1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tat Towers’a Üçüncü Kez Bilirkişi Raporu!

22 yılda inşa edilen ve 10 yıldır boş duran Zincirlikuyu’daki ‘Tat Towers’la ilgili 4 yıldır süren davada üçüncü kez bilirkişi raporu istendi

tat-towersa-ucuncu-kez-bilirkisi-raporu

İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bilirkişiler kulelerin riskli olup, kiralana-mayacağına ilişkin rapor sunmuştu.

İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olan Zincirlikuyu’da 100 milyon dolar yatırımla 22 yılda inşa edilebilen ve 2002 yılından bu yana boş duran Tat Towers ile ilgili ‘uğursuz’ söylentilerini destekleyen yeni bir karara imza atıldı.

Hürriyet’in haberine göre Tatlıcı Ailesi arasında 4 yıldır süren davada üçüncü kez bilirkişi raporu istendi. Davanın görüldüğü İstanbul 21’nci Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi değişince, Tat Towers ile ilgili yeni bir bilirkişi raporu alınması kararı verildi.

Daha önce mahkemeye sunulan iki bilirkişi raporunda da ‘Tat Towers’ın 1999’dan önce yapıldığı için kolon ve kirişlerinin sağlam olmadığı ve bu nedenle kiralanamayacağı’ değerlendirmesi yapılmıştı. Öte yandan mahkeme, mirasçılar Nurten Tatlıcı ve oğlu Uğur Tatlıcı’nın avukatları aracılığı ile yaptıkları, ‘tablo ve objelerle ilgili yeni bilirkişi raporu alınması talebini’ ise reddeti.

ÜNiVERSİTELER İNCELEDİ

İşadamı Mehmet Salih Tatlıcı şubat 1999’da yaşamını yitirdiğinde geride 3 milyar dolar olarak hesaplanan bir servet bıraktı. Tatlıcı’nın vefatı sonrası, ilk eşinden olan Mehmet Tatlıcı ve ikinci eşi Nurten Tatlıcı ve oğlu Uğur Tatlıcı arasında çok sayıda miras davası aşıldı. Söz konusu davalardan en kritik olan ‘Tereke Davası’ ise yeni bir rapora kilitlendi. 21’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nde 4 yıldan bu yana devam eden miras davasına yeni atanan Hakim Murat Uyar, Tat Towers’ın kiraya verilebilmesi için yeni bilirkişi raporu istedi. Tat Towers’la ilgili daha önce da hem İTÜ, hem de Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bilirkişiler, ikiz kulelerle ilgili kapsamlı rapor sunmuştu. Her iki raporda da, Tat Towers’ın 1999 depreminden önce inşaa edildiği, yapıda önemli sorunlar olduğu bu nedenle kiraya verilmesinde sakınca olduğu yönünde rapor verilmişti.

ÜÇÜNCÜ RAPOR İSTENDİ

Nurten Tatlıcı ile oğlu Uğur Tatlıcı’nın kiralamak istedikleri Tat Towers’la ilgili Mahkeme Hakimi Murat Uyar, ‘Mirasçılara ait Tat Towers’ın acil ve zaruri onarımlarının ve bunların maliyetinin tespitine ve mirasçı Nurten Tatlıcı vekilinin bu taşınmazın kiraya verilmesi talebine esas olmak üzere mahallinde iki inşaat mühendisi bilirkişi ile birlikte keşif yapılması’ yönünde karar verdi. 21. Sulh Hukuk Mahkemesi, Tat Towers ile ilgili yeni bilirkişi raporu istenmesinin yanı sıra Mehmet Salih Tatlıcı’nın ikinci eşi Nurten Tatlıcı ve oğlu Uğur Tatlıcı’nın tarihi eserlerle ilgili istenen bilirkişi raporunun da reddi yönünde karar verdi. Mahkeme, Tatlıcı’nın 20 yaşındaki torunu Bedriye Kamer Tatlıcı’nın, talebi sonrası, kendisine her ay ödenen 5 bin TL’lik maaşın, 7 bin TLye çıkarılması yönünde karar verdi. Ayrıca mahkeme tablolarla ilgili açılan dava dosyasının da incelenmesi yönünde karar verererk duruşmayı önümüzdeki 7 Şubat’a erteledi.

‘Bina çürük’, kiraya verilemez

İTÜ İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kaya Özgen, Prof. Dr. Özkan İşler ile Yüksek Mimar Prof.Dr. Nihal Arıoğlu tarafından hazırlanan raporda şu değerlendirmeeler öne çıkmıştı:

İSKİ kayıtlarında kanal bağlantısı için başvurulmadığı anlaşılmakta, 22 yıl önce yapımına başlanan binanın yapılan kontrollerde yetersiz görünen kolon, kiriş ve perde güçlendirmelerinin yapılması gerekiyor, Tereke memurlarının bulduğu proje yönetim teknik elemanları tarafından inşaat alanına ilişkin hesaplamalar yapılmıştır. Ancak bu hesaplamalarda kapsamlı tutarsızlıklar göze çarpmakta, İnşaatta teknik açıdan kullanımı doğrudan etkileyen kapsamlı eksiklikler bulunmakta, İskân için zorunlu olan İSKİ, BEDAŞ, sivil savunma ve itfaiye raporu yok, Mevcut koşullar altında binaya iskan alınması alabildiğine güç, Kapsamlı değişiklik ve düzenlemelerin yapılması gerekiyor, İskân edilmeyen binayı kiralamak, üstelik bu kadar büyük sorun varken mümkün değil.

3 milyar dolarlık dava

1999’da hayatını kaybeden Mehmet Salih Tatlıcı’nın ölümünün ardından iki eşinden olan çocukları arasında miras kavgası başgösterdi. Salih Tatlıcı’dan geriye 3 milyar dolar olarak hesaplanan bir malvarlığı kaldı. Bu malvarlıklarının çok önemli bir bölümü gayrimenkul yatırımları. Dava dosyasına yansıyan kayıtlara bu gayrimenkullerden bazıları şunlar: Yeniköy’de Salih Tatlıcı Yalısı, Tat Towers, Tat Şişli İş Kuleleri, Tat Etiler İş Merkezi, Tat Belek Beach Golf, Beykoz Konakları’nda 11 villa, bir adet malikane ve 6 adet sosyal donatının yüzde 50 hissesi, Kuruçeşme’de koru ve köşk, Beylerbeyi’nde köşk, Beyoğlu’nda iş merkezi, ABD Miami’de malikane, İstanbul, Dubai ve ABD’de çok sayıda gayrimenkul.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Gezi Olayları Gayrimenkul Sektörünü Yavaşlattı!

Taksim Gezi Parkı’yla ilgili olaylar gayrimenkul sektörüne de yansıdı. Bazı projelerin satışında yüzde 25-30 arasında …