1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’daki Yapıların Yüzde 95’inin Projesi Var!

İstanbul’daki yapıların yüzde 95’in projesi var ve mimarlarca imzalanmış. Buna rağmen, yapıların ne kadar bozuk unsurlar içerdiğini görüyoruz. İstanbul’daki yapıların yüzde 60-70’inden fazlasında verilen Yapı Kullanma İzni sınırları dışında eklentiler var

Bab-ı Ali Toplantıları’nın 103’üncüsünde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş vardı. Topbaş, ilginç bilgiler verdi ve görüşler ileri sürdü. Bakınız neler dedi:

* Dünyanın en önemli coğrafi bölgesinin merkezi Türkiye’dir. Türkiye’nin merkezinde ise İstanbul var. Dolayısıyla, İstanbul coğrafi durum itibariyle dünyanın merkezidir.

* İstanbul, bir ülke özelliği gösteriyor. Türkiye ise bir kıta özelliği taşıyor.

* İletişim sayesinde tüm dünya ülkeleri ve kişileri birbirini etkilemeye başladı. Artık, tüm ülkeler birlikte gelişmek zorundalar.

* Hükümetler, ülkenin hangi bölgelerine hangi fonksiyonların verilmesi gerektiği konusunda bir plan yapamadılar. Bu nedenle, zeytinlikler turizm yatırımları adına feda ediliyor. Bursa’nın şeftali alanları yer değiştiriyor. Oysa, verimli topraklar ancak 1000 yılda oluşabiliyor.

* Halen, önce hazırlananlardan 3.5 kat daha detaylı nazım planımız ve yol haritamız var. Nazım planın tam olarak yapılması 2004 yılında gerçekleşebildi. Şimdi 1/100.000 planımız sayesinde, ulaşımdan ekolojiye kadar tüm şehri inceleyebiliyoruz.

* İstanbul’daki yapıların yüzde 95’in projesi var ve mimarlarca imzalanmış. Buna rağmen, yapıların ne kadar bozuk unsurlar içerdiğini görüyoruz.

* İstanbul’daki yapıların yüzde 60-70’inden fazlasında verilen Yapı Kullanma İzni sınırları dışında eklentiler var.

* İstanbul, emek yoğun sanayinin barındığı bir yer olmaktan çıkmalıydı. “Finans Merkezi” olma isteğimiz de bu nedenle oluştu. Ülkemizin ulusal yerleşim planı yok ama biz İstanbul’un yerini her yönü göz önünde tutarak belirleyebilmek amacıyla, Marmara Bölgesi ölçeğinde bir yerleşim planlaması yapabildik. Sanayide de AR-GE ağırlıklı bir gelişim olmalı.

* İstanbul’da bir yılda yapılan yatırım, tüm Türkiye’ye yapılan yatırımın yüzde 26’sını buluyor. Tüm belediyelerin yaptığı toplam yatırımın da yüzde 48’ini İstanbul Belediyesi yapıyor. İstanbul’un Türk Ekonomisi’ne katkısı yüzde 5.5 civarında. İşsizlik oranı da yüzde 7.7 oranında etkileyebiliyor.

* Bir zamanlar değnekçilerin kol gezdiği İstanbul’da şimdi değeri 4 milyar doları bulan İSPARK görev yapıyor. Önümüzdeki aylarda da Belediye’ye ait benzin istasyonları açarak, diğer benzin istasyonları ile rekabet edeceğiz.

Herkese iskan izni
*İstanbul’da, yeni merkezler ortaya çıkması gerekiyor. Çünkü, mevcut merkezlerin kullanım biçimleri değişmiş ve değişiyor. İskan (Yapı Kullanım Belgesi) alamamış binalara “20 Yıl Süreli İskan” vereceğiz. Böylece, bu binalarda kat irtifakı tesis edilebilecek; güçlendirme yapılabilecek. Bu binalar karşılık göstererek banka kredisi alınabilecek; binalar sigorta edilebilecek. Yıkım kararı alınmış binlerce bina da, bu uygulamayla yıkım kararından kurtulacak. Kaçak binalara çalışma ruhsatı verilecek. Alınacak Yapı Kullanım İzni ücretleri ile de Belediye’ye gelir sağlayacak.

Milliyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da 35 Bin Binada İnceleme: 15 Bini Riskli Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul isimli projesini tanıttı, megakentte 35 …