1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tevfik Türker: Türk Mermeri Dünyada Oldukça İlgi Çekiyor!

Doğal taş sektörü, 2015’te 4 milyar dolar ihracat hedefliyor. Leonardo Granit’in ortağı Türker, “Bu hedef için Hindistan’la kotalar kalkmalı” dedi

doğal taş ihracatı, güneş mermer, intoko mermer, Jfk Havalimanı, leonardo da vinci eserleri, leonardo da vinci hayatı, leonardo da vinci hayatının özeti, leonardo da vinci ile ilgili aramalar, leonardo da vinci kimdir, leonardo da vinci mona lisa, leonardo da vinci resimleri, leonardo da vinci şifresi, leonardo da vinci sözleri, Leonardo Granit, mermer, mermer hizmet verenler, mermer ilanları, mermer ve granit, satılık mermer, Tevfik Türker, türkiye mermer çeşitleri, türkiye mermer haritası, türkiye mermer ile ilgili aramalar

Türkiye doğal taş ihracatında dünya sıralamasında İtalya ve Çin’den sonra üçüncü sırada bulunuyor. Ancak, mermerde ilk sırada. Türk mermeri dünyada oldukça ilgi çekiyor. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin New York eyaletindeki JFK Havalimanı’na Türk mermeri döşeneceği belirtilmişti.

Leonardo Granit’in kurucu ortağı Tevfik Türker, Fas Kralı’nın villasının yanı sıra Las Vegas ve Macau’daki bazı kumarhanelerde de Türk mermeri kullanıldığını söyledi.

İtalya ile yarışıyor
Leonardo Da Vinci’ye hayran olan Tevfik Türker’in 1992’de iki ortağı ile kurduğu Leonardo Granit, yılda 50 milyon dolarlık mermer başta olmak üzere birçok değerli taş ihracatı yapıyor. Şirketin ayrıca, İtalya ve Çin’de de birer ofisi var.

Tevfik Türker, Türkiye’nin doğal taş konusunda bir cennet olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, doğal taş ihracatında İtalya ile yarışıyor. İtalya, doğal taşı alıyor, işleyip tüm dünyaya satıyor. Türkiye’deki doğal taş zenginliği İtalya’dan fazla. İhracatta İtalya’yı geçebiliriz. Ancak, tasarım konusunda eksiklerimiz var. Bu konularda İtalya gibi olamayız” dedi.

Blok satışa engel…
Türkiye’de doğal taş ihracatında bazı engellerin getirildiğini belirten Türker şunları söyledi:

“Doğal taş ihracatımız yüzde 40 blok adını verdiğimiz ham taştan oluşuyor. İşlenmiş taş yani mamul ihracatı ise yüzde 60. Fakat Türkiye’nin doğal taş ihracatı sadece ‘mamul olsun’ deniyor. Blok ihracatına fon, kısıtlama gibi engeller getiriliyor. Ancak, bu sektöre darbe vurur. Hem blok hem mamul ihracatı beraber yapılmaya devam edilmelidir.”

Türkiye bu yılın ilk 8 ayında 5.1 milyon ton, 1 milyar 200 milyon dolarlık doğal taş ihracatı yaptı. Geçen yıla göre ihracatta yüzde 5’lik büyüme var. Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi bulunduğunu hatırlatan Türker, “Sektör, 2015’te 4 milyar dolar doğal taş ihracatı hedefliyor. Bu yıl sonunda ise ihracatımız 1.8 milyar doları bulur” dedi.

Bu hedeflere ulaşmak için sektöre destek sağlanması gerektiğini dile getiren Tevfik Türker şunları söyledi: “Hindistan’a ihracatın önünün açılması için hükümetten beklentilerimiz var. Türkiye’nin toplam 5 milyon ton ihracatının yarısı Çin’e gidiyor. Tek büyük alıcı Çin. Ancak, Çin ekonomisinde durgunluk var. Hammadde alımları yavaşladı. Doğal taş konusunda iyi bir alıcı olan Hindistan 2009 yılında kota uygulamaya başladı. Yıllık 600 bin ton ithalat yapıyor. Hindistan’a doğal taş ihracatında kotalar kaldırılırsa sektörün Çin’e bağımlılığı ortadan kalkacak.”

Araplar da ilgili
Türkiye ile Hindistan’ın ticareti hakkında da bilgi veren Türker, “Hindistan’a yılda 3.5-4 milyar dolarlık ithalat yapılırken, ihracat 600 milyon doları geçmiyor. Hindistan’da büyük inşaat projeleri var. Doğal taş sektörü için kotaların kalkması olumlu olur” dedi. Türker’in verdiği bilgiye göre, doğal taşın iyi alıcıları arasında Endonezya, Malezya, Tayland, başka Dubai olmak üzere Arap ülkeleri, Kuzey Irak da bulunuyor. “Türkiye’de ciddi taş ocağı yatırımları var. Bu ocak sahipleri bir kaç yılda fabrika açacak duruma gelebiliyor ve bu da ciddi bir istihdam imkanı demek” diyen Türker, bu nedenle hükümetten sektörün desteklenmesini istediklerini dile getirdi.

Mermerde bej modası yerini gri ve kahverengiye bırakacak
Türk mermerinin dünyada kendi içinde bir marka olmaya başladığını ifade eden Türker, özellikle Elazığ vişnesi, Amasya beji, Mersin (Silifke) beji gibi mermerlerin ilgi gördüğünü söyledi. “Mermeri estetik güzelliği satar” diyen Türker, mermer modası hakkında da bilgi verdi:

“Şu anda en fazla bej mermer ilgi görüyor. Ancak, bej mermerin yerini önümüzdeki günlerde gri ve kahverengi alacak. Siyah ve beyaz mermer ise her zaman ilgi görüyor.”

Türkiye’de 3 bine yakın doğal taş üreticisi olduğunu ifade eden Türker, kendilerinin bu üreticilerden aldıkları ürünleri yurtdışına sattıklarını söyledi. Bu arada, yaklaşık 3 Hintli yatırımcının yanı sıra Çinliler’in de Türkiye’de doğal taş ocakları bulunuyor.

Milliyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Granit, Taş, Mermer Yapıştırıcı, Güncel Fiyatları

Granit Taş-Mermer Yapıştırıcı EB26 TİKSOTROPİK Mermer, granit, suni ve doğal taşların düşey yapıştırma, dolgu ve …