1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sıhhi Tesisat Evinizin Atar Damarıdır!

Nüsa Uğur Sabah Gazatesi’ndeki Emlak Dünyası adlı bugünkü köşesinde “Sıhhi tesisat evinizin atar damarıdır” başlıklı yazıyı kaleme aldı

Başlıktaki benzetme sıhhî tesisatın ne denli önemli olduğuna işaret etmek için. Çünkü bozuk su ve elektrik tesisatı, hayatı size zindan edebilir. Özellikle de apartmanlarda yaşayanlara.

Sezai Derviş-İstanbul Yeni aldığımız 15 yıllık konutta tesisat problemleri var. İlk günden beri musluktan su akışı az, ayrıca banyomuzda da üst kattan gelen damla halinde bir su sızıntısı var? Tüm birikimimizi bu eve yatırdık. Moralimiz çok kötü, ne yapmalıyız?

Haklısınız, tesisat problemi can sıkıcı olmaktan da öteye gider. Sorunuzu yanıtlayacağım. Ama evvelâ sıhhî tesisat konusunu ele alalım ki yeni konut alacaklar da bu konuda bilgi sahibi olsunlar. Öncelikle satın almaya karar verilen konut, İmar Yasası ve imar plânı hükümlerine göre alınmış yapı ruhsatına uygun yapılmış ise, belediyede mutlaka tesisat projesi de vardır. Bu projenin bir örneğini temin ederseniz tesisat problemi çıktığında plâna bakar ve boruların geçtiği yerleri öğrenmek için evinizin her yerini kırmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca konutun yapıldığı yıllarda hangi firmaların üretiminin ya da ithal ise hangi markanın kullanıldığına dair bilginiz olur. Böylece bir sürprizle karşılaşmazsınız. Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise şöyle:

1-Binanın sıhhî tesisatı en son ne zaman bakım-onarım geçirdi?
2-Açıktaki borularda çatlama, sızma, çürüme, yalıtım vb. sorunlar var mı?
3-Mutfak, banyo (evye) altındaki dolaplarda, boruların geçtiği yerde su sızıntısı görülüyor mu? Kötü koku su sızıntısının işaretidir, unutmayın.
4- Banyo ve mutfakta su basıncı yeterli mi? Basıncın düşük olması bir yerde su kaçağı olduğunun göstergesidir.
5- Tesisat kullanıldığında herhangi bir ses ya da gürültü var mı?
6-Binadaki su deposunun bakım ve temizlik işleri hangi sıklıkta yapılıyor? Sezai Derviş’in sorusuna gelince; Size öncelikle üst dairedeki kat maliki ile görüşmenizi öneririm. Anlaşma her iki taraf için de en iyi çözüm. Eğer kat maliki olumsuz bir karşılık verirse kendisine noter aracılığıyla bir ihtarname gönderin. Ardından Sulh hukuk mahkemesinde, üstünüzdeki kat malikine karşı zararın durdurulması, zararın karşı taraftan tahsili davası açabilirsiniz. Bu dava tespiti de içereceğinden, konu ile ilgili bilirkişi incelemesinden sonra lehinize karar verileceğini umuyorum.

Ayla Atasayar – İstanbul Yeni yapılan bir siteden bahçe katı daire almak istiyoruz. Acaba bahçenin diğer kat malikleri tarafından kullanılması mümkün mü? Çünkü evi satan kişi, bahçenin bize ait olacağını söyledi ama şüphelerimiz var.

Bahçe, normal koşullarda ortak kullanıma açık bir alandır. Yeni yapılan sitelerde kat irtifakı kurulurken, kat irtifakından kat mülkiyetine geçerken, TAPU kütüğüne ortak kullanıma tahsis edilmiş bulunan parsellerin, alanların malik hanesine, kat maliklerinin blok ve bağımsız bölüm numaraları kaydedilir. Böylece, bu alanlar bağımsız bölümlerin ortak yeri haline gelir. Ancak özel durumlar da söz konusu olabilir. Örneğin sadece o kat malikinin bağımsız bölümünden geçilerek bahçeye çıkış sağlanıyorsa, bahçenin kullanımını yasaklayan herhangi bir yasa hükmü yoktur ve diğer kat maliklerinin de bahçeyi kullanmaları fiilen mümkün olmayacaktır. Çünkü bu ön kabulle daireler alınmış ve kat mülkiyeti edinilmiştir. Öte yandan bir başka özel durum da “Yönetim Plânında özel bir hüküm” ile mümkündür. Eğer site yönetim plânında toplu kullanım için ayrılan bazı ortak yerler( ön –arka bahçe gibi), bir veya birkaç bağımsız bölüm maliki adına tahsis edilmiş ise bu bahçeyi kullanım hakkı yalnızca tahsis edilenlere ait olacaktır. Dolayısıyla tapu sicil müdürlüklerinden ve yönetim plânından söz konusu bahçenin alacağınız bahçe katının kullanımına tahsis edilip, edilmediğini öğrenebilirsiniz.

Sabah/Nüsa UĞUR

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.