1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’daki 25 Türbe Restorasyondan Geçecek

İstanbul Türbeler Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, çok yakında Kanuni, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan’ın türbelerinin de restore edileceğini açıkladı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul’daki 25 tarihî türbeyi restore ettirecek. Aralarında Şehzade Mehmed ve Sadrazam Rüstempaşa gibi nadide sanat eserlerinin yer aldığı türbelerin bir çoğu Mimar Sinan’a ait. İstanbul Türbeler Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, çok yakında Kanuni, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan’ın türbelerinin de restore edileceğini açıkladı.

İstanbul’daki 25 türbe İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından restore ettirilecek. İstanbul Türbeler Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, kendilerine bağlı 117 türbe açısından ilk kez buar geniş hacimli bir restorasyon yapılacağını söyledi. Onarılacak türbelerin 1940’lı yıllarda Vakıflar Başmüdürlüğü tarafından restorasyonunun yapıldığını hatırlatan Cengiz, ihya edilecek türbelerin ekseriyetinin Osmanlı Devleti’nin son dönemleri de dahil olmak üzere ilk defa bu kadar kapsamlı bir restorasyon çalışmasına tabi tutulacağına dikkat çekti. Restorasyon çalışmalarının 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle başladığını kaydeden Cengiz, bu protokolle 117 türbenin bakımı ve ihyası için anlaşmanın yapıldığını belirtiyor. Türbelerden en az 7’sinin Mimar Sinan eseri olduğunu hatırlatan Cengiz, türbelerin yüksek değerde mimari ve sanatsal değere sahip olduklarını belirtiyor. Cengiz, türbelerde Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mehmet, Sadrazam Rüstempaşa gibi isimlerin yattığını ifade ediyor. Özellikle Türk süsleme sanatları açısından nadide eserlerin bulunduğunu kaydeden Cengiz, “Türbeler onarılırken mimari açıdan bilmediğimiz desenler, motifler çıkacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuşuyor. Cengiz, yakın bir tarihte Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan türbelerinin de bir sponsor tarafından restore edileceği müjdesini veriyor.

Buna göre restore edilecek bazı türbeler ve bulundukları yerler ise şöyle:

Mihrişah Valide Sultan Türbesi: Sultan 3. Mustafa’nın başkadını. Hayırsever ve dindar biri olan Valide Sultan Mevlevi tarikatına mensuptu. Ferhad Paşa Türbesi: Sultan 3. Murad ve 3. Mehmed dönemi sadrazamlarından. Aynı zamanda iyi bir hattat olan Ferhad Paşa yazdığı Kuran-ı Kerimler ile de tanınıyordu. Abdülvedud Türbesi: Kaynaklarda İstanbul’un fethinden önce Buhara’dan geldiği söylenen Abdülvedud Hazretlerinin müritleri ile Fatih’in ordusuna katıldığı biliniyor.

Fatih İlçesi sınırları içinde yer alan türbeler:
Cerrah Mehmet Paşa Türbesi: Sultan 3. Mehmed dönemi sadrazamlarından. Enderun’da cerrahlık eğitimi almış olan Mehmet Paşa, Sultan 3. Mehmed’i sünnet eden kişi olarak biliniyor.

Şehzade Mehmet Türbesi: Kanun Sultan Süleyman’ın oğullarından. Manisa’da vali iken 23 yaşında çiçek hastalığından ölen Şehzade Mehmet’in türbesini Mimar Sinan’ın yaptığı ifade ediliyor.

Rüstempaşa Türbesi: Kanuni Sultan Süleyman dönemi sadrazamlarından. Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan’ın kızı ile evli olan Rüstem Paşa’nın türbesi Mimar Sinan tarafından yapılmış.

Üsküdar İlçesi sınırları içinde yer alan türbeler:
Doğancı Ahmed Paşa: 3. Murad’ın nedimi olan Doğancı Ahmed Paşa av merakı yüzünden şöhret bulmuş. Türbesi Mimar Sinan tarafından yapılmış.

Halil Paşa Türbesi: Sultan 2. Osman ve 4. Murad’ın sadrazamlarından. Kaptan-ı Deryalık yapmış olan Halil Paşa, ömrünün son dönemini ise Aziz Mahmud Hüdai’nin dergâhında geçirmiş.

Cennet Efendi Türbesi: 17. yüzyıl şair ve edebiyatçılarından. Aziz Mahmud Hüdai’nin müritlerinden olan Cennet Efendi, Mesut Efendi’nin vefatı üzerine Hüdai Dergâhı’nın şeyhi olmuş.

Samet Altıntaş/Zaman

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.