1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türk Müteahhitleri Doğal Taşı Araştırmıyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, Türk müteahhitlerin doğal taşlarımızı yeterince araştırmadığını söyledi.

turk-muteahhitleri-dogal-tasi-arastirmiyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, doğal taş sektöründe iç talebin artması gerektiğini belirterek, ”Sektör olarak biz hep ihracata yöneldiğimiz için doğal taşlarımızın bilinirliği yurt dışında daha yüksek. Türk müteahhitlerimizin doğal taşlarımızı yeterince araştırdığını düşünmüyorum” dedi.

Düzenlediği basın toplantısı ile sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özer, madencilik sektörünün ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 8,5 oranında artarak 2012 yılını 4,1 milyar dolar ihracatla tamamladığını söyledi.

Özer, ”Madencilik sektörünün içerisinde en önemli mal grubu doğal taşlar. Doğal taşlar sektöründeki artış oranı ise yüzde 13,68 oldu. Türk doğal taş sektörünün 2012 yılı ihracatı 1 milyar 913 milyon dolara çıktı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, 2012 yılındaki doğal taş ihracatıyla Çin ve İtalya’dan sonra üçüncü olduğunu dile getiren Özer, ”Dünyanın doğal taş çeşitliliğinde sayılı ülkelerinden biri kabul edilen Türkiye, 2012 yılında 7,9 milyon tonluk ihracat gerçekleştirdi. İMİB olarak doğal taş ihracat gelirlerini önümüzdeki 10 yıl içerisinde 3 kat artırarak 7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Madencilik sektörüne yöneltilen ”çevreyi kirletiyorlar” eleştirisinin diğer sektörlere yapılan eleştirilerden çok daha yoğun dile getirildiğini savunan Özer, bu konudaki ”haksız” tutumun gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

-Doğal taş ihracatında Çin yüzde 41 ile birinci-

Türkiye için Çin ve Amerika’nın önemli hedef pazarları arasında yer aldığını ifade eden Özer, Çin’e blok mermer satışı gerçekleştirilirken, ABD’ye daha fazla işlenmiş ürün ihraç edildiğini belirtti.

Özer, ”Türkiye’nin doğal taş ihracatından 2012 yılında yüzde 41 ile en yüksek payı alan Çin’i, yüzde 13 pay ile ABD, yüzde 5 ile Irak, yüzde 5 ile Suudi Arabistan ve yüzde 3 ile Hindistan izlediğini belirtti.

İMİB Başkanı Özer, doğal taş ithalatına uyguladığı kotaya rağmen Hindistan’ın en çok ihracat yapılan ilk beş pazar arasında yer almasının İMİB olarak yaptıkları lobi çalışmalarının önemli bir sonucu olduğuna işaret etti.

İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akbulak ise Türk doğal taşlarının ihracat pazarları arasında en önemli bölgenin Çin olduğuna dikkati çekerek Çin’e yapılan ihracatın, ocakların verimli çalışmasını sağladığı gibi sektörü de dinamik tuttuğunu belirtti.

-İMİB, dünyanın prestijli fuarlarından Milano Tasarım Haftası’na katılacak-

Yapı ve inşaat sektöründe yerli doğal taş kullanımı artırmak için 9-14 Nisan tarihleri arasında Milano’da düzenlenecek Tasarım Haftası’na katılacaklarını bildiren Akbulak, ”Doğal taş kaynaklarımız çok güçlü. Ancak bu ürünlerin daha fazla ülke ekonomisine katkı sağlaması için tasarım ile birleştirerek katma değerli ürünler olarak ihracatının yapılması önemli. Biz de bu yıl İMİB olarak Milano Tasarım haftasına katılacağız. Türkiye’den ve yurt dışından altı önemli tasarımcıyla birlikte çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Libya’dan Alacağı Olan Müteahhitlere Kötü Haber!

Libya Başbakanı Ali Zeydan, Türk müteahhitlerin hak edişleriyle ilgili Türkiye tarafından anlayış beklediğini söyledi. Türk …