1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Satrançtan Kazandığı Parayla Ev Satın Aldı, Ailesini Gecekondudan Kurtardı!

8 yaşında Ankara Gaziosmanpaşa Rotary Kulübü’nün açtığı merkezde satrançla tanışan Kübra Öztürk, son yıllarda katıldığı satranç turnuvalarıyla dünyaya adını duyurmayı başardı

Son yıllarda gençleri satranca yönlendiren faaliyetlerin hızla artması yeni yetenekleri de öne çıkardı.

Öğretmenlerinin yönlendirmesiyle yaz tatilinde satranç merkezine gitmeye başladığını belirten Öztürk, “Mamak’ta gecekonduda yaşıyorduk. Turnuvalarda kazandığım parayla aileme ev aldım” dedi. Satrançta dünyada önemli turnuvalara katıldığını dile getiren Öztürk, şöyle konuştu: “Mamak’ta gecekonduda yaşıyorduk. Öğretmenlerimin yönlendirmesiyle yaz tatilinde satranç merkezine gittim. 8 ay sonra İspanya’da Dünya Satranç Şampiyonası’na katıldım ve 100’ün üzerinde sporcu arasında 44’üncü oldum. Ertesi yıl 33’üncü, 3’üncü yıl da dünya 3’üncüsü oldum. Bu turnuvalarda para kazandım ve aileme ev aldım.”

Aylık 1400 lira kazanıyor

Hacettepe Üniversitesi Spor Akademisi 2’nci sınıf öğrencisi Öztürk, “Bu okula YÖK’ün üstün başarılı öğrencilere tanıdığı hakla, sınavsız girdim. Amacım, satranç üzerine akademisyen olarak satrancı zorunlu ders haline getirmek. Aylık 1400 lira gelirim var. Büyük usta rütbesine yükseldiğimde 20 bin lira ödül kazanacağım” dedi.

Türkiye’nin ilk kadın büyük ustalarından 23 yaşındaki Betül Cemre Yıldız da, 14 yıldır satranç oynadığını ve geçimini buradan sağladığını söyledi. Yıldız, gençlerin satranca olan ilgisinin artması gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Satranca 9 yaşında başladım. O günden bu yana ailemden harçlık almıyorum. Yaklaşık 3 bin lira civarında aylık gelirim var. Ehliyetimi geçen hafta aldım. Arabamı da kendi paramla aldım. 11 yaşında milli sporcu oldum. 14 yaşında uluslararası usta unvanını elde ettim.”

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, “2000 yılında 50 bin lira olan federasyon bütçesi, geçen yıl 8 milyon liraya ulaştı. Yıllık 150 milyon liralık bir ekonomi yarattık” diye konuştu.

Satranç sınıfı 9 bine çıkacak

2005 yılından bu yana Türkiye Satranç Federasyonu’nun ana sponsorluğunu yürüten İş Bankası, 81 ildeki ilköğretim okullarında açtığı ve 6 bine ulaşan satranç sınıfı sayısını, bu yıl 9 bine çıkarmayı hedefliyor.

2 milyon 250 bin öğrencinin seçmeli ders olarak satrancı tercih etmesine katkı sağlayan İş Bankası, Türkiye’de 39 bini bulan okula ulaşmayı öngörüyor.

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.