1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konutlarda Bulunması Zorunlu Piyesler ve En Az Ölçüleri

1 oda
1 yatak odası veya yatak nisi
1 mutfak veya yemek pisirme yeri
1 banyo veya yıkanma yeri
1 wc bulunacaktır. Yıkanma yeri ile wc bir arada olabilir. Bu durumda alanı (3.60)m2den az olamaz.

Piyesler:
Darkenarı Alanı
En az l oda 3.00 m. l2.00m2
Yatak ve çalısma odaları 2.40 m. 8.00 m2
Yatak nisi l.50 m. 3.30 m2
Mutfak veya yemek pisirme yerleri l.50 m. 3.30 m2
Banyo veya yıkanma yerleri l.20 m. 3.00 m2
Wc. l.00 m. 1.20 m2
Antre, koridor vs. iç geçitler l.10 m. 1.32 m2
ölçüsünden daha küçük yapılamaz.

Yemek nisleri dar kenarı 3.00 m. ve alanı 12.00 m2 olan bir odaya açılacaktır. Yemek pisirme yerleri veya açık olarak düzenlenecek mutfaklar hava ve duman bacaları ile irtibatlı olmak sartı ile düzenlenebilir. Tüm piyeslerde tefris yapılması zorunludur. Antre, soyunma yeri, sandık odası veya kiler gibi mekanlar oda sayılmazlar.

İş yerlerinde bulunması gereken piyesler ve en az ölçüleri:
A. Alanı 20.00 m2’den büyük dükkânlarda en az bir adet wc ve lavabo yeri bulunması zorunludur. 20 m2’nin altında ve her üç dükkâna bir ortak wc ve lavabo olusturulması halinde dükkânlarda ayrı ayrı wc aranmaz.

Alanı 500 m2’den daha büyük dükkânlarda yeterli sayıda olmak üzere bay ve bayanlar için ayrı ayrı en az birer adet wc ve lavabo yeri ile özürlüler için en az bir adet wc yeri ayrılması sarttır.

B. 4 bagımsız bürosu olan ve normal kat alanı (150,00) m²yi geçen büro katları için bay ve bayan ayrı olmak üzere birer adet wc ve lavabo yeri ile özürlüler için wc ayrılması zorunludur.

C. Dükkân ve büroların dar kenarı (2,00) m.’den az olmamak üzere alanı (6.00) m²’den az olamaz.

D. Özellik arz eden binalarda bu yönetmeligin kendileri için belirtilen hükümleri geçerlidir.
Resmi ve umumi binalarda ihtiyaca göre her katta bay ve bayan ayrı ayrı olmak ve bunlardan en az %50’si kadarı alaturka olarak
tertiplenmek sartıyla wc ve lavabo yeri bırakılması zorunludur.

Ayrıca, her katta bedensel engelliler için kolayca ulasılabilecek sekilde en az (1.50×1.50) m. ebadında wc ve lavabo yeri bırakılacaktır. Bu wc mahallinin kapısı esiksiz ve dısa açılacak sekilde yapılacak ve kapı kanadı genisligi en az (0.95) m. olacaktır.

Resmi ve umumi binalarda koridor genisligi en az (2.00) m. olup koridor uzunlugu (20.00) m.’yi geçtigi takdirde genislik en az (2.50) m. olacaktır.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.