1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kardeşler Arasında Mirastan Feragat Sözleşmesi Yapılabilir!

PostaGazetesi hukuk köşesi yazarı Tamer Heper, Altı kardeş arasındaki miras konusunda yöneltilen bir soruya cevap vererek mirastan feragatin sözleşmeyle olabileceğini dile getirdi

Altı kardeşiz, bir tek ben bekarım ve annemle babama bakıyorum. Babamın kendi adına bir evi ve bir dükkanı var. Bir gün hep beraber iken babam dükkanın üç kız kardeşe dairenin ise bana ait olacağını söyledi. Kardeşlerimin hepsi peki dedi. Ancak aklım karışık, bunun yeterli olmadığını söyleyenler var. Babamın ölümünden sonra dava açabilirlermiş. Doğru mu? Ne yapmalıyız? • B.U.

Ana veya babanın ölümü ile mirasçıları evlatlarıdır. Evlatları hissesi eşittir. Ancak bazı mirasçılarla birlikte evlatlarının da mirasçılığının bir özelliği var. Eş, evlat ve ana-babanın mirasçı olması halinde onların mirasta dokunulamayan payları vardır. Buna saklı pay (mahfuz hisse) denilir. Ne yaparsanız yapın bu miras payını bertaraf edemezsiniz. Dolayısı ile babanız yasal şekle uyarak vasiyetname yapsa bile bu mahfuz hisseyi bertaraf edemez.

Hayattayken size bağışlasa da bertaraf edemez. Hele hele sözlü bir şekilde beyanı hukuki yönden hiçbir şey ifade etmez. Yani yakınlarınızın söylediği, babanızın ölümünden sonra kardeşler paylarını ister sözü doğru. Babanızın ölümünden sonra “Babamızın hatırına saygı duyarız, onun vasiyeti kabul ederiz; pay istemeyiz” derlerse ne ala. Bizim hukukumuzda sözlü vasiyet ise sıkı şekillere tabi olup anlattığınız şekilde sözlü vasiyet olmaz. Dolayısı ile mirasının tamamını size bağışlaması mümkün değil. Ancak kardeşler ve babanız notere gidip mirastan feragat sözleşmesi yaparsa isteğiniz gerçekleşir. Babanız hayatta iken sözüne “kabul” diyen kardeşlerinizin bu teklife hayır demeyeceğini umarım.

Masrafımı çok olmaz
Üst kat balkonundan daireme su akıyor. Uyanma rağmen yaptırmıyorlar. Hangi mahkemeye müracaat edebilirim. Masrafı çok mu? E.E.

Bugünlerde mahkemeye başvuracaksanız evinizin bulunduğu ilçedeki adliye binasına gidip sulh hukuk mahkemesine başvuracaksınız. Elbette önce bunun için bir dilekçe yazacaksınız. Dilekçede, davacı olarak sizin adınız ve adresiniz, davalı olarak da üst kat komşunuzun adı ve adresi bulunacak. Altında da olayı anlatacaksınız. Bunu bu yakınlarda bulunduğunuz ilçedeki adliyeye verin diyorum zira bugünlerde adliyelerde deprem var. İlçelere dağılmış adliyeler bir binada toplanıyor. Kadıköy yakası Kartal’da yapılan adliyeye taşınacak ancak buna biraz daha zaman var. Fakat Avrupa yakası bugünlerde taşınmaya başladı; bir kısım adliyeler birkaç gün sonra Çağlayan’da çalışmaya başlayacak.

Dolayısı ile vakit geçirirseniz yeni adliyelerdeki sulh hukuk mahkemelerine başvurmanız gerekecek. Masrafa gelince. Dava açarken harç ve tebliğ masrafları 50 TL civarında. Ancak dava sırasında bilirkişi incelemesi gerekir. Bu yaklaşık 300 TL, tapu kayıtlarının posta yolu ile getirtilmesi masrafları ise 10 TL civarında olur. Bunlar yaklaşık masrafınızdır.

Tamer Heper/POSTA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

2019 İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi

Emlak vergisine esas olmak üzere gelecek yıl uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri belirlendi. …