlardan da bahseden Uçar, “Mutlaka devlet memuru bir kefil istiyorlar. Ayrıca öğrencinin ailesinin de onayını istiyorlar. Çünkü öğrenci, elektrik, su, kira borcunu bırakıp gittiğinde muhatap alacakları kimse yok. O yüzden de öğrencilerimizin mutlaka ailesinden biri ya da Adana’da yaşayan bir yakını gelip kontrata imza atıyor. O şekilde öğrenciler ev kiralayabiliyorlar” diyerek sözlerini sürdürdü.

KONYA’DA ÖĞRENCİLER KİRALIK EV BULAMIYOR
Konya’da öğrencilerin kiralık ev bulma sıkıntısının olduğunu söyleyen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, bunun nedenini ilde üniversite sayısının çok fazla olmasına bağlıyor. Altınay, dört üniversitemiz mevcut, beşincisi de açılma aşamasında. Bundan dolayı il dışından çok fazla öğrenci geliyor. Talep arttığı için kiralık ev bulmak öğrenci için sıkıntı olabiliyor” dedi.

Öğrencilerin daha çok Selçuklu, Meram, Karatay gibi üniversitelere yakın ve tramvay güzergahındaki bölgeleri tercih ettiğini belirten Altınay, kira fiyatlarının ise 500 ile 700 arasında değiştiğini söyledi.

Öğrencilerin bütçelerine göre 1+1, 2+1, 3+1 olmak kaydıyla asansörlü, kaloriferli ev bulabildiğini dile getiren Sedat Altınay, talep nedeniyle kiralarda geçen yıla göre bir artışın yaşandığını ifade etti. Altınay, “Öğrenciler, talep fazla olduğu için kiralık konut bulmakta şu aralar zorlanabilirler. Talebin fazla olmasının sebebi ise yurt fiyatlarının yüksekliği. Bu durum öğrenciler için evi daha cazip hale getiriyor. 3-4 arkadaş bir ev kiralayıp, yurttan daha uygun fiyata konaklayabiliyor” diye konuştu.

Konya’daki ev sahiplerinin ilk aylık kira ücretini peşin aldığını dile getiren Altınay, “Emlak komisyoncularımız da bir aylık kira bedeli/komisyon alırlar. Depozito olayı ilimizde yerleşmemiştir daha” dedi.

Öğrencilerin okullarına, ulaşım hatlarına ve alışveriş merkezlerine yakın evleri tercih etmeleri yönünde tavsiyelerde bulunan Sedat Altınay, ayrıca Konya Emlakçılar Odası üyesi olmayan kişilerden ve emlak ofislerinden ev kiralamamaları konusunda da uyarıyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Emlak Konut Model Oldu 242 Evi Ön Taleple Sattı!

Makro Yapı, Başakşehir Belediyesi ile hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirdiği yeni projesi Mavera’da 274 adet …