1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ortaklık Yapmanın 20 Altın Kuralı!

Ortaklık çok zor zanaat. Bunu herkes bilir. Ve hatta o kadar çok sayıda mükerrer hata görülüyor ki ortaklık kültürü ile ilgili, ortak olmayı düşünen insanların ortaklık kültürünü yaşamış ve sindirmiş deneyimli kişilerin kapısını çalmasında büyük fayda var.

Hem ailesi ile hem de dışarıdan birisi ile ortaklık yapmış biri olarak bu haddi kendimde buldum ve madde madde ortaklık nasıl yapılır, nasıl yapılmaz yazısı kaleme almaya çalıştım.

Başlıktaki cümleyi hiçbir zaman kullanmamak için, şirketten, müşteriden, aileden, iş fikrinden, gelir modelinden.. yani her şeyden daha önemli olan bu konuya kulak verin.

  1. Asla ve asla aynı iş kolunda uzmanlaşmış olduğunuz biriyle ortaklık yapmayın. Aynı okuldan, bölümden mezun biriyle –mecbur değilseniz- ortaklık etmeyin.
  2. İşe sadece parasını koyan bir sermayedar ortak borç veren densiz gibidir, ya düğünde ister ya bayramda misali tam işler büyüyecekken canınızı sıkar. Ayrıca işe katkısı da sadece banknotlarla sınırlıdır.
  3. Ortağınızla çok içli dışlı olmayın, sırılsıklam aşıklar bile bir süre sonra sıkılıyorken iki bıyıklı adamın birbirine yıllarca sevgi ve şefkat ile yaklaşmasını beklemenin sözlükteki karşılığı romantizm olmalı!
  4. Ailelerinizi çok görüştürmeyin, ev oturmasına gitmeyin, hele eşleri hiç görüştürmeyin! (Bunu aynı kişiyle 50 yıl ortaklık yapmış bir duayenden dinledim, kesin çalışır!)
  5. Diyelim parayı buldunuz, şöyle cilalı bir arabanın zamanıdır dediniz. Aynı renk, aynı model, aynı özelliklerde alın. Şeytan azapta gerek!
  6. Haftada bir yemeğe çıkın ve birbirinize içinizde ne varsa kusun, o masada konuşun ve rahatlayın. Ortağınızda içinizde tuttuğunuz her bir kızgınlık, o ortaklıkları bitiren Ortaklık Canavarına atılan bir yiyecek parçasıdır.
  7. Mutlaka farklı konularda uzmanlaşmış olun, hatta uzmanlıkta ortak paydanız sıfıra yakın olsun.
  8. Biriniz finansı devraldıysa ve artık ortaksanız ara ara fikir alışverişinin dışında işine müdahale etmeyin. Eğer yanlış yapıyorsa bunu işine karışarak düzeltmeniz zor, hata sizin, yanlış ortak seçmişsiniz.. (Ama konu çok büyük değilse konuşularak halledilebilir)
  9. Paranın azı ve paranın çoğu ortaklıkları bitirir. O yüzden beklentileri en baştan belirleyin, örneğin şirket 1 milyon $ kazandığında ortaklardan biri kazancını sermayeyi arttırmakla ve şirketi büyütmekte kullanırsa ve diğer ortak bir Aston Martin alırsa yandı gülüm keten helva.
  10. Ortağınızla ilgili kusurları görmezden gelmeye çalışın, ona odaklanırsanız her şeyi kötü gelir gözünüze, unutmayın eşiniz de anneniz kadar iyi pilaki yapamıyor!
  11. Üsluptan çok konuya odaklanın konuşurken. Bazen saçma sapan bir konu sırf ortağın içinde biriktirdiklerinden dolayı çok büyüyebiliyor. Kendinizi mahkeme koridorlarında farklı duvarlara yaslanmış şekilde bulmadan önce karşınızdakinin anlattıklarına ve kendinizin de üslubuna dikkat edin.
  12. Ortak olacağınız kişinin 7, 17, 27 yaşlarına bir bakın. Geçmişine bir bakın, önceki projelerine bir bakın. Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz, unutmayın, zamanla düzelir demeyin. Zamanla hiçbir şey düzelmiyor.
  13. Kendi işinizde mükemmel biri olabilirsiniz, şirketiniz mükemmel olabilir ama eğer ortaklar olarak uyumsuzsanız şimdiden bir bidon benzinle şirketi yakın, nasılsa ileride daha kötüsü olacak.
  14. Çalışanların, müşterilerin, arkadaşların, eşlerin dolduruşuna asla gelmeyin. Ortağınız hakkında 3. Bir şahıs ne derse desin “Benim ortağım öyle şey yapmaz” deyip konuyu kapatın, sonra gidip bakın bakalım ortağınız öyle şey yapmış mı, yapmamış mı?
  15. Ortaklığın kurulmasına karar verdiyseniz ve sağlıklı yürüyeceğine ikna olduysanız kulaklarınıza bir pamuk tıkayın ve kimseyi dinlemeyin. Herkes vesvese verecek, “senin ortak da tatillerde geziyor valla..” diyecek boş adam çok neticede.
  16. Her şeyi sözleşmeyle netleştirin, en baştan oturun konuşun. Kavganızı en başta yapın.
  17. Ortağınızın bir karakter ya da iş ahlakı hatasını gördüğünüzde o ortaklığı gözden geçirin ve kısa sürede bitirmeye çalışın.
  18. Ortaklığı bitirmeye karar verirseniz oturup her şeyiyle konuşup bölüşüp masadan öyle kalkın, iş sakıza dönmesin. Sonraki iş hayatınızda da karnınızda hep bir ağrıyla dolaşırsınız.
  19. Aile içi ortaklıklarda ortağınız ister dedeniz olsun, ister torununuz, o artık sizin ortağınız hiçbir zaman aile içi hiyerarşiyi şirkete taşımayın. Şirket hiyerarşisi aile hiyerarşisine paralel olabilir ama sırf kişi ailede ortağından yaşça büyük diye de şirket hiyerarşisinde daha yüksekte olamaz.
  20. Son kural, mümkünse ortak olmayın J Değilse, en azından 30 yaşından önce ortak olmayın, ya da olun da görün!

Kaynak: http://www.omerekinci.com

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.