1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konutta KDV Sorunu Bitsin!

İnşaat sektörünün temsilcileri, KDV ile ilgili belirsizliğin bir an önce bitmesini istiyor…

inşaat sektörü, kdv

İnşaattaki KDV sisteminin değiştirilmesi ve lüks kavramına göre vergilendirme getirilmesine, konut üreticisi firmaların sahiplerinin bazıları karşı çıkarken, bazıları ise belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini belirtiyor. 150 metrekarenin altındaki konutların lüks sayılmamasını isteyen patronlar, “Daha çok dargelirlinin aldığı küçük metrekareli evlerin vergisi düşük olmalı” derken; bazı üreticiler ise, “Vergi oranları bölgelere göre belirlenmeli” görüşünde. TAKVİM’in ulaştığı konut üreticilerinin bu konudaki görüşleri şöyle:

SİSTEM SÜRSÜN
Ziya Yılmaz (DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı):
KDV uygulaması şu anki sistemle devam etmeli. Eğer bu olmayacaksa, tamamen kaldırılsın. Bürokrasiyi azaltalım derken, şimdi bu konuda daha çok bürokrasi ortaya çıkacak. Fatura aldığımız yerleri incelemekle uğraşıyoruz. 150 metrekare üstü ev alanlar yüksek vergiyi zaten verebilecek durumda. Sektörde tatlı bir rekabet sürüyor ve çok güzel projeler üretiliyor. Bunun önü kesilmesin. Sayın Bakan Erdoğan Bayraktar sektörü bilen bir büyüğümüz ve onun Bakan olması şans.

ADALET OLSUN
Nazmi Durbakayım (Teknik Yapı ve İNDER Başkanı):
Biz adaletsizliğin ve belirsizliğin bitmesini istiyoruz. Yeni yasa adaletsizliği ortadan kaldırmalı. Lüks yerlerdeki KDV elbette yüksek olmalı. Orta sıfın aldığı evlerde vergi desteği şart. İstanbul’da 2+1 eve verdiğiniz parayla, başka bir şehirde 4+1 ev alabilirsiniz. Vergi baremleri bölgelere göre değişmeli. İstanbul’da olan cezalandırılmamalı. Adil bir dağılım yapılmalı, hem üretici hem vatandaş hem de devletin kazanacağı bir sistem olmalı. Bu konuda raporlarımızı sunduk.

ALACAKLAR ÖDENMELİ
Süleyman Varlıbaş (Varyap Yönetim Kurulu Başkanı):
KDV uygulamasının eskisi gibi devam etmesi gerekiyor. Bizim satışlarımızın çoğunu 150 metrekarenin altındaki konutlar oluşturuyor. Buna KDV eklersek müşteri alamaz, satıcı satamaz. Maliye de ‘KDV alacağım’ diye bekler durur. Bana göre KDV’yi küçük konutlarda artırmamak lazım. Konutun pahalı olması lükslük değildir. İnsanın ihtiyacından fazlası lükstür.

Halit Dumankaya (Dumankaya İnşaat Başkanı): Değer ve metrekare orantısı işin içine girerse Maliye’yle anlaşamayız. Siz en iyisi KDV’yi kaldırın da siz de rahat edin, biz de… En küçük müteahhidin bile 50 bin TL KDV alacağı var. İadeleri 3 senede almamız gerekirken, bu 4 seneyi buluyor, hatta geçiyor. Maliye, borcumuza karşılık hemen faiz işletiyor. Bu adaletsizlik. Dolandırıcı ile dürüst çalışanı ayırmak lazım.

SATIŞLAR DURMASIN
Sektörün diğer temsilcileri de bu konuda daha önce yaptıkları açıklamalarda görüşlerini şöyle dile getirmişlerdi:

Mehmet Babacan (Babacan İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı): Konutta KDV artışının yüzde 5’in üzerine çıkmaması gerekir. Yüzde 5’i geçerse, bizim satışlarımızın önü kesilir.

Altan Elmas (Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): KDV artışı olacaksa bu 5 yıllık süreye yayılmalı. Eğer tapu harcı ve KDV yükselirse inşaat donar.

Avni Çelik (SİNPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı): KDV oranlarının yükseltilmesi, kayıtdışılığı tekrar artırabilir. Türk halkının yüzde 95’i hayatında bir defa konut sahibi olabiliyor. Böyle bir ürünün KDV oranlarını belirlerken tüm kriterler göz önüne alınmalı.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İMKON YK Üyesi Avcıl: İnşaatta Denetim İçin Müteahhitler Odası Kurulmalı

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) YK Üyesi Avcıl, depremlerde ilk olarak müteahhitlerin suçlandığını, inşaatlarda denetim …