1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tekzen Yapı Market, Üç Yılda Mağaza Sayısını 120’ye Çıkartmayı Hedefliyor!

40 ilde 82 mağazası bulunan Tekzen Yapı Market, üç yılda ciroyu 700 milyon TL’ye, mağaza sayısını ise 120’ye çıkartmayı, sonra da şirketi halka açmayı planlıyor. Şirket, küçük metrekareli mağazalar açacak

Tekzen Yapı Market, 3 yıl sonra 700-750 milyon TL ciroya, 50-55 ilde 120 mağazaya ulaştıktan sonra halka açılmayı planlıyor. Şu anda 40 ilde 82 mağazası bulunan şirketin cirosu 315 milyon TL. Tekfen Holding kurucularından ve Tekzen’in Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit ve Tekzen’in CEO’su ve aynı zamanda Gökyiğit’in damadı olan Murat Gigin, Tekzen’in hedeflerini anlattı.

Tekzen Onursal Başkanı Gökyiğit, “2001 krizinde kimya, inşaat ve bankacılık işlerimizi yaşatalım, diğerlerini elden çıkartalım diye düşünüyorduk. Murat Gigin, ‘bu satışa talibim’ deyince, Tekzen’in işlerini o üstlendi ve bu iş büyüdü” dedi.

Tekfen Holding’in 1995 yılında Alman Götzen ile yüzde 50-50 ortaklıkla yapı market sektörüne girdiğini hatırlatan Gigin, 1998’de Götzen’in hisselerini aldıklarını ve şirketin adını da Tekzen yaptıklarını hatırlattı. Daha sonra Tekfen Holding’in hisseleri Ali Niyat Gökyiğit Vakfı (yüzde 35) ve Murat Gigin’in şirketi Viem Ticaret (yüzde 65 hisse) tarafından devralınıyor.

‘Gidilecek çok yol var’
Perakende sektörünün tahminlerin üzerinde hızlı büyüdüğünü anlatan Gigin, “Hem internet mağazacılığı hem AVM yatırımları büyüyor. 2008 yılında 182 milyar dolar olan perakende sektörünün 2015’te 250 milyar dolar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. 2023 hedefi ise 400 milyar dolar. Kişi başına tüketim harcamasının ise 2.500 dolardan 2015’te 3.200 dolara ulaşması bekleniyor. Bunun içinde yapı marketinin payı ise yüzde 10 civarında” diye konuştu.

Yapı marketlerinin 2011 yılı büyüklüğünün 27 milyar dolar olduğunu belirten Murat Gigin, “Sektörün daha gideceği çok yol var” dedi.

Sanal ticaret
Perakende sektörünün yanı sıra sanal ticarette de bir patlama yaşandığına değinen Gigin şöyle konuştu: “Perakendede mağazalarda alışveriş tutarı 2011’de 35 milyar TL’ydi. Bu yıl 40 milyar TL’ye çıkması bekleniyor. Geçen yıl 23 milyar TL’lik sanal ticaret yapılırken, bu yıl 35 milyar TL’ye ulaşması planlanıyor. Türkiye’nin 49 ilinde AVM var. Sanal ticaret ise evden, ofisten yapılabiliyor. Sanal market pazarı hızlı büyüyecek.”

Tekzen olarak metrakere stratejisi içinde büyük yer açmayacaklarını, şehrin içinde ihtiyaçları karşılayacak teşhir yapacak mağazalar açaçaklarını kaydeden Gigin, “Sanal ticaret mağazacılığı aşacak. Fiziki mağazalar teşhir alanı olacak” dedi.

Dekorasyon için ZenHarmony
40 mağazanın 16’sının metrekaresi 400 ile bin arasında arasında değişen Tekzen Ekspress adıyla faaliyette olduğunu belirten Gigin, “Ekspress konseptimizi diğer markalar da takip ediyor. Zen Harmony adıyla dekoratif ürünler mağazamızın ilkini Beylikdüzü’nde açıktık. Bunun sayısını artıracağız” dedi. Gigin, Gürcistan ve Irak’ta da mağaza açacaklarını söyledi.

‘Sözen olmasaydı, gıda perakendesinde BUGÜNLERDE?farklı bir yerde olurduk’

Türkiye’de ilk gıda marketi Fransız Prisunic firmasıyla açtıklarını anlatan Nihat Gökyiğit şunları söyledi: “1988’de yüzde 4 İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yüzde 6 Fransız, yüzde 90 hissesi bize ait olan bir şirket kurduk. Düzenlenen ihaleyle İstanbul Merter’deki arazi bize kaldı. O dönem Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’dı. Pazartesi tapu işlemlerini yapacaktık. Ancak, seçimleri Nurettin Sözen kazandı. İşletmeyi elimizden aldılar. Sözen, ‘Bakkalcılığı Fransızlardan mı öğreneceğiz?’ dedi. Fransızlar, hisselerini bize devredip Türkiye’den çıktı. Sözen Belpa adıyla bir iki yıl işletti. Daha sonra iflas etti.”

Murat Gigin de Nurettin Sözen sonraki seçimi kaybedince Merter’deki arazinin kendilerine boş olarak döndüğünü, Fransız firmayı tekrar davet ettiklerini ancak, onların gelmek istemediğini, kendilerinin de yapı marketi işine girdiklerini söyledi.

‘Zorbalıkla elimizden alındı’
Merter’deki araziye 15 milyon dolar harcadıklarını belirten Gigin, “O dönem zorbalıkla elimizden alındı” dedi.

“Bu konuda çok yaralıyım” diyen Gigin, Fransa’ya iş için gittiğinde hâlâ bu konunun önlerine çıktığını söyledi. Gigin, “Gıda perakendeciliğinde çok farklı bir yerde olabilirdik. Bizden sonra Metro, Carrefour geldi” diye konuştu.

Milliyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.