1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’un En Eski Su Sistemi Bulundu!

Arkeologların yaptığı çalışmalar sonunda İstanbul’un en eski su sistemi keşfedildi. Su kanalının İstanbul’un Roma’nın Başkenti olmasının ardından inşa edildiği sanılıyor.

istanbulun-en-eski-su-sistemi-bulundu

Küçükçekmece Gölü kıyısında İstanbul’un en eski yerleşim yerine ilişkin yapılan kazılarla ilgili bulgular gün yüzüne çıkmaya başladı. İlk etapta 2007 yılında tespit edilen tarihi kentin arkeolojik alanları bir süre incelendi. Yapılan incelemelerin ardından 2009 yılında kazı çalışmalarına başlandı. 2011 yılında yapılan çalışmalar sırasında tarihi kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla oluşturulmuş bir sarnıç bulundu. 2012 yılında devam eden çalışmalarda da sarnıca su getiren kanallar ve suyolları tespit edildi.

Bathonea kentinin arkeolojik çalışmalarıyla ilgili İl Genel Meclisi binasında toplantı düzenlendi. Toplantıya İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kazı çalışmalarını yöneten Kocaeli Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve öğretim üyeleri ile kazı ekibi katıldı.

İstanbul’un altı da üstü de tarihtir sözü ile konuşmasına başlayan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ”Bu şehri araştırmak incelemek keşfetmek hepimizin görevidir. 8 bin yıl öncesine ulaşan ayak izlerinin bulunduğunu göz önüne alırsak, İstanbul tarihin ayak izlerini barındırıyor diyebiliriz.’ dedi. Kazı çalışmaları esnasında mükemmel bir netice aldıklarını belirten Vali Mutlu, Mükemmel bir suyolu bulundu. Bildiğimiz açıktan giden bir suyolu değil. Bathonea kazıları içerisinde sadece 300 metresi keşfedildi. İstanbul için çok kıymetli bir yer ortaya çıkarıldı. Antik şehre su taşıyan çok önemli bir su hattı. Şu ana kadar 5 noktada kapak sistemi bulundu. Kapaklardan içine girerek temizleme yapılmış.

Günümüzdeki suyollarının birebir aynısı inşa edilmiş.” dedi.

Bathonea ismi verilen kazı alanında liman, konut ve ticaret merkezi bulgularının yer aldığı ilk çalışmalar 2007 yılında başladı. 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Üniversitesi ve İstanbul Valiliği’nin destekleriyle devam eden kazı çalışmalarında 2011 yılında temiz su biriktirmek amacıyla yapılan sarnıç bulundu. İstanbul’un en eski ve en sağlam yeraltı su sistemi olarak kabul edilen yeraltı su kanalı, MS 330’da İstanbul’un Roma imparatorluğunun yeni başkenti olmasıyla İmparator Konstantin döneminde yapıldığı sanılıyor.

Roma İmparatorunun yazlık yeri olarak kullanıldığı düşünülen yerleşim yerinde yollar, saray ve manastır kalıntıları ile büyük su sarnıcı gibi mimari kalıntılarda bulunuyor. İmparatorların simgeleri olduğu düşünülen damgalı tuğlalarla inşa edilmiş su sarnıcının büyüklüğü ve tonlarca su kapasitesi, buradaki saray ve diğer yapıların ihtiyacı olan suyu her dönem karşılayabilecek nitelikte gözüküyor.

Kaynak: İHA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Bina Çatılarına Yeni Standartlar Getirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bina çatılarına yeni standartlar getirdi. Yapılan yönetmelik değişikliğiyle yeni binalarda çatılarda …