1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Pierre Loti Olmadı, İdris-i Bitlisi Adı Bitlis’te Yaşayacak!

Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Bitlis’e en hakim tepeye, İdris-i Bitlisi adını vereceklerini söyledi. AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, bu ismin İstanbul’da Pierre Loti tepesine verilmesini önermişti

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler tarafından bir süre önce gündeme getirilen İstanbul’un gözde mekanlarından Pier Loti Tepesi’nin adının ‘İdris-i Bitlisi’ olarak değiştirilmesi tartışmaları sürerken, Belediye Başkanı Alaydın, Bitlis’in en hakim tepesi olan Şerifbey Tepesi’ne, ‘İdris-i Bitlisi’ adını vereceklerini açıkladı.

Alaydın, İstanbul’da uzun yıllar önce İdris-i Bitlisi olarak bilinen tepenin adının Pier Loti olarak değiştirildiğini savunarak, şöyle konuştu:

”Biz de bunun rövanşını Bitlis’te alıyoruz. Bitlis’e en hakim nokta olan ve halk arasında Şerifbey Tepesi olarak bilinen tepeye, İdris-i Bitlisi adını vereceğiz. İnşallah o büyük zatın ismine yakışır güzel bir çalışma olur. Bu Bitlislilerin uzun süredir beklediği bir çalışmaydı. Bu da bize nasip oldu. Zamanlama olarak Pier Loti Tepesi’yle çakışması da ayrı bir güzellik oldu. Tepenin alan düzenlemesiyle ilgili planlama içindeydik. Ayrıca seyirle ilgili park çalışmalarımız olacak. Bitlis, özellikle akşam saatlerinde bu noktadan çok daha güzel görünüyor. Bu çalışma kentin tanıtımına da katkı sunacak.”

İdris-i Bitlisi kimdir
İdris-i Bitlisi’nin, kentin önde gelen alimlerinden biri olduğunu kaydeden Alaydın, Bitlisi’nin sadece kent için değil Türk tarihi için de önemli bir değer olduğunu söyledi.

Alaydın, kentin önemli alim ve şeyhlerinden Mevlana Şeyh Hüsameddin Ali Bitlisi’nin oğlu olan İdris-i Bitlisi’nin, Akkoyunlu ve Osmanlı devletlerinin yönetim kademelerinde 25 yıldan fazla görev aldığını anımsatarak, Osmanlı tarihini ilk kez Farsça olarak kaleme alan büyük bir devlet adamı olduğunu, Akkoyunlu sarayında da hükümdar çocuklarına lalalık yaptığını ve ‘Kutlu Müderris’ olarak övüldüğünü ifade etti.

Osmanlı siyasetinde aktif rol üstlenen Bitlisi’nin, Mısır’ın fethinden sonra ülkenin yönetimi konusunda Yavuz Sultan Selim’e yardımcı olduğuna dikkati çeken Alaydın, ”Ayrıca aralarında Risale-i Hazaniyye’nin de olduğu 28 eseri olan Bitlisi, ülkeye faydası dokunmuş önemli bir şahsiyettir” dedi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.