1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Muş Bulanık Depremi: Yığma Taş ve Kerpiç Binalarda Hasar Olabilir!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Kalafat, 5.0 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Bulanık bölgesinin birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını, ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olmasının beklenmediğini açıkladı

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, 5.0 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Bulanık bölgesinin birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını, ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olmasının beklenmediğini bildirdi.

Kalafat, yerel saat ile 13.35’de Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Sultanlı köyünde aletsel büyüklüğü 5.0 olan orta şiddette bir deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin sığ odaklı (5 kilometre) olup Muş ve yakın ilçelerinde, Erzurum ve Ağrı’da hissedildiğini belirtti.

Bölgede bulunan binaların yüzde 1-2’sinde hafif ve orta hasar meydana gelmesinin muhtemel olduğunu belirten Kalafat, ”Türkiye deprem bölgeleri haritası kapsamında Bulanık bölgesi birinci Derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olması beklenmemektedir” dedi.

Muş ve yakın çevresinin Kuzey Anadolu Fayı’nın doğu kesiminde yer aldığını, genel olarak bölgede çok sık aralıklarla olmasa da tahripkar depremler meydana geldiğini anlatan Kalafat, bunlara örnek olarak 7 Mart 1966’da 5.6 moment büyüklüğündeki Varto-Hınıs, 19 Ağustos 1966’da 6.0 moment büyüklüğündeki Varto, 24 Kasım 1976’da 6.3 moment büyüklüğündeki Çaldıran ve 27 Mart 1982’de 5.7 moment büyüklüğündeki Bulanık-Varto depremlerinin verilebileceğini bildirdi.

Geçen yıl şubat ayında olan ve yerel büyüklüğü 4.2-4.7 arasında değişen depremlerin bölgede tedirginlik yarattığına işaret eden Kalafat, şunları kaydetti:

”Bölgedeki yapı stoku da dikkate alındığında orta büyüklükteki depremler, özellikle kaynağa yakın köyler ve yığma taş ile kerpiç binalarda hasara, kısmen de olsa yıkıma, yaralanma ve can kaybına neden olabilirler. Bu büyüklükte bir depremden sonra yerel büyüklüğü yaklaşık 4.0 civarında artçıların olması beklenmelidir. Bu ise özellikle hasar görmüş yığma kerpiç binalarda hasarın artmasına, bazen yıkıma neden olabilir. Bu yüzden yörede yaşayan vatandaşlarımızın tedbirli ve bilinçli olması gerekmektedir.”

Kalafat, depremden sonraki süreçte bölgede hafif şiddette 4 artçı deprem meydana geldiğini de bildirdi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kalafat: Deprem Karada Olsaydı Can Kaybı Olurdu

Dün Bozcaada açıklarında meydana gelen 6.2’lik deprem ile ilgili UDİM Müdürü Doğan Kalafat, “Deprem karada …