1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Matbu Kira Kontratları Günün İhtiyaçlarına Cevap Vermiyor!

Posta Gazetesi köşe yazarı ve hukuk danışmanı Tamer Heper, kiracı ile ev sahibi arasında yapılan matbu sözleşmelerin ihtiyaca cevap vermekten uzak olduğunu, elle yapılan sözleşmenin daha sağlıklı olduğunu söyledi

Bir işyeri kiraladım. Ev sahibi ile sözleşme imzaladık ancak imzaladığımız sözleşme öyle eskiden beri bildiğimiz dört sayfalık standart sözleşmelerden değil. Ev sahibi dosya kağıdına yazmış bizde imzaladık. Bu geçerli mi? • E. P.

Bana sorarsanız ev sahibiniz doğrusunu yapmış. Sizin sözünü ettiğiniz o kırtasiyecilerde satılan sözleşmeler şart değil. Hatta ben bir avukat olarak tavsiye bile etmiyorum. Ne için tavsiye etmediğimi birazdan anlatacağım. Önce sözleşmeler hakkında bir iki cümle kurayım. En az iki kişi bir konuda anlaştıklarını belgelemek için bunu bir kağıda yazar, altını imzalar, işte bu bir sözleşmedir.

Bu sözleşmenin özel bir kağıda basılı olması şart değildir (Kanunda şekle bağlı sözleşmeler, örneğin noterde yapılması şart olan sözleşmeler hariç). Düz beyaz bir kağıda örneğin dosya kağıdına yazılır altı imzalanır, iş biter. Doğrusu da budur. Ancak bizler yıllar yılı şu basılı, üzerinde “Kira kontratosu” yazan kira sözleşmelerine o kadar alışmışız ki, artık vazgeçemiyoruz. O sözleşmelerin ikinci sayfasında 14 madde yazılmış hazırdır. Oysa bu 14 madde orada yersizdir. Zira bu maddeler zaten kanun hükmüdür. Ayrıca o maddeler içinde 3. Madde var ki kiraya verenlerin bulunmasını hiç istemediği bir maddedir. Bu madde kiracıya, kiralarını bir başkasına devir hakkı tanımaktadır. Oysa kiraya verenler bunu hiç istemez. Dolayısı ile yarardan çok zarar getirici bir haldedir. Neticeten, düz beyaz kağıda yazılı kira sözleşmesi hiç mahzurlu değildir, tam tersine olması gerekendir. Yeter ki maddeler sizin de kabul edeceğiniz maddeler olsun.

Süresi yok
Binalarda balkon kapatmanın yasak olduğunu biliyorum. Peki kapatanlar için ne yapılır? Dava açmak gerekiyor ise süresi nedir? Belediyeye başvurduk ilgilenmedi. Belediyenin görevi değimli? H. I.

Evet binalarda balkon kapatmak yasak. Balkon kapatanlara ne yapılacağı biraz da sorunun içinde var. Mecburi olmamasına rağmen önce kapatmaya son verilmesi yani eski hale getirilmesi konusunda uyanda bulunulabilir. Buna uyulmadığı takdirde de yapılacak şey sulh hukuk mahkemesinde dava açmaktır. Davada binanın projesi incelenir, balkonların projede açık olduğu görüldüğü takdirde mahkemece projeye uygun hale getirilmesine yani balkonun açılmasına karar verilir. Bu davayı açmanın süresi yoktur, balkon kapalı olduğu sürece her zaman bu dava açılabilir. Belediyeye başvurdunuz ilgilenmedi. Peki sorarım belediye neyinizle ilgilendi? Bunca senelik hayatım boyunca belediyeden bir yarar gördüğümü hatırlamıyorum. Ayrım yapmadan söylüyorum, seçim dönemleri dışında belediyenin varlığını hissettiniz mi? Benim gördüğüm boz kaldıranı, aynı taşlarla yap kaldıranı. Siz gene işinizi mahkeme ile halledeceksiniz.

Tamer Heper/Posta

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Araştırma: Kiralık Konut Fiyatlarındaki Gerileme Eğilimi 5. Aya Taşındı

Türkiye genelinde reel kira fiyatlarının beş aydır düştüğü belirlenirken, kira endeksinin bir ayda yüzde 5,1 …