1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Meke Gölü’nün Tek Umudu 2015!

Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan, görünümü nedeniyle ”dünyanın nazar boncuğu” olarak adlandırılan ve son yıllarda yok olmaya yüz tutan Meke Gölü’nün, 2015 yılında Hotamış Göleti’nin su tutmaya başlaması ile eski günlerine kavuşacağı belirtildi.

meke-golunun-tek-umudu-2015

Volkanik patlama sonucu 5 milyon yıl önce meydana gelen kraterin zamanla suyla dolmasıyla oluşan Meke Gölü, yakın zamana kadar büyüleyici manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakıyordu.

Bundan 10 yıl öncesine kadar çok sayıda kuş türünün konakladığı Meke Gölü, son zamanlarda su seviyesinin düşmesiyle sessizliğe büründü. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin kamp yapıp yüzdüğü göl, son yıllarda en yalnız ve çaresiz günlerini yaşıyor.

Devam eden Mavi Tünel Projesi kapsamında Apa Barajı’ndan getirilecek suyla Hotamış beldesindeki eski sazlık ve göl alanına yapılacak Hotamış Göleti, Meke için umut vadediyor.

– Bilinçsiz tarımsal sulama

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınma, yağışların azalması ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden gölün her geçen yıl daha kötüye gittiğini söyledi. Kışın yağmur ve kar suyu ile az da olsa canlanan gölün, yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle kuruma noktasına geldiğini vurgulayan Mugayıtoğlu, yerli ve yabancı turistlerin bölgeyi ziyaretlerinde karşılaştıkları manzara nedeniyle üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Meke Gölü’nün en önemli beslenme kaynağının yeraltı suları olduğunu, ancak Karapınar’daki sulu tarım nedeniyle yeraltı sularının düştüğünü aktaran Mugayıtoğlu, şunları kaydetti:

“Bölgede genellikle çok su isteyen bitkiler yetiştiriliyor. Vatandaşımızgeçim derdinde. Hangisinden verim alınıyorsa onu ekecek. Onlara ‘sulu tarım yapmayın’ diyemeyiz, ancak umutsuz da değiliz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan projelerle Hotamış Göleti’nde 2015 yılında su toplanması planlanıyor. Gölet, yer altı sularını beslerse Meke Gölü tekrar eski halini alabilir.”

– Meke-İvriz turizm yolu oluşturulmalı

Mugayıtoğlu, Meke Gölü’nün canlılığını yitirmesiyle birlikte ilçeye gelen turist sayısının azaldığını, bölgenin turizm potansiyelinin canlandırılması için yeni projeler hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Tur şirketlerinin Antalya’dan Konya ve Aksaray’ı kullanarak Nevşehir’e geçen turistlerin programlarını Karapınar ve tarihi kaya kabartmalarının bulunduğu İvriz köyü üzerinden yapmalarının, bölgeyi hareketlendireceğine dikkati çeken Mugayıtoğlu, Meke-İvriz turizm yolu oluşturulabileceğine işaret etti.

Mugayıtoğlu, Meke Gölü’nde turistlerin daha fazla kalmaları için projeler geliştirdiklerini, ancak 1. derece sit alanı olmasının ellerini bağladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ağaoğlu’nun Kredi Notu Yükseldi

Geçtiğimiz günlerde Ağaoğlu Şirketler Grubu için yatırım yapılabilir notu veren Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Ağaoğlu …