1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Osmanlı’nın Belgrad’daki Son Yadigarı!

Osmanlı Devleti’nin Belgrad’da yaklaşık 300 yıl önce yaptırdığı Bayraklı Camisi, Belgrad’ın son camisi olarak tarihe meydan okuyor.

Belgrad’daki 226 camiden geriye kalan tek cami olan Bayraklı Camisi, cuma namazlarında dolup taşıyor.

Belgrad’ın merkezinde bulunan ve Osmanlı Devleti’nin Belgrad Tapu Defteri’ne 1797-1798 senesinde işlenen Bayraklı Camisi’nin, asıl inşa tarihi tam olarak bilinmiyor. Camiyi Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı yönünde bir rivayet bulunuyor. Bir rivayete göre de cami, Viyana kuşatmasından sonra Sultan II. Süleyman zamanında 1690’da inşa edilmiş.

Caminin adındaki “Bayraklı” sözcüğünün, zamanında Belgrad’daki diğer camilerle aynı anda ibadete başlamasını sağlamak için minaresinde sinyal olarak kullanılan bayraktan geldiği anlatılıyor.

Tek minareli ve duvar kalınlığı 1,3 metre olan cami, 1718-1739 yılları arasında Katolik Kilisesi’ne dönüştürülmüş. Yapının kiliseden tekrar camiye ne zaman dönüştürüldüğü ise tam olarak bilinmiyor.

1941-1944’teki Alman hava saldırılarında büyük zarar gördüğü anlatılan caminin birçok kez tadilattan geçmesi orijinal mimari ve karakteristik özelliklerinin kısmen zarar görmesine yol açmış.

“Paha biçilemeyecek değerde bir cami”

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Ali Rıza Çolak, Bayraklı Camisi’nin Osmanlı Devleti’nin Belgrad’da inşa ettiği ilk yapı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bayraklı Camisi paha biçilmeyecek değerdedir. Camide düzenli olarak namaz kılınıyor. Özellikle cuma günlerinde çok kalabalık oluyor. Bayraklı Camisi sadece sembolik bir cami değildir. Fonksiyonel olarak da vakit namazlarının kılındığı bir camidir. Minareli cami olarak Belgrad’da tek ibadethanedir. Fakat Müslüman nüfusun artmasıyla yeni mescitler de açılıyor. Yaklaşık 60 bin Müslümanın yaşadığı bölgede, herhangi bir tehdit unsuru da bulunmuyor.”

Bayraklı Camisi İmamı Saffet Resülbegoviç, AA muhabirine daha önce yaptığı açıklamada, Belgrad Müslümanlarının inançlarını özgürce yaşadıklarını ve Bayraklı Camisi yanında her belediyede en az bir mescit bulunduğunu söylemişti.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.