1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kozlu’daki Ölümlerden Kim Sorumlu: Bakanlıklar mı, Star İnşaat mı?

Sekiz maden işçisinin hayatını kaybettiği Kozlu’da bir heyetle birlikte incelemelerde bulunan İstanbul Bağımsız Milletvekili Tüzel, Sayıştay raporundaki uyarılara rağmen şirkete göz göre göre izin verildiğini söyledi.

kozludaki-olumlerden-kim-sorumlu-bakanliklar-mi-star-insaat-mi

BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın da yer aldığı heyetle yaptığı çalışma sonrasında Tüzel, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e “Bakanlığınız mı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı mı, Star İnşaat firması mı? Yoksa hepsi birlikte mi sorumludur?” diye sordu.

HAYATİ RİSK

Tüzel, “TTK’nın Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 2010 ve 2011’de yapılan tüm resmi denetimlerde ‘hayati risk’ tespit edildiği” bilgilerinin olduğunu ifade etti. Sayıştay müfettişlerinin 2001 yılında TBMM KİT Komisyonu’na gönderdikleri raporlarda, “ihaleyi kazanan firmanın bir inşaat firması olduğuna” dikkat çeken Tüzel, Star İnşaat Şirketi’nin bugüne kadar herhangi bir kömür madeninde taş içi galeri açma faaliyetinde bulunmadığını kaydetti. Tüzel, işçilerin bile bile ölüme gönderilmesinden kimin sorumlu olduğunun açıklanması gerektiğini ifade etti.

SAYIŞTAY RAPORU

TTK’nın Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 2010 ve 2011’de yapılan tüm resmi denetimlerde ‘hayati risk’ tespit etmişti. Sayıştay müfettişlerinin TBMM KİT Komisyonu’na gönderdikleri raporlarda, “Vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verilmişti. 2011 yılında Sayıştay tarafından düzenlenen raporda, ihaleyi kazanan firmanın bir inşaat firması olduğuna dikkat çekilmişti. İşi alan Star İnşaat Şirketi’nin bugüne kadar herhangi bir kömür madeninde taş içi galeri açma faaliyetinde bulunmadığının bilindiği vurgulanan raporda şu ifadeler yer almıştı: “Kömür havzasının yüksek oranlarda metan gazı içerdiği, ocakların derinleşmesi ile gaz içeriklerinin arttığı bu şartlarda faaliyet göstermenin tek koşulunun ise iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin kurallar ve hükümlere titizlikle uyulmasının olduğu aşikârdır. Düzenlenen rapor ve tutanaklardan firmanın iş güvenliğine yönelik alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet göstermediği, bu arada vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir.”

(Ankara/EVRENSEL)

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ekonominin Lokomotifi İnşaat Sektörü Ne Durumda?

İnşaat sektörü, yarattığı katma değer ve istihdam imkânlarıyla ekonomiye önemli katkı sağlıyor. Yazımızda ekonominin lokomotifi …