1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Nüsa Uğur: Konut Sektöründe Yeni Ufuklar!

Dünyada hâlâ sürmekte olan ekonomik kriz endişesi, daha dikkatli olmamızı gerektiriyor. Ayrıca son günlerde gayrimenkul yatırım ortaklıkları gayrimenkullerini teminat göstererek halka arza başladılar

Hatırlayacaksınız, geçen hafta BDDK Başkanı Tevfik Bilgin “Konut kredilerinin sağlıklı büyümesini sağlamak bizim görevimiz” dedi ve ardından banka bazında takip edilen konut kredileriyle ilgili bazı usulsüz işlemler tespit ettiklerini açıkladı. Açıklamadaki hedeflerden biri de bankaların yanısıra konut kredilerini hazırlayan gayrimenkul değerleme şirketleriydi. BDDK’nın Ocak ayında uygulamaya koyduğu tebliğ uyarınca kredi oranlarında düzenleme yapıldı. Gayrimenkul değerleme uzmanlarının hazırlayacağı ekspertiz raporundaki değerin yüzde 75’inin kredi olarak kullanılabileceği bu tebliğde açıkça belirtildi. Bu tebliğin bir nedeni var şüphesiz. Dünyada hâlâ sürmekte olan ekonomik kriz endişesi, daha dikkatli olmamızı gerektiriyor. Ayrıca son günlerde gayrimenkul yatırım ortaklıkları gayrimenkullerini teminat göstererek halka arza başladılar. Yani bundan sonra İMKB’de işlem gören gayrimenkuller olacak. Seçimden sonraki gelişmeleri şimdiden görebilmek mümkün. Konut satışlarını artırabilmek için Mortgage’ı güçlendirecek yeni yasalar çıkacak. Yani Mortgage sözcüğünün anlam karşılığındaki gibi “mezara kadar öde” kredilerini sağlayacak yeni konut finansmanı sistemi devreye sokulacak. Bu yüzden bankaların ve gayrimenkul değerleme şirketlerinin çok dikkatli ve titiz çalışmaları gerek. Bunun için de özellikle bankaların ilgili birimlerinde SPK’dan lisanslı değerleme uzmanlarının istihdam edilmesi önemli. Nitekim bazı gayrimenkul değerleme şirketleri de bankaların raporlar konusundaki baskılarından şikâyetçi. Tüm bunlar BDDK Başkanının açıklamalarının yerinde olduğuna işaret ediyor. Bir diğer nokta Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin ekspertiz raporları ile ilgili bilgi bankası oluşturması, yani arşiv sistemi kurması ihtiyaç olarak ortada durmakta. Ekspertiz raporlarının karşılaştırmalı kontrolü ile sorunların önü alınabilir. Sonuçta, konut finansmanı sisteminin doğru bir şekilde işlemesi herkesin lehine. Gelelim bu haftaki sorularımıza;

Ahmet Şendir/İstanbul Konut kredisinin zamanında ödemediğim takdirde, kredi kullandığım banka evimi alır mı?

Konut kredileri ile ilgili 5582 sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanuna göre bankalar, aktedilen sözleşmeyle geri ödemelerin yapılmaması halinde kalan borcun tümünü talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak birbirini izleyen iki ödemede yapılmaması halinde kullanılabilir. Bu durum 5 iş günü içerisinde borçluya, iadeli taahhütlü posta yoluyla bildirilir. Ödeme gücünüze uygun kredi kullandığınızda ve gerekli ödemeleri bankaya yaptığınız takdirde bir sorun olmaz, aksi takdirde banka yasal yollara başvurur.

Seher Kale/İstanbul Başbakanımız yeni evlenenlere 0 faizli 25 yıl vadeli ev sözü verdi bu konu hakkında sizden bilgi rica ediyorum. Gerçekten bu şekilde ev verilecek mi ya da ne zaman başlayacak? Ben de yeni evleneceğim ve bu yüzden konuyla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorum.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın böyle bir seçim vaadi var, umut ediyorum ki gerçekleşir. Bu projenin TOKİ tarafından uygulanması programlanıyor. Yeni evlenenlerin konut ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 0 faizli ve sizin de bildiğiniz üzere 25 yıl vadeli kredilerle. Ancak bir bilgi daha aktarayım size, en azından evlenmek için seçim sonrasını beklemeyecekseniz faydalı olur. Geçen haftaki yazımızda da belirtmiştik, bankalar artık 30 yıla kadar varan vadelerle konut kredileri vermekte. Örneğin Şekerbank yurt dışından konut kredisinde kullanılmak üzere sendikasyon kredisi aldığını ve 30 yıl vade ile konut kredisi vermeye başladığını açıkladı. Konu hakkında detaylı bilgiyi söz konusu bankadan alabilirsiniz.

Sabah Emlak/Nüsa Uğur

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da 35 Bin Binada İnceleme: 15 Bini Riskli Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul isimli projesini tanıttı, megakentte 35 …