1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İZODER, Dört Hayati Yalıtım Kampanyası Başlattı

İZODER ısı, ses, su ve yangın yalıtımını konu alan Dört Hayati Yalıtım isimli bir kampanya başlattı. Bu kampanya sayesinde yalıtım ile ilgili tasarruf sağlanması hedefleniyor

Isıtma, günümüz insanının en çok enerji harcadığı konuların başında geliyor. Günlük ihtiyaçları karşılarken kullanılan enerjinin büyük kısmı direkt olarak ısıtmaya harcanıyor. Sıcak havalarda kullanılan klimalar soğuyan havalarla birlikte yön değiştirerek çeşitli ısıtma aletleri ile enerjinin kullanıldığı ana mecralar haline geliyor.

Isıtma ile gündeme gelen bir diğer konuda içinde yaşanılan binaların enerjiyi çok daha az ve verimli kullanılması sağlayan izolasyon ve yalıtım kavramı. Çünkü ülkemizde toplam enerjinin yüzde 30’u binalarda tüketiliyor ve her bir binanın, ısınmak ve serinlemek amacıyla tükettiği enerji, Türkiye ekonomisinin önemli yüklerinden birini oluşturuyor. Bu oranın günden güne daha da artması bekleniyor. Öte yandan Türkiye enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke. Enerjiye ödediğimiz paralar tabiki herkesin cebinden çıkıyor. Dolayısıyla yalıtımsız tüm binalara yalıtım yapılması durumunda ülkemizin enerji maliyetlerinden 10 milyar TL tasarruf sağlıyor.

Ülkemizde 18 milyon konutun yüzde 90’nına yakını yalıtımsız. Yalıtımla kışın ısıtma, yazın da soğutma amacıyla harcanan enerjiden ortalama yüzde 50 tasarruf sağlıyoruz. Bu da doğalgaz ve elektrik faturalarını yarı yarıya düşürüyor. Daha da önemlisi ısı yalıtımı yaptırıldığında 3-5 yıl gibi kısa sürede kendini amorti edebiliyor.

Bilinçlenme… Ama ne zaman?
Yalıtım konusunda bir bilinç oluşturmanın zamanı geldi de geçiyor bile… Bu konuda elini taşın altına uzatan kurumlardan biriside İZODER. Başkan Sedat Arıman , bilinç oluşturmanın yanı sıra sektöre ve tüketiciye verilecek desteklerin de devreye sokulması ile olumlu gelişmeler yaşanacağını ileri sürüyor. Ekonomik olarak tüketicinin desteklenmesi, düşük faiz ve ucuz kredi olanağının konut satışlarına yansıyacağını planlayan Başkan Arıman, bu destek ile inşaat ve alt sektörlerinde canlılık ve büyüme kazanacağını savunuyor.

Bu konuda birde kampanya başlatan İZODER , Türkiye’de yalıtım bilincini geliştirmek, yalıtımın ülke ekonomisine ve bireylere sağladığı faydaları anlatmak amacıyla “Dört Hayati Yalıtım” ile yola çıktı. Bu kampanya çerçevesinde birçok önemli proje hayata geçiri liyor.

Karikatürden destek alındı
Türkiye’de ilk kez ‘Havayı Boşa Isıtma’ projesi kapsamında termal görüntüleme sistemlerini kullanılarak, binalardaki ısı kayıpları somut bir şekilde gösterdi lerini belirten Başkan Arıman, “Kadir Çöpdemir ile birlikte belirlenen pilot bölgelerde bina sahipleri ve yöneticileri ile birebir görüştük. Yalıtım yaptırıldığı taktirde faturalardan yüzde 50 tasarruf etmenin mümkün olduğunu anlattık. Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirerek, vatandaşlara yalıtımı anlatabilmek adına bir mizah dergisi çıkardık. İki ayda bir yayımlayarak sektör temsilcilerinin ve tüketicinin yüzünü güldürmeyi amaçlayan dergimiz, Koca Kafalar’ın yaratıcısı Varol Yaşaroğlu’nun önderliğinde Grafi2000 ekibi tarafından hazırlandı. 20 bin tirajlı bu dergide yalıtımla ilgili sorunlar, çözümler ve her türlü konuyu bulmak mümkün. Mizah dergisi 1 yıl boyunca iki ayda bir yayınlanarak, tüm sektöre ve tü keticilere ücretsiz dağıtılacak” diye konuşuyor.

Ayrıca, TEMA Vakfı’nın AB destekli Kaçkar Dağları projesin de bölge halkı nı bilinçlendirmek, yalıtımın ülke ekonomisine ve çevreye katkılarını anlatmak için dahil olduk larını açıklayan Arıman, bölge halkı için eğitimler düzenledik lerini sözlerine ekliyor.

Yalıtım sektörü ciddi bir istihdam kapısı
Başkan Arıman Sözlerini şölye sürdürüyor; “Bildiğiniz gibi, 4 milyar dolarlık yalıtım sektörü şuan 100 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yalıtım sektörü sürekli büyümeye ve gelişmeye açık bir sektör. Bu çalışmaların yanı sıra EKOkredi kampanyası ile enerji verimliliği için ülke çapında “yalıtım” seferberliği başlattık. Proje kapsamında, bir bankanın Türkiye çapındaki 250 şubesinde İZODER yalıtım eğitimi sertifikalı bireysel bankacılık personeli, teknik danışmanlık hizmeti ver iyor.”

Binalarda uygulanması gereken Enerji Performans Yönetmeliği ’nin de önemine dikkat çeken Arıman, bu noktalardaki enerji tüketimlerine daha bütüncül bir yaklaşım ortaya koy duğunu belirtiyor. Çünkü BEP ile ısıtmanın yanı sıra soğutma, havalandırma, aydınlatma, sıcak su temini gibi enerji kullanım alanları ve ısıtma/soğutma sistemleri, aydınlatma armatürleri vb. sistemlerin verimlilikleri dikkate alınıyor.

Her yıl 7 milyar 500 milyon dolar boşa gidiyor

50 yıl sonra havaya savuracak enerjimiz kalmayacak’

Yaşanabilir bir çevre için ısı yalıtımı şart

İnsanlığın son 150 yıl içinde yaptığı ve hala yapmakta olduğu tahribatın sonucu olarak toprak ve su ile birlikte havanın da bileşimi bozuldu. Hızla artan sera gazları çevre ve atmosfer için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Önlem alınmazsa 2020 yılında fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olacak. Türkiye ise enerjiyi savurganca kullanan ülkelerin başında geliyor. Toplam ithalatımızın yaklaşık 5’te biri enerji faturasından kaynaklanıyor. Fosil yakıt tüketiminde ise dünya ülkeleri arasında 13. sırada yer alıyoruz.

Enerji maliyetlerinin her geçen gün arttığı ve kaynakların hızla tükendiği çağımızda enerji tasarrufu olmazsa olmaz bir önlem… Enerji tasarrufunun ilk adım ı ise ısı yalıtımından geçiyor. Türkiye’de kullanılan toplam enerjinin 3’te biri binalarda kullanılıyor. Ve sadece ısı yalıtımı ile binaların ısıtma ve soğutmasından yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün. Binalarda ısı yalıtımı, hem enerji verimliliği ile ülkenin enerji ithalatının azalması hem de karbon emisyonlarının azaltılması konusunda atılacak en büyük ve en önemli adım. Buna rağmen ülkemizdeki 17 milyon konutun yüzde 90’ı yalıtımsız ve bu nedenle her yıl ortalama 7.5 milyar doları havaya savuru luyor.

Isı yalıtımının sadece soğuk bölgelerde soğuğa karşı alınacak önlemleri kapsadığı önyargısı nın son derece yanlış bir kanat olduğunu altını çizen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu ise küçük değişikliklerle kullanılan enerji kaybının çok azalabileceğinin altını çiziyor.

Bugün Avrupa ülkelerinde kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketimi Türkiye’nin tam 13 katı kadar olduğunu belirten Ulu, 70 milyonluk ülkede ısı yalıtımı pazarı nın sadece 7 milyon metreküp olduğuna ve ortalama 2 milyar dolara denk gel diğini dikkat çekiyor. Isı yalıtımı sektörünün 40 milyon dolarlık inşaat sektörünün sadece yüzde 5’ini oluşturduğunu açıklayan Ulu, yalıtım konusundaki bu eksikliğin hem ekonomiye hem de çevreye büyük zarar verdiğini söyl üyor.

“Küresel ısınmayı durdurmak mümkün değil ama doğa ve insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak bizim elimizde” diyen Ulu, eğer ısı yalıtımı konusunda gerekli önlemler alınmazda Türkiye’yi önümüzdeki 50 yılda çok zor günlerin beklediğini belirt iyor.

‘Yeni binalara yalıtım her yıl 300 milyon dolar kazandırır’
Her yıl yeni bina stoğuna ruhsatlı yaklaşık 100 bin bina eklen diğini belirten Ulu yasal zorunlulukla desteklenmesi ile binaların tamamında ısı yalıtımı nın yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu nun sadece yeni binalarla her yıl 300 milyon dolar t asarruf sağlanması anlamına geldiğini belirten Ulu, “Yalıtımsız mevcut binalara da ısı yalıtımı uygulanması halinde tasarruf potansiyeli yılda ortalama 7.5 milyar dolara çıkıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 8 milyon bina var. Ayrıca yaklaşık yüzde 60 kaçak ruhsatsız yapılar olduğunu da varsayarsak ısı yalıtımını denetleme şansı olmadığı için yalıtımsızlık ülke ekonomisini ve sektörü baltalıyor ” diye konuşuyor.

Binalar için denetim mekanizmasının işlerlik kazanması gerektiğine dikkat çeken Ulu, ülkemizdeki ısı yalıtımı potansiyelini uygulamaya dönüştürmek için devlet destekli teşviklerin önemine de vurgu yapıyor. Ekonomiye her yıl 7.5 milyar dolar kazandıracak bu uygulama için yalıtım ürünleri ve uygulamalarında KDV yükünün azaltılması gerektiğinin altını çizen Ulu, devlet desteği ile maksimum 0.5 aylık faiz oranlı, 48 ay gibi uzun vadeli yalıtım kredisi uygulanmasının da tüketicileri yalıtıma yönlendireceğini belirtiyor.

Konut alırken yalıtıma dikkat
Vatandaşların da konut satın alırken veya kiralarken binanın/konutun ısıtma ve soğutma için ne kadar enerji harcadığını sorgulaması gerektiğini söyleyen Ulu, “Bu bilinç arttıkça inşaat sektöründe karar verici organlar, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve mal sahipleri de binalarda ısı yalıtım ı uygular” diyerek sözlerini bitiriyor.

Milliyet Emlak

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

KTMMOB ve KTİMB, İnşaat Sektöründeki “Gayri Yasalllığa” Son Verilmesini İstedi!

KTMMOB ile KTİMB, inşaat sektöründeki “gayri yasal” uygulamalardan duydukları rahatsızlıkları dile getirmek ve önerilerde bulunmak …