1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Terörle Mücadeleyi İnşaat Rantına Bağladı

Tartışmalı Albatros arazisi için STK’ların bir araya geldiği toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Şahin çok tartışılacak açıklamalar yaptı. Terörle mücadeleyi, “Güney Doğu Anadolu sırf inşaat sermayesine peşkeş çekilmek için yıkılmak isteniyor” şeklinde tanımlayan Şahin, terör ve savaşın araç olarak kullanıldığını savundu

terorle-mucadeleyi-insaat-rantina-bagladi

Büyükçekmece Belediyesi’nin satmaya çalıştığı STK’ların ise park olmasını istediği Albatros arazisi Güzelce Hukukçular Sitesi Sosyal Tesisi’nde masaya yatırıldı. Albatros’un park olmasını isteyen bütün bileşenlerin bir araya geldiği toplantıya, Büyükçekmece Sosyal Demokrasi Platformu, Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Büyükçekmece Ardahan Damal Federasyonu Şubesi, Büyükçekmece Tokatlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Mimaroba Dayanışma Platformu, Albatros Dayanışması Platformu, Rumeli ve Balkan Platformu Derneği, Büyükçekmece Rumeli ve Trakyalılar Dayanışma Derneği, Kumburgaz için Elele Platformu, Yerel Katılımı Destekleme Derneği katıldı. Toplantıya ayrıca Atatürk Mahalle Muhtarlığı, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve birçok Büyükçekmeceli vatandaş da iştirak etti.

Yasalar keyfi olarak çiğnendi

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükçekmece Sosyal Demokrasi Platformu Başkanı Mehtap Tazegül organizasyonu gerçekleştirme nedenlerini, “Büyükçekmecemizin simgelerinden olan tarihi Albatros parkımızın betonlaşmasına karşı, sevgi ve hoşgörü parkı olması dileğimizi ve talebimizi dile getirmek amacıyla düzenledik” şeklinde açıkladı. Son 2 yılda Albatros Parkı’nın bakımsız bırakılarak gözden düşmesinin sağlandığını savunan Tazegül, “Arkasından büyük bir ağaç katliamına maruz kalarak belediyenin borçları bahanesiyle otel, rezidans yapılmak üzere satılmak istenmiştir. Bu süreçte ne mahalle halkına ne de birinci kademe halkın temsilcisi olan muhtarlıklara ve sivil toplum kuruluşlarına hiçbir şey sorma gereği duyulmamıştıer. Yurttaşlık, komşuluk hukuku, demokratik katılımcılık ve yasalar keyfi olarak çiğnenmiştir” şeklinde konuştu.

Kararın iptalini istiyoruz

Sözlerinin devamında “Belediye herkesin ortak kurumudur. Yöneticileri de şehrin ortak işlerini halkından ve yasalardan aldığı yetkiyle organize eden, işlerin sevk idaresine gözcülük eden, maaşları yine halkın vergilerinden ödenen kişilerdir” şeklinde sürdüren Tazegül, “Hiç kimse ‘Ben yaptım oldu’ diyemez. Aksi halde toplumsal barış, toplum güvenliği, hak ve adalet yetkili kişilerce bozulur. Albatros konusu belediye yetkilileri tarafından ne yazıkki sorun haline getirilmiştir.

Satışından vazgeçilerek, mahallelerimizin akciğeri olan bu tarihi yeşil alanın, mahallemize ve ilçemize bölgeye, İstanbul’a hatta Trakya’ya örnek olacak bir “Botanik Bahçesi Kent Parkı” yapılması talebimizi ısrarala tekrarlıyoruz. Albatros’un ihaleye çıkarılarak veya belediyenin borcu var bahanesiyle satışı kararına hayır diyoruz ve kararın iptalini istiyoruz. Albatros’un yeşil saha ilan edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Rant uğruna yıkılıyor

Toplantının bir diğer konuşmacısı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Şahin Türkiye’nin çok zor bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, “Yangın var ülkede. Güney Doğu Anadolu sırf inşaat sermayesine peşkeş çekilmek için yıkılmak isteniyor. Bunun için orada terör ve savaş bile araç olarak kullanılıyor. Bunu görelim” dedi. “Biz hangi büyük resmin bir parçasıyız?” sorusuyla konuşmasını sürdüren Şahin, “İş öyle bir hale gelmişki işin ne ahlaki ne vicdani boyutu kalmış. Rant uğruna yaşam alanları yok ediliyor, mahalleler yıkılıyor, evler yıkılıyor, tarih feda ediliyor, kültür feda ediliyor. Bir kent bir ülke yıkılıp baştan inşaa edilmek isteniyor” dedi.

Bütün alanlar imara açıldı

İktidarın kenti müdahaleye açık hale getirmek için bütün imar yasalarını değiştirdiğini savunan Çiğdem Şahin, “İnsan yaşamı için korunması gereken bütün alanları imara açtı, inşaata açtı. Ormanları 2B ile inşaata açtı. 5366 ile tarihi alanları inşaata açtı. Tapularımızı güvencesizleştirdi evlerimizi inşaata açtı. Bizi mülksüzleştiriyor yeniden müşteri yapacak çünkü. Evimizi elimizden alıyor arsa fiyatına, çıkın diyor bize yeniden ev satacak. Böyle acımasız bir sistem. Denetim mekanizmalarını, kurulları, korumacı yasaları değiştirdi. Örneğin Anıtlar Kurulu vardı kaldırıldı Yenileme Kurulu çıkarıldı. Fener Balat’ta Anıtlar Kurulu çivi bile çakamazsınız diyordu şimdi Fatih Belediyesi ve Yenileme Kurulu toptan yıkabilirsiniz diyor. Meslek Odaları ve uzman kuruluşlarının sesini kesmek içinde odaları susturdular, yetkilerini elllerinden aldılar. Bir bilirkişi raporunu 30 bine çıkardılar” açıklamasını yaptı.

Tabi ki Albatros önemli

Konuşmasının sonunda meşru olmayan hiçbir şeyin yasal olamayacağını dile getiren Şahin, “Halkın bünyesine uymayan hiçbir şey hayat boyu sürdürülemez. Biz halkız. Bize, evimize saldıranlara ormanımızı yok edenlere, temiz havamızı yok edenlere, yaşama imkanımızı ortadan kaldıranlara topyekün savaş açmalıyız. Tabi ki Albatros önemli, tabi ki Tozkoparan önemli, Fener Balat önemli. Ama kazandığınız alan mücadelesi artık hiçbir başarı getirmiyor. Temelinden yasaları değiştirmek zorundayız. Halka böyle muameleyi layık görenlere karşı biz bu anayasayı biz bu düzenlemeleri toptan reddediyoruz” şeklinde konuştu.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.