1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tostçu’dan 1 TL’ye Alınan Büfe Yönetim Planı İçimizde..

Yanlış duymadınız, bildiğimiz tost ,sosisli, bisküvi satılan adına büfe dediğimiz yerlerde 1TL ye satılan standart büfe yönetim planları ile binanız yada oturduğunuz site yönetiliyor olabilir. İçinizden yuh dediniz belki bende ilk duyduğumda pes.. demiştim..

tostcudan-1-tlye-alinan-bufe-yonetim-plani-icimizde

Sene 1964.. Tabii o zaman böyle site tarzı toplu yaşam alanları yok. Geneli tek apartmanlara rastlanabiliyor ancak yada müstakil evler.. O zamanki apartmanlarda kuralları sağlamak üzere aklı selim bir vatandaş hazırlayıp yazdığı apartman yönetim planını herkesin ulaşabilmesi için büfelerde matbu olarak satmaya başlar. O zamandan bu yana elli yıla yakın bir zaman geçmiş.. Sene 2012.. Ama hala büfelerde aynı yönetim planları satılıyor. Üstelik köprünün altından ne sular geçmiş ne kanunlar değişmiş ama bizim büfe yönetim planı hiç değişmemiş..

İnanmayacaksınız belki ama birçok toplu yaşam alanı olan sitelerde bu yönetim planları hala kullanılıyor.Daha yeni bir müteahhit başlayacağı 130 dairelik bir konut projesi için büfe yönetim planını Tapu Müdürlüğüne verdiğini gayet normal yapılan bir uygulama gibi anlatıyor.

Üşengeçlik belki iş bilmemezlik adına ne derseniz diyin artık.. Oysa bu konuda bir uzman, danışman, hukukçu hazırlamalı yönetim planını.

İlk yönetim planı kat irtifakı kurulduğunda hazırlandığından genelde bu işi inşaatı yapan müteahhit hazırlar, hazırlatır. Günümüzde profesyonel hazırlanan yönetim planları olmakla beraber halen büfelerde satılan matbu büfe yönetim planları da ne yazık ki tahmin etmeyeceğiniz kadar çok.

Yüzlerce insanın beraber yaşadığı site yaşam alanları, apartmanlar, kat mülkiyeti kanununa göre yönetim planı ile yönetilmesi sağlanıyor.

Oturduğunuz bina yada site de bütün yaşam kurallarını yönetim planı belirler.. Aidatlarınızın nasıl hesaplanacağı, ortak alanların nasıl kullanılacağı, yapılan masrafların kat malikleri arasında nasıl pay edileceği, hayvan beslenip, beslenmeyeceği gibi aklınıza gelen tüm kurallar bu yönetim planında yazılıdır. Siz yeni bir konut satın almaya karar verdiğinizde tapuda yapacağınız alım satım işlemi için hem tapu evrakını hem de yönetim planını imzalarsınız dolayısıyla da kabul etmiş olursunuz. Yani yönetim planı tapu da mevcuttur.

Bunu kaç kişi biliyor desem aranızdan eminim parmak kaldıran çok az olur. Tapu işlemleri için gittiğimizde önümüze ne gelirse imzalıyoruz. Aman işlem olsun bitsin sorun çıkmasın düşüncesiyle biran evvel tapumuzu elimize alıp mutlu mesut yola çıkıyoruz.

Yönetim planı daha tapu işlemi yapılmadan okunması gereken, tüm kat maliklerini birbirine bağlayan bir sözleşmedir. Sizi yeni evinizde neler bekliyor, hangi kurallarla yönetilen bir yerden ev alıyorsunuz. Tüm bunları öğrenmek için önce bu belgeyi Tapu Müdürlüğünden alıp okumak hatta hukukçu, danışman gibi işi bilen birine okutmak gerekir.

Yönetim planında ki maddeler değiştirilebilir mi? Elbette..4/5 çoğunluğu bulursanız niye olmasın. Bırakın 4/5 çoğunluğu çoğu genel kurullarda karar almak için çoğunluk bile yakalanamıyor. Bu nedenle bir maddesini bile değiştirmek zor.

Diyorsunuz ya; benim dairem70 metrekare, komşumun200 metrekareolmasına rağmen bütün masraflara eşit katılıyoruz yada aidatlarımız neden aynı diye. Bu ve benzeri tüm kurallar yönetim planında önceden yazılmıştır da ondan.

Hatice Kolçak
Twitter adresi/ @haticekolcak

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ev Sahiplerinin Merak Ettiği 17 Cevap!

1 milyonu aşkın ev sahibini beyanname telaşı sardı. Peki kimler beyanname verecek?, Nereye ve nasıl …