1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’a 9 Yılda 9 Milyon Fidan Dikildi!

Orman Bakanlığı tarafından 2003-2012 yılları arasında kentte 16 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yürütüldüğü ve 8 milyon 932 bin adet fidanın toprakla buluşturulduğu bildirildi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şehir hayatında, kişilere tabiatla bütünleşme imkanı veren yeşil alanların, nüfusu sürekli artan İstanbul için de vazgeçilmez mekanlar olduğu vurgulandı.

Geçmişte çınar ve erguvan ağaçlarıyla bütünleşmiş İstanbul’u eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak için 1995’den itibaren yeşillendirme ve ağaçlandırmada yoğun çalışmalar yürütüldüğü, 1994 öncesine bakıldığında ise kentte susuzluk nedeniyle ağaçlandırma yapılamadığı hatırlatıldı.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile yürütülen ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi iştiraki şirket olarak Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin kurulduğu bildirilen açıklamada, “Kadıköy’den Tuzla’ya, Eminönü’nden Büyükçekmece’ye kadar sahiller, bütün yol şevleri, cadde ve sokaklar ağaçlandırılmıştır. Ümraniye Hekimbaşı’nda geçmiş dönemdeki vahşi çöp alanı ıslah edilerek üzeri yeşil saha ve spor alanı olarak İstanbulluların hizmetine sokulmuştur. Haliç’in iki yakasındaki yeşil kuşak ile Sadabat’taki yeşil alanlar o dönemin eseridir” denildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun İSKİ Genel Müdürü olduğu 1994-2002 yılları arasında, İstanbul’un su meselesinin çözümünün ardından su havzalarına yeşil kuşak oluşturmak maksadıyla ağaçlandırma çalışmalarına da ağırlık verdiği, bu çerçevede 1999’un “Yeşil Havzalar Yılı” ilan edildiği, 3 milyon müşterisi olan İSKİ’nin, her müşteriye bir ağaç kampanyası çerçevesinde 3 milyon fidanın dikimini gerçekleştirdiği kaydedildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kentte 2003-2012 yılları arasında 16 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yürütülürken, 8 milyon 932 bin adet fidanın da toprakla buluşturulduğu bildirildi.

İstanbul ve Lüleburgaz fidanlıklarında ise 3,5 milyon adet fidan üretildi.

Eylem planları bir bir hayata geçiriliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İstanbul Boğazı’nı erguvanla donatmak maksadıyla “Erguvan Eylem Planı”nın uygulamaya konulduğu ifade edilen açıklamada, Eylem planı kapsamında yıl içinde 100 bin adet erguvan fidanı dikileceği ve kentin erguvana bezeneceği vurgulandı. Eylem planı kapsamında bugüne kadar 86 bin adet erguvan dikildiği, 14 bin adedinin ise sonbaharda dikileceği bildirildi.

Ayrıca sonbaharda “Ihlamur Eylem Planı”nın hayata geçirilerek, 100 bin adet ıhlamur fidanının da toprakla buluşturulacağı kaydedildi.

Açıklamada, İstanbul’la bütünleşen bir diğer ağaç türü olan çınar için de çalışma yürütüldüğü, bu kapsamda 2010 ve 2011 yıllarında 1 milyon 302 bin adet çınar fidanının da toprakla buluşturulduğu belirtildi.

Bu yıl sonuna kadar da 3 bin adet çınar fidanı dikileceği ifade edilirken, Bakanlık olarak; İstanbul Belediyelerinin ve diğer belediyelerin çınar fidanı taleplerinin ise bedelsiz olarak karşılandığı vurgulandı.

Maden sahaları rehabilite edildi

Maden sahalarının rehabilitasyonu çerçevesinde bugüne kadar İstanbul’da 13 bin 581 dekar alanın ağaçlandırılarak tekrar ormana dönüştürüldüğü belirtilen açıklamada, “Otobanlar, yol kenarları, yolların yamaçları, okullar, hastane avluları, mabetlerin bahçeleri ve mezarlıklar ağaçlandırılıyor. Cadde ve yolların ağaçlandırılması, ‘Okullar Hayat Olsun’ projesi, hastaneler ile mabetlerin avluları ve mezarlıkların ağaçlandırılmasına ilk defa dönemimizde başlanmıştır” denildi.

Şehir Ormanları ile İstanbullular daha rahat nefes alıyor

Bakanlığın, vatandaşların nefes alabilecekleri, tabiatla iç içe olabilecekleri alanlar tesis etmek için 2003’te başlatılan “Şehir Ormanları Projesi” ile bütün şehirlerde olduğu gibi İstanbul’da da yeşil alanların artırıldığı belirtildi.

Bugüne kadar halkın mesire yeri olarak kullanabileceği Anadolu Yakası Şehir Ormanı (2004), Aydost Ayazma Şehir Ormanı (2009), Hekimbaşı Şehir Ormanı (2009) ve Sultangazi Şehir Ormanı (2010) olmak üzere 4 adet şehir ormanın İstanbulluların hizmetine sunulduğu, bunlara ilaveten Avrupa yakasında Alibeyköy Barajı çevresinde 5 bin 200 dekar alana sahip Dünya Ormanı, Anadolu yakasında da Elmalı civarında Asya Ormanı kurulması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Kentte yeşil alan ve orman alanı 239 bin 708 hektara ulaştı

Kentte 2002’de 3 olan tabiat parkı sayısının bugün 23’e ulaştığı belirtilen açıklamada, 15 adet tabiat parkının da ilan edilme aşamasında olduğu bildirildi.

2002’de 28 olan mesire yeri sayısının ise 34’e ulaştığı kaydedildi.

Yürütülen bütün bu çalışmalar neticesinde, İstanbul’da yeşil alan ve orman alanının 239 bin 708 hektara ulaştığı, bu alanın ise İstanbul’un 537 bin 913 hektarlık yüzölçümünün yüzde 45’ine tekabül ettiği bildirildi.

İstanbul’un nüfusunun 15 milyon olduğunun dikkate alınması durumunda, kişi başına düşen yeşil alanın 160 metrekare olduğu vurgulanan açıklamada, “Birçok Avrupa şehrinden daha yüksek bir orana sahip olan İstanbul’da yeşil alanların artırılması ve ağaçlandırma çalışmalarına azami ölçüde önem verilmektedir” denildi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yeni Kaynaklar İçin 3.216 KM İsale Hattı

Bakan Eroğlu, yeni içme suyu kaynakları için 3 bin 216 kilometre isale hattı döşendiğini belirtti. …