1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İzmir Yatırım İçin Çok Cazip!

TÜGİAD’ın düzenlediği panelde buluşan inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin temsilcileri, İzmir’in “Türkiye’nin 2. büyük iş merkezi” olmayı hak ettiğini vurguladı; ayağa kalkan kentin yatırımcı için çok cazip olduğunu belirterek İzmir’de huzur bulduklarını söyledi.

izmir-yatirim-icin-cok-cazip

TÜGİAD’ın düzenlediği panelde buluşan inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin temsilcileri,  İzmir’in “Türkiye’nin 2. büyük iş merkezi” olmayı hak ettiğini vurguladı; ayağa kalkan kentin yatırımcı için çok cazip olduğunu belirterek İzmir’de huzur bulduklarını söyledi. İşadamları, “İzmir’in zamanı geldi. Bu kente inanıyor ve yeni yatırımlar için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” mesajını verdi. Panelde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu ise “Daha çok koşmalıyız” dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD)  Ege Şubesi’nin “Türkiye’nin 2. büyük iş merkezinin İzmir olması” hedefiyle düzenlediği panel büyük ilgi gördü.  Ağırlıklı olarak inşaat ve gayrimenkul sektörleri temsilcilerinin katıldığı panelin konuşmacıları ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr.  Faruk Güler, Akfen Yönetim Kurulu Üyesi  Selim Akın, Ontan Grup 2. Başkanı Taner Akçınar, Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Kavuklar Gayrimenkül Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk, Atek Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Duğles, Miray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç, Dere İnşaat Genel Müdürü Bora Turan ve MŞB İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baran katıldı.  Swiss Otel Grand Efes’de düzenlenen panelin moderatörlüğünü ise ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin yaptı.  Panelin ilk bölümünde işadamlarının neden İzmir’de yatırım yapmayı tercih ettikleri ele alınırken, ikinci bölümünde ise İzmir’in 2030 vizyonunda neler olması gerektiği tartışıldı.

Açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat, paneli “İzmir’i 2030’da nasıl görmek isteriz?” sorusundan  çıkarak kentin gelişimi ile ilgili sorunları ve çözümleri masaya yatırmak, birleştirici olmak, tarafları organize etmek amacıyla düzenlediklerini belirtti Canpolat, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Fuar İzmir’in, hükümet tarafından yapılan İzmir-İstanbul otoyolu, Kemalpaşa Lojistik Merkezi ve Çandarlı Limanı gibi yatırımlarla İzmir kentinin büyümesinin kaçınılmaz olacağını söyleyerek, “Burada hepimize önemli görevler düşüyor. Bu panelden elde edeceğimiz sonuçların bundan sonraki faaliyetlere ışık tutmasını istiyoruz” dedi.

Öncelik ulaşım

Panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehirlerin 750 bin nüfusu geçtikten sonra nüfusun azaltılması için çözümler bulunması ve yeni cazibe merkezleri yaratılması gerektiğini vurguladı. En çok yatırım yaptıkları alanın ulaşım olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “10 yılda ulaşıma yaptığımız yatırım tutarı 3.5 milyarı buldu. Kent içi ulaşımı rahatlatacak projelerimiz devam ediyor” dedi.

Mevzuatta değişim ve konsensüs

İzmir’in 1970’li yıllardan 2005 yılına kadar büyüme hızının düşük olduğunu, bunun kenti olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İzmir’in bu yıllar arasında tarih boyunca gösterdiği büyüme trendinin altına düşmesi; doğasına, bu kentin yarattığı ruha, bu kentte yaşayan insanların duruşuna aykırı. Biz bunun sıkıntılarını yaşadık. Ama 2004 – 2005 yıllarından itibaren İzmir üzerindeki tozu atmaya başladı, yatırımlar hızlandı. Yatırımcılarımız bazı projelerin geciktiğini söylüyorlar. Evet, hem hükümetin hem de Büyükşehir’in projeleri gecikiyor. Son dönemde çok yasa çıkarıldı. Bürokrasi daha da arttı. Bürokratlar da karar veremez duruma geldi. Arkanda güç varsa kimse bir şey sormuyor ama arkanda güç yoksa, fitil fitil burnundan geliyor. Bürokrasiyi kaldırmanın yolu, belediye başkanının insiyatif kullanması değildir. Bürokrasiyi yasa kaldırır. Yasa açık, net, herkesin anlayacağı şekilde olur. Öbür türlü maalesef ve maalesef bürokrasi koridorlarında işkence çekiyoruz. Mevzuatta değişim şart ama konsensüsle yapılması lazım. Bizim diğer ülkelerden daha fazla koşmaya ihtiyacımız var. Yapmak istediğim bütün projeleri yapabilecek dış finansman bulma gücüne sahibim ancak bürokrasi bitince ihaleye çıkabiliyorum.”

Yeni kent merkezinde sorunlar çözülecek

Yeni kent merkezinde arsa satın almak isteyen ancak sorun yaşayan işadamlarının konuyla ilgili sorularına da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “5 bin dönüme yakın bir yerde plan yapmak, bunun uygulama planlarını yapmak kolay değil. İtirazlar, menfaat çalışmaları olacak. Ama bu alanın büyük kısmı halledildi. Uygulama planları da olacak” dedi. Konuşmasında kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Başkan Kocaoğlu, İzmir’de 14 bölgede 45 bin hektarlık alanda sağlıksız, yolu olmayan, okul imkanı sınırlı, gecekondu bölgeleri olduğuna dikkat çekerek, “6 bölgede çalışıyoruz. Uzlaşma için çabalıyoruz. Uzundere’de 280 konutun ihalesine çıkacak duruma geldik. Bunun bir örneği daha Türkiye’de yok!” dedi.

Gençlere güveniyorum

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Katılımcı bir yönetim anlayışla bu kenti yönetmeye çalışıyoruz.  Herkes fikrini söylesin,  doğruyu uzmanına soralım; bu şekilde yolumuza devam edelim istiyoruz.  İzmir büyümeye devam edecektir. Bundan sonra hiçbir bir güç İzmir’in büyümesini uzunca yıllar durduramayacaktır. Gençlere, girişimci arkadaşlara güveniyorum. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak yasal olarak yapabileceğimiz her işi her saat yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.  12 senedir de kenti böyle yönettiğimizin altını çiziyorum.”

İzmir ayağa kalktı

Ontan Grup  2. Başkanı ve İzmir 2030 Proje Koordinatörü Taner Akçınar,  “Türk iş dünyasını İstanbul dışında yeni merkezlere yönlendirmek verimli olacaktır. Yatırımcılar İzmir’i Türkiye’nin batıya açılan kapısını görüyor. Bir kenti kent yapan, bu kentte yaşayan insanlardır. İzmir’in en önemli potansiyeli bu. Hayat nispeten ucuz ve yaşam kalitesi yüksek. Ciddi turizm merkezi. Son dönemde Büyükşehir’in önderliğinde yapılan fuar kompleksi bunu daha da pekiştirecek ve fuarcılıkta eski günlere döneceğiz. Kentte ciddi alt yapı projeleri var. İstanbul- İzmir otobanı,  bunu Antalya bağlantısı, Kuzey Ege ve Alsancak limanlar artık İzmir ayağa kalkıyor.  İzmir’in zamanı geldi.  İzmir’in Türkiye’nin ikinci büyük iş merkezi olmayı hak ediyor.  Biz de İzmir’e yaraşır ticaret ve yaşam merkezleri üretmeye çalışıyoruz” dedi.

Uzlaşı kültürü hayata geçirilmeli

ESBAŞ  Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Yaşanacak Şehir İzmir” sloganın kenti çok iyi açıkladığını vurgulayarak, “Yabancı sermayeli şirket sayısını ileriye götürmemiz gerekiyor. Ar-ge’ye dayalı üstün katma değerli ürünler üretmeli ve bunu yapacak üstün kaliteli beyin gücü İzmir’e çekilmeli. Karar vericilerin ortak hedef belirleyememeleri nedeniyle işler,  projeler yavaş gidiyor. Tipik problemimiz uzlaşma kültürümüzün olmaması. İzmir kamuyla vatandaşın, vatandaşın şirketlerle en fazla mahkemelik olduğu şehirlerden biri. Uzlaşı masalarının oluşturulması lazım. Hızlı ilerleyememizin nedeni vizyonsuzluk değildir” diye konuştu.

İzmir yatırımcı için çok cazip

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 471 hektalık yeni kent merkezinde 20 milyon metrekare inşaat yapacak, 500 bin insanın yaşayacağı, 4 bin kişinin çalışacağı bir alan oluşturulduğunu belirterek, bu bölgeye ilerleyen yıllarda 1.5 milyon insanın giriş-çıkış yapacağını söyledi. Şu an yeni kent merkezinde imar sorunlarından dolayı sadece yüzde 7’lik oranda bir inşaat faaliyeti olduğunu söyleyen Sancak, çok hızlı bir şekilde ulaşım planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini,  ikinci bir çevre yoluna ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sancak, İzmir’i dünya kenti yapacak her türlü özelliğin olduğunu ifade etti.

İzmir’e inanıyorum

Miray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç, İzmir’de huzur bulduğunu ve bu şehre aşık olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İnsanı farklı bu şehrin.  Bu şehir için mücadele etmek istiyorum. Yapılan hatalardan ders alıyoruz. İstanbul’da ne tür hatalar yaptık onları tespit ettik.  İzmir’de bu hataları yapmamak için uğraşıyoruz. İzmir in gerçekten büyük bir potansiyeli var ve iyi değerlendirmeliyiz.  Bunu İzmir’i seven,  bu kentle  gönül bağı olan inanlar yapacak.  Bir İzmir modelini önce İzmirliler  oluşturmalı.  Sonra sermaye çekebiliriz. Önce biz inanmalıyız.  İzmirliler de yatırım yapsınlar.  Bu şehri ayağa kaldırmanın tek yolu risk almak. Ben İstanbul’da  kazanıp İzmir’e yatırım yapıyorum.  Ben İzmir’e inanıyorum.  Ortak akılla çözemeyeceğimiz hiçbir konu yok. Bu şehre haksızlık yapılıyor.  Bu haksızlıklar aşılmalı. Bunun için, işadamları, meslek odaları,  bütün sivil toplum örgütleri,  gitmemiz gereken her yere gitmeli,  ulaşmalıyız.”

Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Akın, Ankara’dan İzmir’e baktığında İzmir’de birçok sektörde yatırım yapılabileceğini, yaptıkları turizm yatırımında büyük doluluk oranı yaşadıklarını davrandığını söyledi.

İzmir yaşanabilir ve mutlu bir şehir

MŞB İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şafak Baran,  İzmir’in yaşanabilirlik ve mutluluk açısından Türkiye’nin birinci şehri olduğunu söyleyerek, “Biz bu yüzden İzmir’deyiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız’ın katkılarıyla çiçek üreten arkadaşlara destek oluyor,  İzmir’in caddelerini güzelleştiriyoruz.  İşadamları olarak toplanıp işlerin biran öne çözüme kavuşturulması hızlandırılması için gereken katkıyı vermeye hazırız” dedi.

Dere İnşaat Genel Müdürü Bora Turan, yenilenebilir enerji yatırımları konusunda İzmir’in çok cazip bir kent olduğunu,  Aliağa’da rüzgar tribünü ekipmanları ile ilgili ihtisas sanayi bölgesi kurmak istediklerini söyledi.

Pozitif kent

Kavuklar Gayrimenkül Metehan Kavuk, Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım master planları doğrultusunda yatırımlarını şekillendirdiklerini belirterek, “İzmir pozitif bir kent. İç talebin arza yetişemediği tek kent. Yeni arazi üretimleri sağlanarak bu dengeyi tutturabiliriz. Boş bina sayısı İzmir’de yok denecek kadar az.  Yeni arsalar üretip var olan arsalar üzerindeki sorunları çözüp ülkeye katma değer sağlamamız lazım” dedi.  Atek Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Hikmet Duğles ise  birlik ve beraberlik vurgusu yaparak doğru işi doğru zamanda yapmanın önemine değindi.

Konuşmaların ardından TÜGİAD Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve  panelistlere teşekkür plaketi verdi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

SASA’nın Patronu Erdemoğlu’ndan Yeni Tesislere İlişkin Açıklama

SASA’nın patronu Erdemoğlu, depremin etkili olduğu şehirlerden Adana’da yatırım faaliyetlerine devam edeceklerini belirterek, yeni tesisler …