1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Suriyeli Hatay’a Geldi, Ev Fiyatları Yükseldi!

Ülkelerinde yaşanan olaylardan kaçan Suriyelilerin, “güvenli ülke” olarak gördükleri Türkiye’de 3 aylık sürelerle de olsa kalabilmek için Hatay’da, ev kiraladıkları ya da yakınlarının adına mülk edindikleri, bu nedenle emlak fiyatlarının son bir kaç ayda yaklaşık iki katı yükseldiği bildirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca (AFAD) açıklanan son verilere göre, Suriye’deki olayların başlamasının ardından toplam 16 bin 291 Suriyeli sınırdan Türkiye’ye geçiş yaptı.

Bunlardan 9 bin 33’ü ülkelerine döndü. 9 Ağustos 2011 itibariyle de halen 7 bin 258 Suriyeli Hatay’ın Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerindeki çadırkentlerde yaşamlarını sürdürüyor.

Çadırkentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer ihtiyaçları karşılanan Suriyelilere bunun yanı sıra günde üç öğün sıcak yemek de veriliyor.

Ülkelerindeki olaylardan kaçan bazı Suriyeliler, Türkiye’ye sığınırken, maddi durumu daha iyi olanlar ise pasaportla geçiş yaparak 3’er aylık dönemlerle Türkiye’de kalma imkanından yararlanmak istiyor. Antakya’nın yanı sıra ev kiralama ve mülk edinmede Yayladağı ve Altınözü ilçelerini de tercih eden Suriyeliler, 3’er aylık ikamet izni süresi dolduktan sonra ülkelerine tekrar dönüyorlar. Suriyeliler daha sonra tekrar giriş yaparak yeniden 3 ayı Türkiye’de geçiriyorlar.

HATAY’DA EMLAK SATIŞI İKİYE KATLANDI
Antakya Emlak Müşavirleri ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atilla Sahillioğlu, Suriye’de yaşanan olaylardan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerin Hatay’da edinmek istedikleri gayrimenkuller nedeniyle emlak fiyatlarının ikiye katlandığını belirtti.

Sahilloğlu, nisan ayı başlarından itibaren Suriyelilerin özellikle Hatay sınırları içerisinde konut kiralama ve gayrimenkul satın almak için yoğun bir talepte bulunduklarını ifade ederek, “Suriyeliler, ülkelerindeki olaylar yatışıncaya kadar güvenli ülke olarak gördükleri Türkiye’de kalmak istiyorlar” dedi.

Suriyelilerin Türkiye’de konut kiralamasının mümkün olduğunu ancak, mülk edinemediklerini belirten Sahillioğlu, şunları söyledi:

“1928 yılında Suriye Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ’Karşılıklılık İlkesi’ gereği gayrimenkul alımı yapılamıyor. Suriyeliler bu durumu da gayrimenkulü Hatay’da bulunan akrabalarının adına alarak aşıyorlar. Ya da Türkiye sınırları içerinde şirket kurarak mülk ediniyorlar. Şu anda semtlerine göre fiyatları değişmekle birlikte 100 metrekarelik bir dairenin aylık kirası en az 350-400 TL. Aynı büyüklükteki bir daire ise yine en az 60-100 bin TL arasında alınabiliyor.”

Sahillioğlu, Suriye’de istikrar sağlanmadığı sürece Hatay’da Suriyelilerin konut kiralama ve arazi satın almaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

“YAYLADAĞI’NDA 20 AİLE KİRADA OTURUYOR”
Yayladağı Esnaf Odası Başkanı Recep Tuncer ise, ilçedeki konuk Suriyelilerin yanı sıra 20 ailenin de kiraladıkları evlerde kaldıklarını bildirdi.

Tuncer, Suriyelilerin ev sahipleriyle sıkı pazarlık yaptıklarına dikkati çekerek, “Pasaportla Türkiye’ye gelip 3 ay oturma izni alan Suriyeliler, kiraları yıllık değil, aylık olarak ödemek isterken, ne kadar süre kalacaklarını da belirtemiyorlar. Çünkü, Suriye’deki olaylar yatıştığında tekrar ülkelerine dönme planları kuruyorlar” dedi.

Tuncer, pasaportla giriş yapmayan ancak, kiraladıkları evlerde kaldıkları tespit edilen Suriyelilerin ise güvenlik ekipleri tarafından Kızılay tarafından kurulan çadır kentlere yerleştirildiğini sözlerine ekledi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Depremin Şiddeti Anketle Belirlenecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem sonrasında, bölgede yaşayanların, depremi nasıl hissettikleriyle …