1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’da Yeni Deprem Alarmı: 17 Ağustos’tan Daha Kötü Olacak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Depremi’nin 11. yılında NTV’ye açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Görür, şunları söyledi:

“Depreme karşı önlem alınması konusunda çok başarılı olduğumuz söylenemez. Kobe 1995 depreminde çok büyük hasar aldı ama aynı büyüklükte olabilecek bir depreme şu anda hazır hale geldi.

Ülkemizde 11 senede neler yapıldı diye bakarsak… Ne kadar yapıldı, yüzdesi nedir? Yapılan işlerin hızı nedir? Yapılan işlerin cinsi ve etkinliği nedir? Asıl yapmanız gereken insan hayatı kaybını minimize etmektir.

Birtakım şeyler yapıldı. Viyadükler, bazı köprü, devlet daireleri ve hastaneler güçlendirildi. Ancak henüz yüzde 5’i aşmış değiliz.

Can kaybının olacağını düşündüğümüz konutlarla ilgili hiçbir şey yapılmadı. ‘Devlet her vatandaşın evini güçlendirecek değil’ diyorlar, doğrudur. Ancak vatandaşa yol gösterilmeli.

İstanbul’un birçok gecekondu muhitleri gökdelenlere dönüşebiliyor. Çünkü buralarda arz-talep dengesi yaratılmış.

İTÜ’nün yaptığı araştırmalar sonucunda, Marmara Denizi’ndeki taban aktif ve deprem üretme potansiyeline sahiptir. Deprem, hiçbir şekilde 7,2’nin altında olmayacaktır. İstanbul’da 17 Ağustos’tan daha ağır bir tablo ortaya çıkacaktır.

Kandilli Rasathanesi Müdürü ‘40 bin bina’ dedi. ‘Ölü sayısı 30-40 bin olacak’ deniyor. Bir evde 10 kişi bulunduğunu varsayarsak, 400 bin insan yapar. Yüzde 60’ının sağ çıktığını düşünürsek bile ölü sayısı 30-40 binden fazla olacaktır.

Ölü sayısına azaltmak iyimser, gerçekçi olmayan senaryolarla olmaz.

Teşvik yapılsa, ulusal ve uluslararası finans kurumlarını biraraya getirilerek, yasal koşullar oluşturulsaydı depreme hazır olacaktık.

İstanbul’da tsunami olma ihtimalı var. Heyelan ve kaymalar tsunamiye neden olabilir. Tsunaminin 10 metreden fazla olacağı…

Kıyı bölgeler tsunamiden etkilenecek bölgelerdir. Kıyı bölgeler tsunamiden etkilenecek bölgelerdir.

Yapı stokunda faya ne kadar yakınsanız o kadar sarsılacaksınız demektir. Kıyılarda uzaklaşırsanız etkilenme dereceniz azalacaktır. Binanız uygun değilse yine depremden fazla etkileneceksiniz.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.