1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kentsel Dönüşüm Amacına Hizmet Edemiyor

Kentsel dönüşümde yanlış uygulamalar daha büyük sorunları beraberinde getirebilir.

kentsel-donusum-amacina-hizmet-edemiyor

Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte riskli binalar yıkılarak yerine çok katlı yeni binalar yapılırken, şehir planlamasının yapılmaması beraberinde yeni sorunları da getiriyor.

Deprem kuşağında bulunan ülkemizde bina yıkılma risklerini azaltmak için çıkartılan bir kanun olan Kentsel Dönüşüm’le ilgili olarak başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte çalışmalara başlandı. Ancak konunun uzmanları, kentsel dönüşümün anlamına uygun bir şekilde yürütülmediğine dikkat çekerek, iyi bir planlama yapılmadığı takdirde beraberinde farklı sorunları da getireceğine dikkat çekiyor.

Dünyanın lider gayrimenkul danışmanlık firmalarından Century 21 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Önder Uzel, kentsel dönüşümle ilgili çıkarılan kanunun bu haliyle oldukça yetersiz kaldığına dikkat çekerek, “Çıkarılan kentsel dönüşüm yasasının yetersiz olması, aynı alanda nüfus yoğunluğunun daha da artması, trafik ve altyapı problemleri gibi farklı problemlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır” dedi . Uzel, kentsel dönüşümün beraberinde getirdiği sorunlarla ilgili şöyle konuştu: “Özel sektör elbette kar elde etme mantığı ile hareket eder. Devletin kentsel dönüşümde hiç bir alt yapı planlaması yapmaması, şehirlerimizi bir süre sonra yaşanamayacak hale getirecektir. Zira, her yıkılan binanın yerine en az iki misli büyüklüğünde binalar yapılıyor. Bu da kentlerin yoğun arterlerini yaşanmaz hale getirmeye başladı. Kentsel dönüşümün yapıldığı alanlara hiçbir alt yapı yatırımı yapılmadığı gibi aynı yollar, kavşaklar, kaldırımlar ve aynı sayıda otoparklar servis vermeye devam ediyor. Neredeyse bu bölgelerde rüzgar bile esmezken, güneş bile kısıtlı saatlerde görülebiliyor.”

Devlet şehir planlaması yapmalı

Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğü İstanbul’un Kadıköy yakasında bazı bölgelerin şimdiden yaşanılmaz hale geldiğinin altını çizen Uzel, “Kentsel dönüşümün yapıldığı bu bölgede yıllardır toplu taşıma adına hiçbir yatırım yapılmıyor. Kadıköy yakasının kuzey ve güney arterlerini birbirine bağlayan yollar neredeyse kilit olmuş durumda. Sokaklar tek yön haline getirilerek geçici çözümler üretiliyor. Bu da zaman ve yakıt israfına yol açıyor” diye konuştu. Kentsel dönüşümün yoğun olduğu bölgelerde devlet tarafından şehir planlamasının acil bir şekilde sisteme sokulması gerektiğine dikkat çeken Uzel, bu bölgelerde nüfus yoğunluğunun artmasının önüne geçilmesi ve gerekli alt yapı önlemlerinin alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Kentsel dönüşüm önemli bir adım

Century 21 Yönetim Kurulu Başkanı Önder Uzel, kentsel dönüşüm yasasıyla devletin son derece önemli bir adım attığını ifade ederek şunları söyledi: “Ülkemizde 1960-1990 arası yapılan binaların neredeyse tamamı bugünün standartlarına göre risk taşıyan binalar. Kullanılan demir ve beton kalitesi belli değil, statik özellikleri, yetersiz, temelleri suya dayanıklı değil, çatı yapıları ağır. Ciddi bir kısmı ilk depremde neredeyse çökecek durumdalar. Bu nedenle devlet 6306 numaralı kanunla riskli, eski, ekonomik ömrünü tamamlamış durumdaki binaların devletin sağlamış olduğu kredi, kira yardımı, belediye harcı, vergi avantajları ile cazip hale getirerek yeniden yapılmasının önünü açmıştır. Devletin atmış olduğu bu adım son derece önemlidir, ancak iyi bir şehir planlamasıyla olası sorunların önüne mutlaka geçilmelidir.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ev Kiraları Daha Fazla Düşer Mi? Emlak Uzmanı Değerlendirdi

İlan sitelerine yönelik denetimlerin artırılması ve konut arzını artırıcı uygulamaların ardından kiralarda yaşanan düşüş, gerilemenin …